StoryEditor

Rozšíriť si obchodné vzdelanie je in. Skúste MBA

29.08.2014, 14:00
V zahraničí je pre manažérov takmer nevyhnutnosť. Podľa odborníkov je otázka času, kedy to tak bude aj u nás.

Študijný program Master of Business Administration spadá do kategórie graduálnych programov, ktoré sú zamerané na rozšírenie obchodného vzdelania. Je vhodný pre záujemcov, ktorí chcú neskôr zastávať vrcholové riadiace funkcie v rámci podnikov. Potreba uviesť MBA program na slovenský trh vyplynula ako dôsledok dopytu po manažéroch s medzinárodnými skúsenosťami. „MBA si môžeme zadefinovať ako určitý druhý alebo vyšší stupeň manažérskeho vzdelania,“ hovorí Branislav Zlocha, riaditeľ pre marketing a rozvoj City University. „ Prvý MBA vznikol v Spojených štátoch amerických, dokonca to bolo na Harward University v roku 1908, kedy bol univerzitným programom. Dnes sa stretávame aj s tým, že MBA sa do určitej miery chápe ako určitá forma celoživotného vzdelávania,“ upresňuje ďalej s tým, že pri výbere je dôležité overiť si akreditáciu.

Štúdium je najmä praktické

Prostredie je zámerne také, že vyžaduje vysokú flexibilitu, kreativitu, jemnocit pri procesoch rozhodovania aj rozhodnosť pri výbere riešení. MBA program poskytuje pevný základ pre všetky tieto potreby, vrátane schopností efektívnej komunikácie v anglicky hovoriacom obchodnom prostredí. Perfektná angličtina je nevyhnutnosťou, keďže študijná literatúra je práve v tomto jazyku.

Náš zákon ho nepozná

Záujem o MBA stúpa a tento trend podľa odborníkov zrejme porastie. Záleží však najmä na tom, do akej miery je akceptovaný. Jedným z problémov je, že náš zákon o vysokých školách MBA nepozná, a tým pádom je problém aj s takými vecami, ako napríklad zaradenie do platovej triedy. „Ak by naša legislatíva do určitej miery viac pomáhala jeho poznateľnosti na Slovensku, aj tá odozva  trhu by bola vyššia. Momentálne si myslím, že je to skôr na úrovni zamestnávateľov,“ hovorí Branislav Zlocha, riaditeľ pre marketing a rozvoj v City University. Tí to riešia hlavne v prípadoch, keď majú prepojenia na zahraničné matky, banky, poisťovne, finančné inštitúcie so zahraničnou kapitálovou účasťou. Tie majú aj požiadavku na titul MBA pri výbere zamestnancov. V mnohých prípadoch je teda nevyhnutnosťou.

Kde sa s ním uplatníte

Tento titul je široko využiteľný. V bankovom sektore, vo finančnom sektore, v oblasti marketingu či riadenia ľudských zdrojov. Dôležité je, že sa dá špecializovať na rôzne oblasti manažmentu, či už je to napríklad logistika, alebo aj nové oblasti, ktoré postupne vznikajú. Nadviazať sa naň dá do istej miery doktorandským štúdiom. Treba však povedať, že je to trocha odklon od toho, čo MBA znamená a prečo ho študenti idú študovať. Doktorandské štúdium je totiž vedecká práca, a samotné MBA je praktické vzdelanie. „Inými slovami, MBA pripravuje viac do praxe, a doktorandské štúdium je skôr smerom k vedeckej práci. Nie je to konflikt, ale skôr už iná dráha,“ dodáva Zlocha.

Viac sa o štúdiu MBA a o jeho využití dočítate v utorkovom vydaní Hospodárskych novín v prílohe Moja kariéra.
Snímky: Dreamstine

01 - Modified: 2006-09-29 15:01:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko by mohlo prijať euro v roku 2011, tvrdí Kóka
01 - Modified: 2024-01-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Študenti, vstaňte! 02 - Modified: 2023-09-29 06:47:40 - Feat.: - Title: Máme drahšie energie ako Západ. Časť firiem zvažuje aj návrat do Nemecka (rozhovor s odborníkom na priemysel) 03 - Modified: 2023-08-24 05:37:14 - Feat.: - Title: Taliban zabránil študentkám vycestovať do Dubaja za vzdelaním. Obmedzil vyučovanie pre ženy v krajine 04 - Modified: 2023-07-29 19:19:48 - Feat.: - Title: Novela zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní nadobudne od augusta účinnosť 05 - Modified: 2023-03-31 16:00:00 - Feat.: - Title: Škola ako korporácia alebo rodinný podnik?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 13:12