StoryEditor

Živí ma právo. No nepohrdla by som ani povolaním predavačky

19.02.2014, 23:00
Radka Molnárová si plní sny, najprv bola letuškou, teraz sa venuje úspešne právu vo vlastnej firme.

1. Spomínate si na svoj prvý džob? V akej oblasti a na akej pozícii ste začínali?
Ako študentka som veľa brigádovala, pretože od rodičov som pravidelné vreckové nedostávala. Ale som im za to vďačná. Už počas vysokej školy som začala najskôr na dohodu a neskôr na trvalý pracovný pomer lietať ako letuška.

2. Za čo ste zarobili prvé peniaze a koľko?
Prvé peniaze som si zarobila vo videopožičovni. Požičiavala som vtedy ešte kazety a DVD. Mesačne som si zarobila 500 slovenských korún.

3. Viete si samu seba predstaviť v danej práci aj dnes?
To už nie. Bola to krásna práca v študentských časoch, no dnes už nie. Ale možno by som si vedela predstaviť, že robím predavačku. Vždy ma bavilo ľuďom ponúkať tovar, stáť za pokladnicou, dobre poradiť. A hlavne s úsmevom, pretože to dnes vidím v máloktorom obchode.

4. Bavila vás vaša prvá práca – prípadne, čo vás naučila?
Lietať som začala, keď som mala 18 rokov. Vtedy ma to fascinovalo, obliecť si uniformu, vítať ľudí, prejsť sa uličkou v lietadle, byť šarmantnou za každých okolností a hlavne mať za sebou ozaj náročný výcvik. Bola som lekár, požiarnik, vyškolený psychológ, opatrovateľka, čašník aj kňaz. Táto práca ma naučila, ako vychádzať s ľuďmi, ako konať vo vyhrotených situáciách. Keď som bola dlho preč z domu, naučila ma samostatnosti a v neposlednom rade bola finančne zaujímavá. Mohla som si kúpiť, čo som chcela, financovať si štúdium na vysokej škole úplne sama.

5. Podľa čoho ste si vyberali oblasť pôsobenia? Čo vás nasmerovalo tam, kde ste dnes?
Obaja moji rodičia sú právnici, možno mi to bolo predurčené práve tým. Vždy som išla za týmto cieľom a nikdy som nezaváhala ani pri výbere školy, ani pri voľbe povolania.




6. Čo bolo pre vás v začiatkoch kariéry najťažšie? S akými prekážkami ste sa stretli?
Najťažšie je vychádzať s ľuďmi. A to v akomkoľvek povolaní. Naučiť sa správne komunikovať. To je kľúčové od prvej brigády až po vytúžené zamestnanie. Mala som veľa rôznorodých prác, z mnohých oblastí, a práve vďaka tomu som načerpala skúsenosti s komunikáciou s ľuďmi.

7. Kedy ste si prvýkrát uvedomili, že ste vo svojej kariére zaznamenali výraznejší úspech?
Vtedy, keď mi môj terajší partner vo firme povedal, že ho pomaly začínam predbiehať. Vraj sa učím veľmi rýchlo a napredujem. Keďže je to človek, ktorý je kariérne vyzretý, skúsený a vážim si ho z profesijnej aj ľudskej stránky, považujem to za poklonu.

8. Na čo ste vo svojej kariére najviac hrdá?
Na to, že môžem pracovať vo vlastnej firme obklopená tímom skúsených expertov, od ktorých získavam ešte stále cenné skúsenosti. Že medzi nami vládne absolútna dôvera a vzájomný rešpekt.

9. Ktoré povolanie ste vždy chceli skúsiť?
Rada si plním sny, ako malé dievčatko som snívala o práci letušky a tento sen som si splnila. Teraz si len želám, aby moje súčasné povolanie bolo prínosom pre klientov.

10. Máte odporúčanie pre mladých manažérov a podnikateľov, ako napredovať pri formovaní kariéry?
Najlepšie je vedieť, čo človek skutočne chce. Potom stačí už len sa nebáť a ísť si za svojím.

Kto je Radka Molnárová
Spolumajiteľka firmy The Tyme Council, býva v Bratislave. Celoživotné zázemie a skúsenosti z právnickej rodiny pohybujúcej sa tak v súkromnej sfére, ako aj v štátnej správe plne využíva pri poradenstve v oblasti kultúrnej zmeny, služieb a pri dohodovaní zmlúv najmä v oblasti IT. Je vášnivou chovateľkou teriérov.

01 - Modified: 2006-01-30 06:21:03 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Liška zavádza nové pravidlo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:56