StoryEditor

Nemáte peniaze vo firme? Predajte dlhy

27.01.2014, 10:15
Mám platobne neschopnú firmu, splácam úver a chcem vysúdiť peniaze od partnera v Nemecku. Mám ísť do konkurzu? – pýta sa čitateľ HN Poradne.

Mám platobne neschopnú firmu, ktorá je v zložitej situácii, napísal nám čitateľ HN Poradne. Jeho firma musí splácať úver na auto, ale aj ďalšie záväzky, finančne však melie z posledného. Zároveň sa súdi v Nemecku s bývalým zákazníkom, ktorý jej doteraz neuhradil faktúry. „Prerušili sme aj ďalšiu zmluvu s iným obchodným partnerom. Dôvod? Nedodržal voči nám splatnosť. Aj tu sa nám už rysuje problém – pravdepodobne sa to nebude dať vymôcť inak, že vymáhaním cez súd,“ popisuje majiteľ firmy. Dodáva, že podnik nemá ani na súdne konanie – firma si na to musí požičiavať od konateľov.

Ako sa ukazuje po zosumarizovaní, spoločnosť je na nule, rozpredáva posledný majetok, vrátane takých „drobností“ ako kancelárskeho majetku či elektroniky, len aby si zabepečila aké-také prostriedky. Priťažujúcou okolnosťou je auto na úver a dve očakávané súdne konania v Nemecku. „Máme v takejto situácii vyhlásiť konkurz? Aj napriek tomu, že skončením procesov v Nemecku by sa nám situácia mohla zlepšiť? Vysúdením potrebných súm by sme sa totiž mohli dostať do plusu,“ dodáva čitateľ.

Podmieňujúce okolnosti

„Pozrime sa, čo umožňuje zákon o konkurze a reštrukturalizácii,“ reaguje na čitateľa právnička Hedviga Takáčová. Dlžník je podľa nej v úpadku vtedy, ak je platobne neschopný alebo predlžený, čiže – ak podá návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku.

Kto je platobne neschopný? Je to ten, kto nedokáže plniť 30 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné záväzky viac ako jednému veriteľovi. Za jednu pohľadávku pri posudzovaní platobnej schopnosti dlžníka sa považujú všetky pohľadávky, ktoré počas 90 dní pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu pôvodne patrili len jednému veriteľovi.

Čo to znamená, ak je niekto predlžený? Je to ten, kto je povinný viesť účtovníctvo podľa osobitného predpisu, má viac ako jedného veriteľa a hodnota jeho záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku. Ako ďalej vysvetľuje právnička, pri stanovení hodnoty záväzkov a hodnoty majetku sa vychádza z účtovníctva alebo z hodnoty určenej znaleckým posudkom, ktorý má pred účtovníctvom prednosť. Zároveň sa prihliadne aj na očakávateľné výsledky ďalšej správy majetku, prípadne očakávateľné výsledky ďalšieho prevádzkovania podniku. To však so zreteľom na okolnosti, ktoré by dovolili predpokladať, že bude možné v správe majetku alebo v prevádzkovaní podniku ďalej pokračovať.

Do sumy záväzkov sa však nezapočítava suma tých, ktoré sú spojené s takzvaným záväzkom podriadenosti, a rovnako ani suma záväzkov, ktoré by sa v konkurze uspokojovali až ako podriadené pohľadávky.

Možný predaj pohľadávok

Prípad nášho čitateľa je komplikovaný. Právnička taktiež pripúšťa, že si nie je istá, ktoré z vymenovaných podmienok inkriminovaná firma spĺňa, keďže čitateľ spomína len jeden úver a dve pohľadávky v Nemecku. „Jedno z riešení by sa dalo navrhnúť – pohľadávky v Nemecku by bolo možné postúpiť na úhradu celého úveru, prípadne tamojšie pohľadávky predať. Získali by ste tým eurá na splatenie úveru,“ zamýšľa sa Takáčová. Všetko však závisí od toho, aká je pravdepodobnosť zisku z pohľadávok v Nemecku, ale aj od toho, akú má firma bonitu i celkovú históriu.

01 - Modified: 2005-12-21 08:42:42 - Feat.: 0 - Title: Cena pre futbalistu roka v správnych rukách
01 - Modified: 2024-04-22 17:06:16 - Feat.: - Title: Pred dekádou priniesli na Slovensko nový typ reklamy, teraz krachujú 02 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 03 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:38