StoryEditor

Cena pre futbalistu roka v správnych rukách

20.12.2005, 23:00
Brazílsky loptový virtuóz Ronaldinho sa stal najväčšou hviezdou pondelkového večerného galaprogramu Medzinárodnej futbalovej federácie v Zürichu, na ktorom bol vyhlásený za najlepšieho hráča roka. Ofenzívny stredopoliar FC Barcelona tak zopakoval svoje minuloročné prvenstvo v prestížnej ankete reprezentačných tímov a kapitánov družstiev.

Brazílsky loptový virtuóz Ronaldinho sa stal najväčšou hviezdou pondelkového večerného galaprogramu Medzinárodnej futbalovej federácie v Zürichu, na ktorom bol vyhlásený za najlepšieho hráča roka. Ofenzívny stredopoliar FC Barcelona tak zopakoval svoje minuloročné prvenstvo v prestížnej ankete reprezentačných tímov a kapitánov družstiev. Na rozdiel od vlaňajšieho prvenstva, keď zvíťazil o necelých 70 bodov pred Thierrym Henrym z Arsenalu Londýn, v tomto roku dominoval so suverénnym náskokom. Ronaldinho dovedna získal 956 bodov a od druhého Franka Lamparda z Chelsea Londýn ho delilo priepastných 650 (!) bodov.
"Celý môj život sa točí okolo futbalu. Dajte mi loptu a som najšťastnejším človekom na svete. Verím, že sa sem ešte neraz vrátim a získam túto nádhernú cenu." To sú slová najlepšieho futbalistu roka, ktoré len potvrdzujú jeho absolútnu oddanosť tomuto športu. Tá z neho vyžaruje v každom zápase. Nezabudnuteľný široký úsmev, geniálne kľučky, nekonečná kreativita, obrovský prehľad v hre, ale aj chladnokrvné zakončovanie či tímový duch. To všetko sú vlastnosti, ktorými si 25-ročný rodák z Porto Alegre podmanil futbalový svet. "Takýto hráč nesmie byť zviazaný žiadnymi pokynmi. Naopak, na trávniku musí mať absolútnu slobodu. Je len na ňom, či bude hrať sprava alebo zľava, či sa bude sťahovať po loptu do stredu poľa. On sa vám za túto dôveru odmení výborným výkonom," uviedol recept na Brazílčanovo umenie tréner FC Barcelona Frank Rijkaard. Čerstvý držiteľ Zlatej lopty je pokračovateľom brazílskej školy, cenu pre najlepšieho futbalistu si už pred ním prevzali jeho krajania Zico (1983), Romário (1994), Rivaldo (1999) a trikrát Ronaldo (1996, 1997, 2002).
Ronaldinho začal svoju kariéru ako sedemročný. Prvý medzník v jeho kariére prišiel v roku 2001, keď prestúpil za 4,5 mil. USD z brazílskeho Porto Alegre do Paríž St. Germain. Z francúzskeho tímu už putovali kroky majstra sveta z roku 2002 na posvätný Nou Camp, jeho päťročný kontrakt znel na 30 mil. USD. Fanúšikovia Barcelony od príchodu tohto futbalového génia očakávali triumf v domácej súťaži a Ronaldinho ich želanie splnil. Barca sa aj zásluhou jeho futbalového umenia po šiestich rokoch vrátila na španielsky trón a svoj úspech zavŕšila po dvojzápase s Betisom Sevilla (3:0 vonku, 1:2 doma) triumfom v národnom superpohári. K absolútnej spokojnosti chýbal španielskemu veľkoklubu iba výraznejší úspech v Lige majstrov, kde Barcelona stroskotala na Chelsea Londýn. Práve tieto dva kluby sa stretnú v osemfinále LM i v tomto roku, tisíce španielskych fanúšikov však dúfajú, že aj zásluhou skvelých kúskov Ronaldinha bude tentoraz úspešnejším španielske družstvo.

01 - Modified: 2003-02-04 20:30:26 - Feat.: 0 - Title: Humanizácia práce -- jeden z cieľov rastovej politiky únie 02 - Modified: 2003-02-04 20:31:57 - Feat.: 0 - Title: S perom, mikrofónom a kamerou za európskymi rodinami
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 09:17