StoryEditor

K lekárovi môžete ísť aj cez obed

06.04.2014, 17:45
Na platené voľno máte nárok aj vtedy, ak idete so svojím dieťaťom k lekárovi. Maximálne však sedem dní do roka.

“Môžem dostať výpoveď len preto, že som bola v rámci obeda u lekára?” pýta sa čitateľka HNporadne. Obáva sa, že ju môže zamestnávateľ kvôli návšteve lekára vyhodiť, pretože mu to neoznámila vopred. Podľa jej slov vznikla celá situácia tak, že dostala v jeden večer od zamestnávateľa správu na mobil, aby išla nasledujúci deň na služobnú cestu mimo pracoviska. Čitateľka odpovedala na správu s tým, že nemôže, nakoľko si potrebuje v rámci obeda vybaviť lekára. HNporadňa zisťovala u odborníkov, ako to teda je.

Na služobnú cestu? Len so súhlasom

Advokát Arpád Barczi tvrdí, že v každom prípade je potrebné pozrieť sa na pracovnú zmluvu, ktorú majú medzi sebou zamestnanec a firma podpísanú. “Zistite, či je v nej dohodnutá aj práca mimo vášho pravidelného pracoviska. Platí totiž, že firma môže zamestnanca vyslať na služobnú cestu mimo obvodu obce pravidelného pracoviska alebo bydliska zamestnanca len s jeho súhlasom,” vysvetľuje Barczi. V praxi to teda znamená, že zamestnávateľ našej čitateľke nemôže prikázať, aby niekam cestovala, pokiaľ s tým nebude súhlasiť.

Musíte mať dôvod

Barczi sa v prípade návštevy lekára odvoláva tiež na Zákonník práce. V ňom je uvedené, že firma by mala zamestnanca ospravedlniť vtedy, ak je dočasne pracovne neschopný, teda je napríklad chorý, na materskej či rodičovskej dovolenke, v karanténe alebo ošetruje chorého člena rodiny. “Ďalej je zamestnávateľ povinný poskytnúť pracovné voľno zamestnancovi, pokiaľ na to má dostatočný dôvod.” Ide napríklad o vyšetrenie alebo ošetrenie v zdravotníckom zariadení.

Najviac sedem dní

V takejto situácii má zamestnanec nárok na pracovné voľno, najviac však sedem dní v kalendárnom roku, pokiaľ nebolo možné lekára navštíviť mimo pracovnú dobu. “Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancom aj pracovné voľno, pokiaľ zamestnanec prekročil týchto sedem dní, no bez náhrady mzdy,” upozorňuje advokát. Ďalších sedem dní aj s náhradou mzdy môže využiť zamestnanec, ktorý ma dieťa. A to najmä v prípade, ak potrebuje isť s potomkom k lekárovi alebo na vyšetrenie. Pracovné voľno môže napríklad čerpať aj zamestnankyňa, ak potrebuje ísť na preventívnu lekársku prehliadku súvisiacu s tehotenstvom.

Advokát sa však na záver vracia k otázke našej čitateľky, či porušuje pracovnú disciplínu, pokiaľ navštívi lekára počas obeda. “Keďže na obednú prestávku nárok máte, nepovažujem za povinnosť, aby ste návštevu lekára oznamovala zamestnávateľovi,” hovorí a dodáva, že v každom prípade nie je na škodu preštudovať si interný pracovný poriadok, pokiaľ nejaký existuje.

01 - Modified: 2006-03-28 20:38:46 - Feat.: 0 - Title: USA znovu zvýšily úrokovou sazbu
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 02 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Od januára stúpli úrazové dávky. Koľko po novom dostanete? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-17 11:40:38 - Feat.: - Title: Tínedžer zažil tvrdú realitu. V kaviarni mu dali 8-hodinovú službu, zosypal sa ešte pred polovicou zmeny 04 - Modified: 2023-05-16 21:05:32 - Feat.: - Title: USA odsúdili zatknutie bývalého zamestnanca svojej misie v Rusku. Obvinenia sú nepodložené, tvrdí 05 - Modified: 2023-03-29 12:05:43 - Feat.: - Title: Cestujete za prácou mimo Slovenska? Tieto veci si môžete zaúčtovať do nákladov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 14:36