StoryEditor

Sprísňuje sa označenie potravín. Výrobcovia musia ľuďom povedať čo jedia

12.12.2014, 23:01
Autor:
turtur
Písmená na etiketách produktov budú väčšie, informácie o ich zložení podrobnejšie. Týka sa to výrobcov, ale aj reštaurácií a bufetov.

     Od dnešného dňa, teda soboty 13. decembra začali aj u nás platiť nové pravidlá označovania potravín. Brusel tak reaguje na požiadavku spotrebiteľov, ktorí chcú jasné a presné informácie o obsahu a pôvode potravín na pultoch predajní ale aj v reštauráciách.
„Medzi ľuďmi pribúdajú potravinové alergie. Je preto dôležité, aby spotrebitelia o týchto látkach mali viac informácií,“ uviedla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR.  

Doteraz platné pravidlá sa týkali všeobecného označovania potravín a sú staré viac ako tri desaťročia. Odvtedy sa potreby spotrebiteľov zmenili a preto treba na to reagovať.

Novinky v označení

Hlavné zmeny:
 lepšia čitateľnosť informácií, stanovená minimálna veľkosť písma pre povinné informácie – 1,2 milimetra
zvýraznenie alergénov v zozname zložiek balených potravín (iné pismo, štýl, farba, atd.)
povinné uvádzanie alergénov na nebalených potravinách, a to aj v reštauráciách a kaviarňach
povinné informácie o pôvode čerstvého mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny
rovnaké požiadavky na označovanie bez ohľadu na to, či ide o nákup cez internet, predaj na diaľku alebo nákup v obchode
informácie o rastlinnom pôvode rafinovaných olejov a tukov
označenie náhradnej zložky v prípade „imitácií potravín“
jasné označenie rozmrazených výrobkov

„Dôležité je, že ak boli niektoré zložky, ktoré sa v určitej potravine bežne nachádzajú, nahradené inými, musí sa to zreteľne uviesť na etikete. Obal potraviny nesmie spotrebiteľa zavádzať, že obsahuje niečo, hoci v skutočnosti obsahuje len náhradu,“ vysvetlika Ludviková.

V prípade mäsových a rybích výrobkov sa bude zreteľne uvádzať, či bola do výrobku pridaná voda alebo bielkoviny iného živočíšneho pôvodu.

Zmeny aj v jedálnych lístkoch

Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša výrobcovia na etikete alergény často ani neuvádzali. Teraz už budú musieť.  Pri mäse bude povinnosť uvádzať krajinu jeho pôvodu, prípadne aj tzv. „rodokmeň,“ teda ako mäso „putovalo“ - v ktorej krajine bolo vyrobené, kde zabalené a potom predané. Lebo neraz sa to robí na mnohých miestach. Táto povinnosť sa doteraz vzťahovala len na hovädzie mäso.     

Ale ako to bude napríklad v reštaurácii, či bufetoch? „V jedálnom lístku tiež musí byť uvedený pôvod potraviny. Napríklad ak si hosť chce dať sviečkovú, z lístka by sa mal dozvedieť jej pôvod. Je to jeden z nástrojov, ktorý má spotrebiteľovi pomôcť rozhodnúť sa akej potravine dá prednosť,“ dodal Bíreš. 

Pôvod potraviny by sa mali v reštauráciách hostia dozvedieť z jedálneho lístka. 

Inšpektori potravinovej správy však nebudú hneď na predajcov prísni a postihovať chyby na etiketách. Mnohé výrobky sa totiž v pôvodných obaloch ešte budú nejaký čas „dopredávať“. „Budeme akceptovať určité prechodné obdobie. Ale aj veľmi sledovať reakciu a vývoj na trhu, ako producenti potravín tieto zmeny prijali,“ dodal šéf potravinovej správy Jozef Bíreš.      

Niektoré zmeny až o 3 roky

Nové predpisy zavedú aj povinné uvádzanie výživových hodnôt. Napríklad energetickú hodnotu výrobku, obsah tukov, nasýtených tukov, uhľohydrátov, cukrov, bielkovín a soli. To však začne platiť až od 13. decembra 2016.
Potravinárske podniky budú musieť poskytovať takéto informácie na všetkých potravinách. Spôsob, akým sa to urobí, určia si jednotlivé štáty únie.
 

01 - Modified: 2007-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetové akciové trhy
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:04