StoryEditor

Buďte pri kúpe domu vyberaví, bývať sa vám bude lepšie

08.03.2014, 16:00
Autor:
redred
Rady, na čo sa pri kúpe domu pýtať.

Keby ste sa opýtali ktoréhokoľvek realitného makléra, čo je pri kúpe domu najdôležitejšie, odpovedal by jednoznačne: lokalita. Tá je pre väčšinu ľudí síce priorita číslo jedna, no ak kupuje nehnuteľnosť s tým, že v nej prežijete svoj život, na tieto veci sa nezabudnite spýtať tiež.

1. Orientácia

Nehnuteľnosť so zadným dvorom orientovaným na sever vám umožní umiestniť obývaciu izbu do zadnej časti domu, pričom získate priame slnečné svetlo. To viete neskôr jednoducho kontrolovať, keď chcete mať v zime viac svetla a v lete, noapak, príjemný chládok. Táto orientácia tiež poskytuje najlepší prístup do vonkajších priestorov a zároveň viete najlepšie využiť napríklad terasu ako súčasť obytného priestoru.

2. Vetranie

Sú okná umiestnené tak, že umožňujú dobré vetranie? Vplýva na to niekoľko vecí - jednou z nich je aj to, o aký typ okien ide a kde sú situované.  Strešné okná napríklad obmedzujú potrebné vetranie priestoru viac než obyčajné dvojkrídlové. Poloha okien je tiež veľmi dôležitá. Ak sú situované napríklad von na ulicu, ktorá je zdrojom hluku, okno zrejme nebuete otvárať príliš často. Ak máte vetranie nastavené dobre, nielenže znížite závislosť od klimatizácie, no zabránite aj rôznym plesniam a vytvoríte najmä zdravšie meisto pre život.

3. Zmeny dispozičného riešenia

Časom sa takmer každá nehnuteľnosť prispôsobuje a podlieha zmenám. Ak je dom možné ľahko meniť podľa potrieb pre bývanie, túto vlastnoť v budúcnosti určite oceníte. Správne umiestnenie kuchyne a kúpeľne vám v budúcnosti uľahčí prácu, pričom do nich pri rekonštrukciách nebudete musieť často zasahovať. V prípade zlej dispozícii kuchyne či kúpeľne ide o vysoké náklady a prestavba sa stáva omnoho zložitejšou. Pri prehliadke nehnuteľnosti si preto dobre všimnite, kde sa tieto kľúčové miestnosti nachádzajú.

4. Charakter a integrita

Ak uvažujete o kúpe staršej nehnuteľnosti, dajte si pozor na nekvalitné rekonštrukcie. V prípade zmien alebo opráv tak budete musieť vynaložiť viac práce. Na druhej strane však môžete nájsť aj malé, no originálne domy, o ktoré bolo v minulosti dobre postarané. Takéto nehnuteľnosti ponúkajú veľkú hodnotu. Vysoké stropy dodajú pocit väčšieho priestoru, no zároveň môže priestor „vyznieť" chladne.

5. Susedia

Nejde o to, či sú susedia dobrí alebo nie, pretože to je na začiatku ťažké určiť. Pýtajte sa: Ako ovplyvní vaše bývanie ich dom? Môže zatieniť vašu terasu a spôsobiť zlé osvetlenie alebo vlhko po celý rok? Alebo vám bude brániť pri rôznych zmenách v budúcnosti? Všetky tieto otázky majú veľký vplyv na to, ako sa vám bude v nehnuteľnosti žiť a mali by ste ich vopred zvážiť.

Zdroj: Realestate.com

01 - Modified: 2006-02-20 09:05:07 - Feat.: 0 - Title: Proti Turecku se představí noví fotbalisté
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:12