StoryEditor

Rekonštrukcia: Úzke izby zmení dispozícia bytu

27.11.2013, 19:00
Dve predsiene, pritom izby úzke ako rezance, kam sa nezmestí ani nábytok. Mladý pár vo svojom byte našiel podobných nedostatkov viac.

„Nevyhovujú nám dve zbytočne veľké predsiene, malinká kúpeľňa ani kuchyňa s obývacou izbou, ktorá má tvar slíža,“ hovorí pár. „Zároveň by sme radi ponechali dve spálne, pretože chceme mať dieťa, a druhá (ako detská izba) bude časom nutná.“ Kuchyňa je momentálne umiestnená na severnej strane domu, a preto by nebolo vhodné sem presúvať napríklad jednu z spální. Kuchyňu s obývačkou by radi ponechali a pri hlavných dverách mohlo byť zádverie na umiestnenie skrinky na topánky a vešiaka, s tým, že dvere do pivnice zostanú otvárateľné. „Uvažovali sme aj o zastavaní polovice terasy smerom na južnú stranu, na severnej strane by zostala otvorená, kam by sa umiestnila obývačka, ale toto riešenie je finančne veľmi náročné a nie úplne vyhovujúce kvôli strate peknej, slnečnej terasy,“ opisuje čitateľka Eva. 

O návrh nového riešenia bytu sa postaral Ing. arch. Tomáš Zima z Ateliéru dispozic, ktorý sa špecializuje na návrhy dispozičného riešenia bytov i nebytových priestorov. Autor návrhu pripravil niekoľko variantov rekonštrukcie.

Prvý variant 
V prvom variante nahradila kuchynská linka malú kúpeľňu. Vznikol tak pomerne otvorený priestor, kam sa okrem linky zmestil veľký jedálenský stôl a sedacia súprava. Z obývacej izby sa prechádza do spálne. Spálňa je priestranná, takže by bolo možné umiestniť sem veľkú šatníkovú skriňu, a dokonca aj pracovný kút pri okne. Kúpeľňa pri novom riešení zaberá časť druhej izby. „V blízkosti toalety by sa mali nachádzať všetky potrebné inštalácie,“ vysvetľuje Zima. V kúpeľni je vaňa, práčka a umývadlo, pred izbou vznikla malá šatňa. Menšia izba môže časom slúžiť ako detská. V zádverí sa rozšírilo WC tak, aby sa doň zmestilo aj umývadlo.

Druhý variant 
V druhom variante zostala zachovaná menšia kúpeľňa, vaňu nahradil sprchovací kút. Menšia kuchynská linka v tvare písmena L je v blízkosti komory. „Obývačku sme zväčšili posunom priečky. Odpočinková časť tak zostala od kuchynskej oddelená, čo býva príjemnejšie,“ dopĺňa architekt. Za obývacou izbou je menšia detská izba. Spálňa je v druhej izbe, a opäť je dosť miesta tak na vstavanú skriňu, ako aj na prípadný pracovný stôl. Práčka je umiestnená vo výklenku na WC. Nad ňou môže byť sušička či úložný priestor.

Tretí variant 
V poslednom variante je najpriestrannejšia kuchynská linka. Vstup do špajze bol posunutý a namiesto kuchyne je spravený jedálenský kút. Sedacia súprava s TV sa ocitla pri vstupe na terasu. Za obývacou izbou sú opäť spálne, tentoraz však menšie. Kúpeľňa zabrala časť detskej izby, pred ňou je šatňa s úložným priestorom. V zádverí je tentoraz WC samostatne, práčka je ukrytá vo vstavanej skrini. Posunom vstupnej priečky do obývacej izby vzniklo miesto na skrinku na topánky a vešiak. „Ako sa čitateľka zmieňuje, zastavanie terasy by bolo určite nákladné a podľa môjho názoru je škoda prísť o pekný slnečný priestor. Ak je možnosť pripojiť ďalšiu časť domu, napríklad prostredníctvom schodiska, uvažoval by som do budúcnosti skôr o tomto riešení,“ uzatvára Zima. 

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-29 16:40:00 - Feat.: 0 - Title: Julija Tymošenková vyzvala Západ, aby sa neodkláňal od Ukrajiny
01 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 02 - Modified: 2023-10-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Moderné retro v prvorepublikovom dome: Tento bratislavský byt spája to najlepšie z pôvodného aj nového 03 - Modified: 2023-10-11 09:05:58 - Feat.: - Title: ELTON JOHN predáva luxusný apartmán za milióny dolárov. Pozrite na ten naleštený interiér a MEGA šatník! 04 - Modified: 2023-09-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Zo starého bytu na Vinohradoch je moderný byt s čistým dizajnom. Premena pred a po vás nadchne 05 - Modified: 2023-07-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Adam si plní svoj sen. Vysolil takmer 168 000 eur na to, aby vyzeral ako Madonna
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:18