StoryEditor

Chcete získať nevysporiadaný pozemok? Stačí 10 rokov

18.01.2015, 18:00
Vydržanie cudzieho pozemku nie je to také jednoduché. S expertami HN Poradne sme hľadali riešenie, ako sa s tým vysporiadať.

Ako nám napísala čitateľka HN Poradne, pozemok pri dome užíva už viac ako 20 rokov. „Problém je v tom, že majitelia pozemku už nežijú a deti sa v dedičskom konaní k tejto pôde nepriznali. Akou cestou možno dosiahnuť prepísanie parciel na seba,“ spýtala sa našich expertov.

Oslovte dedičov a skúste sa dohodnúť

Nevysporiadaným“ pozemkom môže byť napríklad pozemok vo vlastníctve nežijúcej osoby, pozemok s nejasnými hranicami, pozemok, pri ktorom je možné iba ťažko určiť vlastníka, môže ísť o spoluvlastníctvo mnohých vlastníkov a podobne. Ako radí Ondrej Kozlovský, autorizovaný geodet a mediátor, čitateľka môže iba osloviť dedičov a znova otvoriť dedičské konanie ako novoobjavené dedičstvo.

„Dedičia pozemok následne zdedia a vy ho odkúpite, alebo sa na dedičskom konaní dohodnete, že pozemok vám darujú. Keďže vy ste nálezcom pozmeku, mala by vám prináležať odmena aspoň 10 percent a mali by vám preplatiť aj preukázané náklady. Preto si všetko podrobne evidujte,“  spresňuje Kozlovský.

Desať rokov, a nehnuteľnosť si vydržíte

Problémom môže byť, ak dediči nebudú chcieť znova otvoriť dedičské konanie a k pozemkom sa neprihlásia. Vtedy je vydržanie pozemku jedným zo spôsobov, ako nadobudnúť vlastnícke právo. Na Slovensku zákon stanovuje hranicu pre vydržanie nepretržitú držbu 3 roky pri hnuteľnej veci a 10 rokov pri nehnuteľnej veci.  

Ako potvrdzuje advokát Martin Hurtaj, pokiaľ ide o vydržanie, odporúča osobne navštíviť notára spolu s dokladmi preukazujúcimi jej oprávnenú držbu pozemku. „Tiež mu doložte aj doklady, preukazujúce, že ste mali právo na pozemku stavať rodinný dom. Ide o to, že vydržanie je možné len v prípade preukázania oprávnenej držby pozemku. Na druhej strane, pokiaľ by ste nevedeli preukázať právo stavať na pozemku odvodené od vlastníkov je možný aj postup podľa paragrafu 135c. Podľa neho by ste museli odstrániť stavbu domu.“  Ak vznikne spor o tom, či k vydržaniu došlo, alebo nie, o vydržaní by musel rozhodnúť len súd. 


Ako môžete nadobudnúť pozemok vydržaním: 
– Musí ísť o predmet, ktorý sa dá vydržať, teda napríklad pozemok. 
– Vydržať nemožno vec, ktorá nemôže byť predmetom vlastníctva, prípadne môže byť len vo vlastníctve štátu.
– Dobromyseľným držiteľom je ten, kto nakladá s vecou ako so svojou vlastnou a domnieva sa, že mu naozaj patrí.
– Držba musí trvať nepretržite 10 rokov. 
– Ak splníte tieto podmienky, môžete požiadať notársky úrad, aby začal konanie o vydržaní. 
– Úrad na svojej vývesnej tabuli to oznámi a vyzve všetkých, ktorí majú voči tomu námietky, aby o tom do 30 dní informovali.
– Ak sa tak nestane, úrad môže rozhodnúť o ukončení konania a užívateľ môže podať návrh na zápis vlastníctva do katastra. 

01 - Modified: 2007-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otvoria diaľnicu do Viedne
01 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 02 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii 03 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 04 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 05 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. apríl 2024 16:51