StoryEditor

Ofis, čelinž, dedlajn. Dohovoríte sa po manažérsky?

01.12.2013, 15:16
Autor:
nedned
Do pracovného dialógu sa dostávajú pojmy, ktoré so slovenčinou nemajú nič spoločné. No aj tak sa denno denne používajú v bežnej konverzácii.

Tak napríklad: „Počas dayoffu som bol tak bizi, že som ani nestihol poriadny snek. Lančovali sme nový projekt s dedlajnom asap.“ Bežný výťahový dialóg dvoch kolegov, pri ktorom si rozprávajú zážitky z predošlého dňa. Nerozumiete? Toto je podľa portálu idnes.cz zoznam najčastejších „manažerizmov“ a ich skutočný význam.

Autsorsing

Pitva firmy zaživa. Nútený výsek fungujúceho oddelenia a jeho nahradenie externou firmou, najčastejšie partičkou šéfových známych, ktorí budú robiť tú istú prácu, iba drahšie a pomalšie.

Badžet

Rozpočet. Musí to byť tá najmenšia vec na svete, pretože nech prídete s akýmkoľvek nápadom, do badžetu sa to nikdy nezmestí.

Brejnstorming

Búrka mozgov. Moderný výraz pre míting, počas ktorého stojí jeden borec pri flipčarte a vyzýva ostatných ku kreativite s tým, že žiaden nápad nie je zlý, zatiaľ čo skupinka jeho kolegov ho opakovane usvedčuje z klamstva.

Bizi

Zaneprázdnený. Správny človek v ofise sa neustále sťažuje, že je absolútne bizi.

Čelinž

Výzva. Priateľské označenie pre evidentne nesplniteľnú úlohu, ktorú vám zadal šéf. 

Dedlajn

Moment, kedy sa na projekte začína skutočne pracovať. Podľa správnosti by mal deadline stanovovať termín odovzdania zákazky.

Kosty

Náklady. Katovanie kostov (okresanie nákladov) je prvé rozhodnutie, ku ktorému pri svojej genialite dospeje každý nový „generálny“. V ďalších rokoch sa kosty opäť nenápadne vyšplhajú hore, ale o tom sa nehovorí, kým zase nepríde iný nový generálny a nezačne kosty katovať.

Lončovanie

Uvedenie na trh/ spustenie nového projektu, proma alebo produktu. Napríklad keď starú známu sušienku natrieme z jednej strany džemom a znížime jej váhu o 25 gramov, môžeme povedať, že sme práve lončli – teda uviedli na trh - nový produkt „Happy Active Kids With Fruits.“

Míting

Porada. Často spojená s počúvaním cudzích prezentácií a predovšetkým kreslením kvetiniek, autíčok a tváričiek do poznámkového bloku.

Proudžekt

Chaotický sled prezentácií a mítingov, ktorý môže skončiť lončovaním produktu.

Soljúšn

Riešenie. Predávať tovar alebo ponúkať služby už nie je in. Dnes treba ponúknuť komplexné soljúšn. Napríklad, minerálka je komplexné soljúšn smädu.

Spam

Nevyžiadaná pošta, najčastejšie od ľudí, ktorí si myslia, že na veľkosti záleží. Najvýznamnejšia položka firemnej korešpondencie vôbec. Pokiaľ vaša spoločnosť sama rozposiela spam, nehovorí sa mu spam, ale „ňúsletr“.

 

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA chcú získať turistov reklamou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. máj 2024 11:46