StoryEditor

Obdarujem na sviatky syna. Znížim si tým výživné?

14.12.2013, 14:02
„Súd mi stanovil platiť na 8-ročného syna sumu 70 eur. Stále mu kupujem nejaké darčeky. Ráta sa to do výživného?," pýta sa náš čitateľ Pavol.

Situáciu bude musieť Pavol riešiť aj o pár dní, na vianočné sviatky. Synovi plánuje kúpiť oblečenie, playstation a iné, finančne náročnejšie darčeky. „Včera mi bývalá manželka oznámila, že by chcela výživné zvýšiť. Mám tam predložiť bločky od pokladne? Zaváži to pri zvýšení výživného?"

Darčeky výživné neovplyvnia

Ako Pavlovi radí advokát Arpád Barczi, súdom určené výživné v peniazoch treba platiť v stanovenej výške. Nie je možné ho nahrádzať inými formami plnenia. „To, že svojmu synovi kupujete iné veci, a aj takto sa o neho staráte, je určite chválihodné a správne. Ale do výšky výživného sa nezapočítavajú," argumentuje Barczi.

Prihliada sa na potreby dieťaťa

Ak by matka dieťaťa požiadala súd o zvýšenie výživného, tak súd pri svojom rozhodovaní o výživnom prihliada na potreby maloletého, na možnosti schopnosti oboch rodičov.  „Konkrétne prihliadne na to, že aké potreby má maloletý. Tie sa odvíjajú napríklad aj od jeho veku, navštevovanej školy, jeho záujmov a iných potrieb. Pri schopností rodičov prihliada na ich príjem a na výdavky. Neprihliada na také výdavky rodičov, ktoré sú neoprávnené alebo neúčelné z hľadiska ich základných potrieb," radí advokát.

Súd príjmy dôkladne preverí

Keďže Pavol je podnikateľ, jeho bývalá manželka sa domnieva, že má vysoké príjmy, hoci neoficiálne. Súd však v tomto prípade postupuje veľmi dôkladne a všetky jeho príjmy si preverí.  Rodič, ktorý má príjmy z inej než závislej činnosti (teda nie z pracovného pomeru), musí súdu preukázať svoje príjmy a predložiť podklady na zhodnotenie svojich majetkových pomerov.

 

Z čoho súd vychádza pri určení výšky výživného: 

Majetkové pomery rodiča

Vo všeobecnosti možno konštatovať, že výživné sa určí z príjmov rodiča, proti ktorému návrh smeruje po odpočítaní jeho opodstatnených výdavkov. Na strane príjmov súd skúma najmä opakujúce sa príjmy zo zamestnania príp. podnikania spravidla za posledných dvanásť mesiacov. Okrem opakujúcich sa príjmov súd skúma aj ostatný majetok, najmä nadobudnuté nehnuteľnosti, autá, úspory na účtoch, cenné papiere a iný hodnotný majetok.

Schopnosti a možnosti rodiča

 Súd určuje výživné aj s prihliadnutím na dosiahnuté vzdelanie rodiča v danej oblasti, na jeho vek a zdravotný stav, možnosti uplatnenia sa na trhu práce. Neprihliada na neopodstatnené výdavky rodiča.

Vyrovnanie životnej úrovne rodiča s dieťaťom

 Výživné možno charakterizovať ako finančný príspevok určený najmä na uspokojovanie potrieb mal. dieťaťa a na vyrovnanie jeho životnej úrovne so životnou úrovňou jeho rodičov.

Zdroj: Martin Hurtaj, advokát

01 - Modified: 2005-10-22 11:48:01 - Feat.: 0 - Title: Hurikán pustoší Mexický záliv
01 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Matka rituálne zavraždila svojho šesťročného syna. Myslela si, že jej táto obeť prinesie bohatstvo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 11:24