StoryEditor

Kupujete živý stromček? Pozor, aby vám neuletel

11.12.2014, 09:03
Autor:
TASRTASR
Nesprávne zaistený stromček pri prevoze autom predstavuje riziko pre všetkých účastníkov cestnej premávky.

Pri výbere správneho vianočného stromčeka zohráva úlohu mnoho faktorov. No málokto si pri jeho kúpe spomenie aj na veľkosť auta, ktorým bude vianočný stromček prevážať z obchodu domov. Allianz centrum pre technológie (AZT) v nedávnom crash teste dokázalo, že aj preprava obyčajného vianočného stromčeka môže byť poriadne nebezpečná.

Aj fatálne následky

„Prevážaný stromček musí byť vo vozidle bezpodmienečne upevnený tak, aby sa pri jazde nepohyboval. V opačnom prípade môže uvoľnený náklad pri brzdení alebo v zákrutách vážne ohroziť nielen vodiča a cestujúcich, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Riešením však nie je zviazaný strom vložiť do auta a prebytočnú časť nechať trčať z otvorených bočných okien," povedal Artur Šturmankin z Allianz - Slovenskej poisťovne.

Crash testy simulovali situáciu, v ktorej vozidlo prevážalo nedostatočne upevnený vianočný stromček a narazilo do stojaceho auta v rýchlosti 50 kilometrov za hodinu. Testy potvrdili, že pripevnenie stromu na streche vozidla elastickými lankami s háčikmi na oboch koncoch môže spôsobiť nehodu s fatálnymi následkami. Pri náraze môže totiž strom zo strechy odletieť a vážne ohroziť cestujúcich vo vozidle pred ním.

Stavte na strešný nosič

Strešný nosič batožiny je jediný rozumný spôsob, ako bezpečne prepravovať veľký vianočný stromček. V prípade nárazu sa zo stromu stáva nebezpečný projektil. Preto je potrebné zabezpečiť ho tak, aby sa nepohyboval. Ako ukázali crash testy, stromček by mal byť zaistený elastickými lankami až po upevnení v strešnom nosiči. Popruhy musia byť fixované o hornú časť stromu, aby vodič zabránil skĺznutiu nákladu.

Nemáte nosič? Nájdite mu iné miesto

Ak je nevyhnutné prepravovať strom vo vnútri vozidla, treba sa uistiť, či je v aute dostatok miesta. Zväčšiť priestor kufra možno napríklad sklopením zadných sedadiel. Alternatívou je tiež nechať strom vyčnievať z kufrových dverí vozidla.

Ak však náklad z vozidla vyčnieva vpredu alebo vzadu viac ako o 40 centimetrov (cm), prečnievajúci koniec nákladu musí mať reflexné označenie s červenými a bielymi pruhmi širokými 7 až 10 cm v tvare pravouholníka s dĺžkou jednej strany najmenej 40 cm. Náklad musí byť na vozidle umiestnený tak, aby nezakrýval svetlá vozidla, odrazové sklá, tabuľku s evidenčným číslom a vyznačenie najvyššej povolenej rýchlosti. V prípade, že vodič poruší vyhlášku o cestnej premávke, čaká ho pokuta vo výške 50 eur.

01 - Modified: 2007-01-19 13:56:00 - Feat.: 0 - Title: Hrbatý skončil v 3. kole, Hantuchová v osemfinále štvorhry
01 - Modified: 2022-04-30 09:53:32 - Feat.: - Title: Poľsko ochráni slovenský vzdušný priestor zadarmo. Platiť budeme iba za palivo 02 - Modified: 2022-02-09 10:38:06 - Feat.: - Title: Hasiči bijú na poplach. Zapratané chodby vás môžu stáť život 03 - Modified: 2021-10-14 14:03:33 - Feat.: - Title: Etický hacker: Keď výpadok Facebooku bol problémom, pád Googlu bude apokalypsou 04 - Modified: 2020-04-16 08:25:54 - Feat.: - Title: Volvo odštartovalo vlnu bezpečnostných opatrení. Znížuje rýchlosť svojich áut 05 - Modified: 2019-02-06 20:53:49 - Feat.: - Title: Odtlačok prsta či podoba tváre. Slováci dostanú nové občianske preukazy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:09