Žena, biznis - ilustračná snímkaDreamstime
StoryEditor

Biznis nemusí ohroziť vaše manželstvo. Pre peniaze

24.04.2016, 10:45
Podnikáte počas manželstva a obávate sa, že vám to môže v budúcnosti môže spôsobiť starosti? Vaše zlé vzťahy sa totiž môžu preniesť aj do vášho biznisu.

Zákon rozdelenie spoločného majetku manželov bez problémov umožňuje, ak viete ako na to. Takýto problém rieši aj podnikateľ z Bratislavy, ktorý začal pred časom podnikať, ale jeho manželka sa obáva o ďalšiu budúcnosti ohľadom spoločného majetku.

Potrebujete súhlas toho, kto nepodniká

Ako mu radí advokát Milan Ficek z kancelárie Bratislava Ficek & Ficeková, túto problematiku upravuje paragraf 148a Občianskeho zákonníka, podľa ktorého sa na použitie majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM) potrebuje podnikateľ pri začatí podnikania súhlas druhého manžela. Na ďalšie právne úkony súvisiace s podnikaním už súhlas druhého manžela nepotrebuje.

„Pokiaľ chcete využiť majetok patriaci do BSM, musíte mať súhlas manžela. Ide najmä o ochranu druhého manžela „nepodnikateľa“, keďže pri podnikaní vzniká samozrejme aj podnikateľské riziko, ktoré by mohlo ohroziť majetok v BSM,“ radí advokát.

Existuje aj možnosť zrušenia spoluvlastníctva počas manželstva. „Návrh však musí podať manželka, ktorá nemá záujem podnikať. Inak povedané, ak podnikáte vy, musí návrh podať vaša manželka. Pokiaľ podnikateľské oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich,“ uzatvára advokát.

Príklad z praxe:
Počas manželstva založil manžel eseročku, kde som roky pracovala ako zamestnankyňa. Teraz sa rozvádzame. Manžel tvrdí, že mne ani jemu nič nepatrí, lebo všetko je majetok firmy. Ako sa rozdelí majetok firmy pri rozvode?

HN radí: Pokiaľ je majetok vo vlastníctve eseročky, tak je to majetok firmy, a nie majetok rozvádzajúcich sa manželov. To znamená, že nepodnikajúci manžel nemá nárok na prikázanie jednotlivých vecí z podnikania, ako napr. auta do jeho výlučného vlastníctva. Neznamená to však, že nemá nárok na finančné vysporiadanie týchto vecí v rámci firmy ako takej.

Predmetom vysporiadania po rozvode bude samotný obchodný podiel podnikajúceho manžela v rámci s. r. o., resp. jeho hodnota. V praxi to znamená, že sa znaleckým posudkom určí trhová hodnota obchodného podielu, z ktorej je potom manžel, ktorý je vlastníkom tohto podielu, povinný vyplatiť druhého manžela pri vysporiadaní.

Pozrite si správne poplatky, ak si chcete deliť majetok
66 eur - konanie o rozvode manželstva
165,50 eura - návrh na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ak jeden napríklad podniká)
66 eur - návrh na vyrovnanie BSM
3 %, ak sa konanie o vyrovnaní BSM skončilo rozsudkom
1 %, ak sa konanie o vyrovnaní majetku skončilo súdnym zmierom, najmenej 66 eur, najviac 16 595,50 eura

01 - Modified: 2024-04-25 05:14:43 - Feat.: - Title: Viete, aké ste manželky podľa horoskopu? Tieto znamenia sa radia k tým najlepším 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 04 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 05 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 02:26