StoryEditor

Záložní veritelia získajú od júla z dedičstva viac

07.06.2016, 00:00
Nové procesné predpisy zmenia poradie, v akom budú pohľadávky uspokojované.

Po úmrtí osoby sa v konaní o dedičstve zistilo, že bolo predĺžené. Dedičia sa s veriteľmi nedohodli a súd nariadil likvidáciu dedičstva. Veritelia boli uspokojení len čiastočne, pričom napríklad náklady na pohreb alebo daňové nedoplatky boli plne uhradené.

Od júla sa na Slovensku historicky zavádzajú tri nové civilné procesné kódexy. Tie majú urobiť na súdoch doslova prievan. Nová právna úprava sa dotkne aj konania o dedičstve, ktoré bude ako nesporové súdne konanie obsiahnuté v Civilnom mimosporovom poriadku.

Už len notár
Podstatnou zmenou v dedičských konaniach bude podľa advokáta Tomáša Zahradníka odstránenie inštitútu osvedčenia o dedičstve, ktorým sa dedičstvo potvrdzovalo alebo vysporiadavalo. „Súčasná právna úprava umožňuje dva spôsoby skončenia dedičského konania – buď formou osvedčenia o dedičstve vydaného notárom povereným súdom, alebo formou súdneho uznesenia. Po novom sa však vždy skončí uznesením, ktoré bude vydávať v prvej inštancii notár poverený súdom,“ vysvetľuje Zahradník. Jeho rozhodnutia sa budú navyše považovať za rozhodnutia súdu. Táto zmena by mala výrazným spôsobom odbremeniť zaťažené súdy. Všetky rozhodnutia o merite veci v dedičskom konaní budú zverené už len notárovi.

Nešťastné poradie
Dnes platí, že súd nariadi likvidáciu dedičstva, ak poručiteľ zanechal viac dlhov ako majetku a zároveň medzi dedičmi a veriteľmi nedôjde k dohode. Likvidácia dedičstva môže nastať aj v prípade, ak veriteľ odmietne prijať na úhradu svojej pohľadávky niektorú z vecí z dedičstva. Po nariadení likvidácie notár ako súdny komisár vykonáva speňaženie všetkého poručiteľovho majetku. Výťažok sa následne vypláca postupne v poradí, v ktorom sa uspokojujú najprv náklady na chorobu poručiteľa a pohreb, trovy konania a splatné výživné, neskôr dlžné dane a poplatky a nakoniec takzvané ostatné pohľadávky. Znamená to, že najprv sú uspokojované pohľadávky prvej skupiny, a to pomerne alebo úplne. Len ak dôjde k ich vyplateniu v plnom rozsahu, nasleduje vyplácanie dlhov ďalšej skupiny, a to opäť čiastočne alebo úplne. Nakoniec, ak niečo zvýši, notár tento ostatok použije na uspokojenie veriteľov, ktorí majú pohľadávky poslednej skupiny. Tu platí, že najskôr budú uspokojené pohľadávky zabezpečené obmedzením prevodu nehnuteľností alebo záložnými právami.

Toto poradie však v praxi spôsobuje problémy. „Uprednostňuje pohľadávky na zdravotné služby a náklady pohrebu pred ostatnými pohľadávkami veriteľov, a to aj vrátane záložných veriteľov,“ hovorí právnik Ján Marták z advokátskej kancelárie AK Zahradník & Spol.

Nové pravidlá
Júlová zmena dôvody na likvidáciu dedičstva nezasiahne. Osobitne však stanovuje, že nariadením likvidácie sa zastavujú exekučné konania na majetok poručiteľa. Akýkoľvek prípadný výťažok z dražby tak exekútor musí po odpočítaní trov vydať dedičskému súdu.

Zmeny sa však výrazne dotknú poradia, v akom budú pohľadávky jednotlivých veriteľov uspokojované. Po novom sa na túto situáciu primerane použije exekučný poriadok, konkrétne jeho ustanovenie o rozvrhu výťažku z predaja nehnuteľnosti. „Podľa dôvodovej správy k Civilnému mimosporovému poriadku sa trovy pohrebu budú považovať za akúkoľvek inú nezabezpečenú pohľadávku. Zároveň rovnako ako pri súčasnej úprave, ak nemožno plne uspokojiť pohľadávky tej istej skupiny, uspokoja sa pomerne,“ objasňuje Marták.

Pohľadávky veriteľov so zabezpečeným záložným právom budú mať od júla prednosť pred pohľadávkami, ako sú náklady spojené s poručiteľovou chorobou, náklady na pohreb, splatné výživné, dane a poplatky. Na druhej strane oproti súčasnej právnej úprave nedoplatky výživného budú uspokojované až po pohľadávkach z daní a poplatkov.

Niekoľko nejasností ohľadom kategórií
Aj tu však platí, že až aplikačná prax odpovie na niektoré zatiaľ nezodpovedané otázky. „Napríklad sa nevie, do ktorej kategórie budú zaradené nezabezpečené pohľadávky, kam patria okrem iného aj trovy pohrebu, ktoré nespadajú do žiadnej z osobitných kategórií pohľadávok,“ hovorí Zahradník. V prípade ich zaradenia do kategórie pohľadávok oprávneného budú uspokojované v rámci tej istej skupiny ako pohľadávky z daní a poplatkov. „Ak však budú zaradené do kategórie ostatné pohľadávky, budú uspokojované až ako posledné v poradí,“ dopĺňa advokát.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou 04 - Modified: 2022-02-14 13:32:41 - Feat.: - Title: Róby, fúzy a vysoké podpätky. Bidenov poradca vzbudzuje vášne, vyjadril sa už aj o Slovensku 05 - Modified: 2021-11-29 11:43:37 - Feat.: - Title: Otázky a odpovede: Podlžnosti po zosnulej rodine prijať nemusíte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 13:14