StoryEditor

Požiadajte si agropôdu od družstva a začnite podnikať (20 otázok a odpovedí)

09.08.2021, 10:58
Účelom zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov je udelenie náhradnej parcely vlastníkovi pozemku, ktorý užíva družstvo. Ako pri tom správne postupovať, aby ste parcelu získali, vysvetľujú odborníci.

Odpovedá Milan Ficek, advokát a konateľ spoločnosti Ficek & Ficeková

1. Oprávnený užívateľ

Na to, aby vlastník dostal náhradu za svoju roztrúsenú pôdu, musia byť splnené isté podmienky. Aké?

Posledný novelizovaný zákon, ktorý sa týka náhradných pozemkov, začal platiť 1. mája 2021. Ak podľa neho oprávnený užívateľ pozemku vlastníkovi navrhol uzatvorenie nájomnej zmluvy a vlastník jej uzatvorenie do dvoch mesiacov odo dňa doručenia návrhu neodmietol alebo nevyzval užívateľa na jeho vrátenie, alebo neuzatvoril nájomnú zmluvu s inou osobou, vzniká medzi užívateľom a vlastníkom nájomný vzťah na neurčitý čas, ktorý je možné vypovedať k 1. novembru s výpovednou lehotou jeden rok.

2. Mladí farmári

Poľnohospodárske družstvá obhospodarujú väčšinu pôdy na Slovensku. Môžu osoby, ktoré chcú farmárčiť, požiadať o vyčlenenie pozemku z družstva?

V rámci náhradného užívania pôdy môžu malí farmári získať od družstiev podnájomnú parcelu. Družstvo totiž na základe žiadosti môže farmárovi vyčleniť poľnohospodársku pôdu na užívanie. Družstvo má právo a povinnosť užívať pozemky vlastníka za tých istých podmienok, aké sú dojednané v podnájomnej zmluve. Vlastník pozemku má právo dať pozemky, ktoré sú predmetom podnájomnej zmluvy, do užívania tretej osobe.

3. Nájomná zmluva

Návrh na uzatvorenie nájomnej zmluvy možno odmietnuť v celom rozsahu alebo v časti. Musí užívateľ pri návrhu uzatvorenia nájomnej zmluvy poučiť vlastníka o forme a spôsobe odmietnutia návrhu?

Áno. Musí ho tiež upozorniť, že ak návrh neodmietne alebo nevyzve užívateľa pozemku na jeho vrátenie a prevzatie, vznikne nájomný vzťah.

4. Predložená novela

V Národnej rade aktuálne nie je predložená žiadna novela, ktorá by mala doterajšie zákony meniť. Avšak z plánu legislatívnych úloh vlády na mesiace jún až december 2021 vyplýva, že vláda má v pláne na mesiac december riešiť právnu úpravu zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov. Bude sa týkať aj náhradných pozemkov?

Keďže zatiaľ nie je známe konkrétne znenie rozhodnutia vlády, nie je vylúčené, že by sa táto úloha vlády mohla dotknúť aj náhradných pozemkov.

5. Dôvod na zmenu

Z dôvodu naplnenia úloh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-04-02 22:06:54 - Feat.: - Title: Firmy riešia generačnú výmenu 02 - Modified: 2017-01-18 20:53:05 - Feat.: - Title: Vláda podporí šesť výrobných firiem 03 - Modified: 2016-11-28 07:28:24 - Feat.: - Title: Z nórskych „ropných“ fondov idú na náš biznis milióny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 15:06