StoryEditor

Tu je päť chýb, ktorých sa musíte vyvarovať pri online poistení

29.06.2016, 10:12
Poistenie cez web je praktické najmä pred odchodom na dovolenku. Neriaďte sa len cenou, ale aj kvalitou.

Pri poistení si preverte, či  dostatočne kryje všetky riziká, ktoré si chcete poistiť. Nevhodná poistka vás v prípade nepredvídaných udalostí totiž nechráni dostatočne, prípadne vás neochráni vôbec.

Tu je päť chýb, ktorých sa musíte vyvarovať:

1. Poviete si, čím nižšia cena, tým lepšie som sa poistil

Chyba. Najlacnejšie poistenie nemusí byť automaticky najhoršie, ale rozhodne je chyba vyberať si iba podľa ceny. Keďže vás má poistenie chrániť, v prvom rade by malo ísť o kvalitu a až potom o cenu. Ak si napríklad povinnú poistku auta vyberáte len podľa ceny, môžete na to doplatiť.

Môže napríklad obsahovať asistenciu len pri havárii, ale pri poruche na druhom konci Slovenska vás už do servisu nikto neodtiahne. Občas sa tiež stáva, že pri lacných poistkách poisťovňa odmietne uhradiť vami spôsobenú škodu, a budete ju musieť zaplatiť zo svojho vrecka.

Rovnakú chybu robíme aj pri cestovnom poistení: zaplatíme si lacné turistické poistenie, ale ideme aktívne športovať, alebo si dokonca trúfneme na vysokohorskú turistiku. Pri športe a turistike v horách vám však turistická poistka nepomôže.

2. Poistím sa až cestou na dovolenku

Ďalšia chyba. Podmienkou je uzavrieť cestovné poistenie ešte pred tým, ako opustíte krajinu. Inak je poistenie technicky neplatné. Platnosť cestovného poistenia sa líši aj podľa spôsobu kúpy.

„Poistenie cez SMS alebo pomocou aplikácie v mobile platí už do 2 hodín od uzatvorenia. Ak sa však poistíte cez web, začína poistenie platiť až okamihom pripísania poistného na účet poisťovne, čo je typicky na druhý deň,“ hovorí Judita Smatanová z Union poisťovne. Výnimkou je víkend: ak uzavriete poistenie cez web v sobotu či v nedeľu, platí už v ten deň.

3. Stačí mi základné poistenie, načo zbytočne míňať peniaze navyše

Šetriť na poistení zodpovednosti za škodu na zdraví k cestovnému poisteniu je asi najväčší omyl, aký môžete urobiť. Sú známe prípady, kedy Slováci spôsobili škodu na zdraví (zrážka na lyžiach, pri jazde na motorke, poranenie plavca člnom) a poškodenému museli okrem liečby platiť desiatky tisíc eur za psychickú traumu.

„Pritom cena poistenia je minimálna, pohybuje sa len okolo 10 centov na deň,“ hovorí Jozef Fronc z  OVB Allfinanz Slovensko. Pri cestovnom poistení nikdy nezabúdajte k liečebným nákladom uzavrieť aj poistenie zodpovednosti za škodu.

4. Máte platnú povinnú poistku auta? Super, môže sa ísť na dovolenku

Povinné zmluvné poistenie chráni všetky ostatné autá, len nie to vaše. Kým parkujete doma v garáži alebo pred domom pod dohľadom, môže vám PZP stačiť. Na dovolenke ste však v neznámom prostredí, navyše počasie je každým rokom nevyspytateľnejšie. Preto je rozumné prikúpiť si online pripoistenie proti najčastejším rizikám, ktoré autu hrozia na dovolenke.

„Odporúčam poistenie proti prírodným živlom, ako je záplava či krupobitie, a takisto pripoistenie proti havárii a vandalizmu. Toto sú štatisticky najčastejšie riziká, ktoré hrozia na dovolenke,“ hovorí Radoslav Benč z Onlie.

Dobrou správou je, že sa tieto riziká dajú pripoistiť, nemusíte si kupovať drahé celoročné havarijné poistenie. Napríklad priemerné mesačné poistné pri živloch predstavuje v poisťovni Onlia 0,71 eura a pri krádeži 2,67 eura.

5. Online nájdem všetko na jednom mieste

Spoliehať sa na to, že na jednom mieste „vybavíte všetko“ nie je reálne. Poistenie je zložitý produkt a ak ho nájdete na porovnávači poistenia, je isté, že je nejakým spôsobom „osekané“, alebo je súčasťou väčšieho balíka, ktorý nepotrebujete. Napríklad poistenie živlov v porovnávači nájdete len ako súčasť komplexného havarijného poistenia.

Okrem toho, na jednom mieste nikdy nie sú všetky poisťovne a ponuky. Pozrite si okrem porovnávačov aj weby konkrétnych poisťovní, na ktoré máte dobrú referenciu od rodiny a známych, alebo ste čítali, že poisťujú presne to, čo potrebujete, prípadne tam už máte uzavreté iné zmluvy.

01 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 02 - Modified: 2024-04-07 11:54:32 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby 2024: Slovenky a Slováci si zvolili nového prezidenta. Do úradu zasadne Peter Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 04 - Modified: 2024-03-23 23:22:30 - Feat.: - Title: ONLINE Prezidentské voľby 2024: Takto volili Slováci v prvom kole. O dva týždne sa stretnú Korčok s Pellegrinim 05 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:22