StoryEditor

Diskriminácia na celom svete

15.05.2003, 00:00

Diskriminácia na pracovisku sa podľa historicky prvej celosvetovej správy objavuje vo všetkých krajinách sveta, ale v nových a rafinovanejších podobách. V správe Medzinárodnej organizácie práce OSN (ILO) sa konštatuje, že aj keď má diskriminácia v jednotlivých štátoch inú podobu, tento jav sa vyskytuje všade a ovplyvňuje produktivitu a efektívnosť, ako aj morálku a pocit šťastia zamestnancov.
Správa poukazuje na zaujatosť proti ľuďom, o ktorých zamestnávateľ vie alebo sa len domnieva, že sú nakazení vírusom HIV či trpia chorobou aids. Z materiálov ILO tiež vyplýva, že aj náboženská diskriminácia, najmä veriacich menšinových vyznaní v krajinách s jednou dominantnou vierou, sa stupňuje. Ale najväčšiu skupinu, ktorá v práci čelí diskriminácii, tvoria ženy. Všade na svete, teda v každej krajiny, sú príslušníčkam tzv. slabšieho pohlavia často odpierané významnejšie posty alebo majú v porovnaní s rovnako kvalifikovanými mužmi menší plat. "Diskriminácia je celosvetový problém. Žiadna krajina na svete nie je imúnna proti diskriminácii," uviedla autorka správy Manuela Toesová.
Návod na to, ako bojovať proti diskriminácii, sa tiež líši v každom štáte. V niektorých krajinách, napríklad v USA je populárna tzv. pozitívna diskriminácia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. október 2024 23:40