StoryEditor

Preteky na Temži vyhrali veslári z Oxfordu

08.04.2003, 00:00

Najtesnejší rozdiel v doterajšej histórii veslárskych pretekov na Temži rozhodol o víťazstve posádky Oxfordu v tradičnom súperení univerzitných osemveslíc, ktorý sa v Londýne koná od roku 1829. V 149. ročníku tradičných veslárskych pretekov medzi univerzitami Oxford a Cambridge na 6,74-kilometrovom úseku medzi Putney a Mortlakom triumfovala posádka Oxfordu, ktorá prišla do cieľa v čase 18:06 min. Rozdiel v cieli medzi oboma osemveslicami bol najmenší v histórii podujatia -- 30 cm. Veslári Oxfordu zopakovali svoje minuloročné víťazstvo, v celkovej bilancii však vedie Cambridge 77:71.
Vo vyrovnanej súťaži zo začiatku "tesne" viedla svetlomodrá loď Cambridge, ale ich súperi z Oxfordu sa potom v ohybe rieky dostali vnútornou dráhou dopredu a v závere odrazili útok. "Mal som dojem, že sme to totálne zbabrali. V duchu som sa modlil, aby sme už boli v cieli. Ale všetka česť kolegom z Cambridge. Vedeli sme, že sú to húževnatí borci," povedal kormidelník víťaznej lode Acer Nethercott.
Zaujímavosťou pretekov, ktoré sa tento rok netradične uskutočnili v nedeľu, bol súboj dvoch bratských dvojíc. Matty Smith a David Livingston súperili v lodi Oxfordu proti členom cambridgeskej posádky Benovi Smithovi a Jamesovi Livingstonovi. Ani jedna osemveslica sa počas pretekov výraznejšie neodpútala, posádka Cambridgea v záverečných metrov mohutne finišovala, ale loď Oxfordu napokon tesný náskok udržala.
Tréner Cambridge Robin Williams sa odmietol vyhovoriť na nešťastnú epizódu, pri ktorej bolo zranených niekoľko jeho zverencov. "Stávajú sa takéto veci. Treba sa s tým vyrovnať. Prežili sme ťažký deň, a museli sme vyriešiť tento nečakaný problém." Priznal, že záverečná príprava jeho tímu nebola najideálnejšia a napriek tomu takmer dosiahol vytúžené víťazstvo. Vo chvíli, keď lode prešli cieľom, som vôbec netušil, kto vyhral," dodáva tréner Williams.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:21