StoryEditor

Vydržanie nehnuteľností prešlo do rúk súdov

27.08.2021, 16:57
Ak máte pri dome pôdu, ktorá vám síce nepatrí, ale staráte sa o ňu už roky, môžete si nárokovať na jej vlastníctvo. Podobne je to s lánom poľa, ktorý obrábate, či s domomo. No už nestačí iba pečiatka od notára. Ako postupovať pri vydržaní majetku, radia odborníci.

Odpovedá Mojmír Plavec z Realitnej únie

1. Spôsob nadobudnutia

Čo presne v praxi znamená pojem vydržanie nehnuteľnosti?

Vydržanie je osobitným spôsobom nadobúdania vlastníckeho práva, pričom subjektom vydržania môže byť tak fyzická, ako aj právnická osoba. Vlastnícke právo sa nadobúda tým, že držiteľ má nepretržite v oprávnenej držbe predmet spôsobilý na vydržanie, v danom prípade nehnuteľnosti, po zákonom ustanovenú lehotu, teda desať rokov. Do vydržacej doby sa zároveň započíta aj doba, po ktorú mal vec v oprávnenej držbe právny predchodca. Vydržanie je spôsob nadobudnutia vlastníctva, pri ktorom sa z oprávneného držiteľa stáva po uplynutí určenej doby jej vlastník. Je to zákonná možnosť premeny dlhotrvajúceho vzťahu oprávnenej držby na vlastníctvo. Tento inštitút sa často využíva na nápravu alebo doplnenie zápisov v katastri nehnuteľností. Od mája 2021 riešia agendu vydržania už len súdy za účasti advokátov.

2. Predmet držby

Aký majetok sa dá vydržaním získať?

Vydržať možno všetko, čo môže byť predmetom držby podľa Občianskeho zákonníka. Predmetom držby podľa toho môžu byť veci, ako aj práva, ktoré pripúšťajú trvalý alebo opätovný výkon. Ide o hnuteľný aj nehnuteľný majetok. Lebo ide o takzvané právo zodpovedajúce vecnému bremenu. Predmetom konania o potvrdení vydržania podľa Civilného mimosporového poriadku však môžu byť len vlastnícke právo k nehnuteľnosti, a nie k hnuteľnej veci, a právo zodpovedajúce vecnému bremenu, ktoré môže tiež existovať len k nehnuteľnostiam.

3. Vlastníctvo štátu

Kedy na pozemok nemám právo, aj keď na ňom hospodárim už celé desaťročie?

Nemožno nadobudnúť vlastníctvo k veciam, ktoré nemôžu byť predmetom vlastníctva, alebo k veciam, ktoré môžu byť len vo vlastníctve štátu alebo zákonom určených právnických osôb. V zmysle ustálenej praxe sa za oprávnenú držbu považuje nakladanie s vecou ako so svojou vlastnou, ak je držiteľ so zreteľom na všetky okolnosti dobromyseľný v tom, že mu vec patrí, čo znamená, že je teda objektívne presvedčený o svojom domnelom vlastníckom práve.

4. Vlastnícke právo

Ako mám potvrdiť, že mám nárok na pozemok na základe vydržania?

Okamihom nadobudnutia vl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 07:59:15 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 03 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 04 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli 05 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 10:06