EXIMBANKA SR
StoryEditor

Aj slovenský biznis už v Perzii získal miesto

11.07.2016, 01:44
Iránske banky sú od februára pripojené na medzinárodný platobný systém.

Košice – Iránsky trh sa otvára aj slovenskému podnikateľovi. Po tom, čo Teherán splnil svoje záväzky z vlaňajšej jadrovej dohody, oznámili Spojené štáty a Európska únia začiatkom roka zrušenie sankcií voči krajine. Pri príležitosti návštevy ministra financií Petra Kažimíra boli v tom istom období podpísané s Iránom dve dôležité medzinárodné dohody o vzájomnej ochrane investícií a o zamedzení dvojitého zdanenia príjmov.

„Momentálne na úrovni oboch krajín prebieha vnútorný ratifikačný proces. Predpokladáme, že do konca roka by mohli vstúpiť do platnosti,“ hovorí riaditeľ odboru riadenia ekonomickej diplomacie na ministerstve zahraničných vecí Drahomír Štos. Tieto zmluvy by mali uľahčiť spoluprácu slovenských a iránskych firiem. Aj preto bol hlavnou témou v poradí piateho Exportného klubu organizovaného EXIMBANKOU SR práve vývoz tovaru a služieb do Iránu.

Očakáva sa ,,boom“
Na oboch stranách po podpise dokumentov rátajú s ich významným hospodárskym prínosom. Ten je aktuálne vidieť už aj v číslach z Európskej únie. Objem obchodu medzi úniou a Iránom sa za prvé štyri mesiace tohto roka v porovnaní s tým istým obdobím minulého roka zvýšil o 22 percent. Záujem zo strany Iránu potvrdzuje aj fakt, že sa začiatkom júla na Slovensko chystá približne päť desiatok zástupcov podnikateľov tejto krajiny.

„Z našej strany nie sú žiadne politické zábrany na rozvoj spolupráce, naopak, cítime podporu, napríklad aj z bankového sektora,“ vyjadril sa počas stretnutia riaditeľ odboru Blízkeho a Stredného východu a subsaharskej Afriky na ministerstve zahraničných vecí Ján Bóry. Na pôde únie nie je podľa Bóryho cítiť ani americký tlak. „S predstaviteľmi Spojených štátov je dohodnutá postupná normalizácia vzťahov s Iránom,“ dodal veľvyslanec Bóry. Rezort zahraničných vecí sa dokonca rozhodol posilniť náš diplomatický aparát priamo v Iráne. „Vzhľadom na očakávaný záujem našich podnikateľov bolo naše veľvyslanectvo v Teheráne posilnené o ekonomického diplomata,“ potvrdil na klube Štos.

Platby už fungujú
Takmer štyri roky nemohli iránske banky vykonávať zahraničné transakcie. Od februára sú už pripojené na medzinárodný platobný systém SWIFT a zatiaľ sa im podarilo nadviazať 210 korešpondenčných vzťahov. Stále to však nie je úplne jednoduché. „Ak plánujete realizovať úhrady alebo vykonať akýkoľvek obchod s iránskym partnerom prostredníctvom našej banky, potrebujete vedieť, čo je predmetom kontraktu, sumu a takzvaného konečného užívateľa výhod,“ povedala na stretnutí riaditeľka FI&Trade and Export Finance Division Sberbank Slovensko Eva Zezulová.

Dôvodom je ešte stále uplatňovanie niektorých amerických sankcií, ale aj to, že niektoré osoby ostali na sankčných listinách aj v rámci Európskej únie. Banky preto preverujú transakcie pred jej samotnou realizáciou. Vylúčené sú napríklad taktiež kontrakty prebiehajúce v dolárovej mene. „U nás môžu momentálne obchodovať s iránskymi bankami štyri komerčné banky. Transakcie fungujú väčšinou na báze dokumentárneho akreditívu, ktorý vieme u nás aj poistiť,“ objasnila riaditeľka medzinárodných vzťahov EXIMBANKY SR Silvia Gavorníková. Iránske banky považuje Zezulová za vysoko profesionálne. „Musím potvrdiť, že sú v agende financovania obchodu podstatne fundovanejšie ako tie v európskom svete, dodala Zezulová.

Voľné priemyselné parky
Irán okrem exportu ponúka aj usadenie sa vo vybudovaných priemyselných parkoch nachádzajúcich sa v zónach voľného obchodu. „Ak naši producenti nestačia vyrábať doma, chcú, aby sa usadili priamo u nich. Prekoná sa colná bariéra, my si udržíme naše know-how a obmedzíme možnosti konkurencie na obsadenie tohto trhu,“ tlmočil aj požiadavku iránskych partnerov Bóry.

Dôležité osobné stretnutia
Vybaviť akýkoľvek obchod v Iráne len prostredníctvom e-mailu sa neodporúča. Iránci si potrpia najmä na osobné stretnutia, ktoré sú pre nich veľmi dôležité. Slovenskí podnikatelia by sa však v krajine nemali pokúšať ani o konanie na vlastnú päsť. „Bez partnera z Iránu sa v krajine neodporúča rokovať,“ upozornil Bóry. Obyvatelia bývalej Perzie patria podľa neho medzi emocionálnejšie národy. „I keď u nich prevažuje optimizmus, pri prvotnom styku majú sklony meškať pri realizácii dohodnutých krokov a podmienok. Často presúvajú problémy a hľadajú cestu menšieho odporu,“ dopĺňa mozaiku správania sa Iráncov Bóry.

Iránci sú spoľahliví
Počas osemnásťročnej histórie podporila Exportno-importná banka Slovenskej republiky export do Iránu už v objeme 37 miliónov eur. Doposiaľ nemusela odškodňovať žiadnu neuhradenú faktúru. Aj preto považuje tento trh za spoľahlivý. EXIMBANKA SR poskytuje pod jednou strechou nielen financovanie, ale aj poisťovanie. Práve poistenie pohľadávok pôsobí ako prevencia. „A nejde len o ochranu exportéra pred platobnou neschopnosťou obchodného partnera, ale aj o nárast obchodu nášho klienta a zlepšovanie jeho vzťahov s odberateľmi. Vieme byť nápomocní aj v tom,“ hovorí riaditeľ odboru poistenia neobchodovateľného rizika EXIMBANKY SR Michal Demák.

Poistenie okrem pohľadávok kryje aj ďalšie nepriaznivé okolnosti poškodzujúce export do zahraničia ako prírodné katastrofy alebo politické nepokoje. „Najlepšie je ešte pred podpisom kontraktov so zahraničnými partnermi prísť za nami,“ odporúča vrchná riaditeľka EXIMBANKY SR Miriam Letašiová. Ak si chcú slovenskí podnikatelia preveriť budúceho iránskeho partnera, môžu sa taktiež obrátiť aj na iránsku obchodnú komoru. „My vnímame Irán ako krajinu, v ktorej sme pripravení a ochotní podporovať slovenských exportérov,“ povedala Letašiová.

Čo je cieľom Exportných klubov EXIMBANKY SR
Exportný klub je určený všetkým aktuálnym, ako aj potenciálnym exportérom, ktorí uvažujú o posune svojho biznisu za hranice Slovenska s primárnym zameraním na malé a stredné podniky, ale aj veľkých klientov. Cieľom je oboznámenie slovenských podnikateľov s možnosťami štátnej podpory exportu a taktiež budovanie obchodných vzťahov EXIMBANKY SR so slovenskými podnikateľmi. Klub umožňuje ich stretnutie s odborníkmi na problematiku exportu a možnosť bezplatného poradenstva v legislatívnej, obchodnej, finančnej oblasti.

EXIMBANKA SR má nové vedenie
Do funkcie generálneho riaditeľa a predsedu Rady banky EXIMBANKY SR bol na návrh ministra financií Petra Kažimíra vymenovaný Dušan Keketi, ktorý nahradil Igora Lichnovského. Novými na postoch námestníka generálneho riaditeľa a člena Rady EXIMBANKY SR sú aj Stanislava Imrichová, František Stacho a Tomáš Ševčík. Funkcie člena rady banky a námestníka generálneho riaditeľa sa ešte v máji vzdal Milan Horváth. Do funkcie člena rady, ktorý nie je zamestnancom EXIMBANKY SR, bol vymenovaný Rudolf Sihlovec. Do Dozornej rady EXIMBANKY SR boli, naopak, vymenovaní Igor Lichnovský a Michal Kozáčik. Všetci menovaní sa svojich funkcií ujali v zmysle rozhodnutia vlády Slovenskej republiky 15. júna.

01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 04 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 05 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo je rozhodujúce pri konečnej cene povinného zmluvného poistenia? (prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:03