StoryEditor

Štát vám dá tisíce eur na bývanie. Pozrite sa, ako ich získať

08.08.2016, 00:01
Autor:
(msa)(msa)
Na zateplenie rodinného domu môžete od štátu dostať príspevok až 6500 eur. Peňazí je zatiaľ dosť a ďalšia výzva na podávanie žiadostí bude nasledovať.

Motivovať vlastníkov rodinných domov k obnove má niekoľko opatrení vlády. Cieľom je znížiť spotrebu energií, čo bude mať priaznivý vplyv na životné prostredie, zníži sa množstvo emisií v ovzduší. Zateplenie zníži výdavky domácností na energie a predĺži životnosť rodinných domov.

Podľa údajov zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2011 je na Slovensku približne 800 tisíc obývaných rodinných domov. Z toho bolo doteraz obnovených len 35 percent. Spotreba energií v bytových budovách tvorí pritom významný podiel v rámci celkovej energetickej spotreby.


Na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinného domu poskytuje podporu Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Požiadať o príspevok môže fyzická osoba, ktorá má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt a je vlastníkom rodinného domu. Môže tak urobiť po ukončení zateplenia, ale aj pred jeho realizáciou a ministerstvo mu rezervuje výšku príspevku v rozpočte ministerstva. Z tohto pohľadu je "ponuka" ministerstva pre majiteľov domov zaujímavá. Ak splnia všetky požadované kritériá, môže výška podpory dosiahnuť maximálne 6500 eur. Nedostatok prostriedkov zatiaľ nehrozí, lebo záujem zo strany majiteľov rodinných domov nedosahuje očakávania.

Možností, ako s príspevkom štátu obnoviť rodinný dom je totiž viac.


- V prípade podpory zo ŠFRB, ktorá je vo forme zvýhodneného úveru pri bytových domoch ale aj  rodinných domoch, je možné do obstarávacej ceny pri zatepľovaní započítať náklady za vybudovanie zariadenia, ktoré využíva obnoviteľné zdroje.

Súčasne legislatívne nastavenie upravuje, že Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR poskytuje podporu na zlepšenie tepelnoizolačných vlastností stavebných konštrukcií budov a Ministerstvo hospodárstva SR má v pôsobnosti poskytovanie podpory na technológie, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje - vysvetľuje Karolína Ducká, hovorkyňa MDVRR.


- Podpora zatepľovania rodinných domov je dlhodobo nastavená v rámci úverovej politiky realizovanej prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania. Na realizáciu výstavby a obnovy bytového fondu, v ktorej sú okrem príspevkov na zatepľovanie rodinných domov zahrnuté aj dotácie na podporu rozvoja bývania (nájomné byty, technická vybavenosť a odstraňovanie systémových porúch bytových domov) sú pre rok 2016 vyčlenené finančné prostriedky vo výške 40 miliónov eur.

V rámci druhej výzvy bolo elektronicky zaevidovaných 95 žiadostí, z toho bolo v listinnej podobe doručených na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja 62 žiadostí o príspevok na zateplenie rodinného domu.
Konkrétna výška poskytnutých alebo rezervovaných prostriedkov v rámci 2. výzvy bude známa po vyhodnotení žiadostí. V súčasnosti sú žiadosti v procese ukončenej prvotnej kontroly a ministerstvo posudzuje splnenie zákonných podmienok, - povedala pre HN Karolína Ducká, hovorkyňa MDVRR.

V rámci prvej výzvy ministerstvo k 28. 7.  2016  vydalo ku 42 žiadostiam rozhodnutie o prerušení konania o poskytnutí príspevku a rezervovaní príspevku vo výške 6 500 eur, spolu maximálne 273.000 eur, ku siedmim žiadostiam vydalo rozhodnutie o poskytnutí príspevku, spolu vyše 25.000 eur. Konkrétna výška poskytnutých alebo rezervovaných prostriedkov v rámci 2. výzvy bude známa po vyhodnotení žiadostí.


- Na tento účel sme pripravení vyčleniť dostatočné množstvo prostriedkov s tým, aby všetci žiadatelia, ktorí splnia podmienky, boli uspokojení. Ministerstvo plánuje vyhlásiť aj ďalšie výzvy, vyhlásenie tretej výzvy sa predpokladá v IV. kvartáli tohto roku. Pre podávanie žiadostí do tretej výzvy podmienky zostanú zachované. Bližšie informácie zverejníme v dostatočnom časovom predstihu, pripomenula Karolína Ducká.

01 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 02 - Modified: 2024-03-28 17:20:51 - Feat.: - Title: Najlepší priateľ Izraela v Európe: Maďarský prezident vyjadril podporu Jeruzalemu pri práve na suverenitu 03 - Modified: 2024-03-27 19:12:37 - Feat.: - Title: Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave zišli stovky ľudí. Vytvorili živú reťaz okolo rozhlasu 04 - Modified: 2024-03-01 10:48:46 - Feat.: - Title: Byty na Slovensku zlacneli, no ceny domov majú vlastný svet. Analytik pre HN varuje pred nadhodnotením 05 - Modified: 2024-02-16 14:10:19 - Feat.: - Title: Dotačná revolúcia na e-autá zlyhala už po pár týždňoch. Francúzi to považujú za úspech
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 04:04