StoryEditor

Na dovolenke je to bez nich oveľa ťažšie. Pomôžu vám vybŕdnuť z maléru

23.08.2016, 11:38
Mnohým turistom uľahčili situáciu v cudzine platobné karty. Platia nimi čoraz častejšie. Štvrtina peňazí smeruje na potraviny.

Pár mincí v inej mene z dovolenky, najmä tých s netradičným tvarom či dizajnom, môže poslúžiť ako malý suvenír. Ak je však peňazí viac, je na mieste otázka, čo s nimi po návrate robiť. Väčšinu cudzokrajných mien na Slovensku nezamení spravidla ani zmenáreň, ani banka. Preto patria medzi ich najčastejšie turistické odporúčania zamieňať si v cudzine len nevyhnutnú hotovosť. Ostatné výdavky treba radšej platiť kartou.

Platobná štatistika
Dovolenkári si so sebou na cesty čoraz častejšie balia aj platobné karty. Počet platieb ich prostredníctvom sa v top 5 najnavštevovanejších destináciách toto leto oproti minulému roku zvýšil o viac než pätinu (22 percent). Stúpol aj celkový objem týchto transakcií a suma, ktorú klienti kartou zaplatili, sa medziročne zvýšila o takmer desatinu (9 percent).
Najčastejšie platia kartou toto leto v Česku, Rakúsku a Chorvátsku. Vyplýva to z aktuálnych údajov ČSOB Banky o počte aj objeme transakcií v zahraničí v letných mesiacoch, teda od júna po súčasnosť.

Účel platieb
Aj toto leto platia dovolenkári zo Slovenska v zahraničí najmä za potraviny. Takmer každú druhú platbu (45 percent) realizovali práve v tomto type obchodov. Zhruba v každom desiatom (11 percent) prípade klienti platili na čerpacích staniciach.  
Platbou kartou v zahraničí mimo krajín eurozóny sa dovolenkári vyhnú problému, čo so zamenenou menou po návrate  domov. Nie každú sa im podarí vymeniť naspäť za eurá. Komplikácie môžu mať dovolenkári napríklad už aj s tureckými lírami či s egyptskými dinármi. Najlepšie je preto, aby si na mieste vybrali z bankomatu len takú výšku hotovosti, akú nevyhnutne potrebujú. 

Najčastejšie meny
ČSOB Banka eviduje počas každej dovolenkovej sezóny zvýšený záujem klientov o výmenu eur za cudziu menu alebo naopak. Klienti si najčastejšie počas roka vymieňajú eurá za české koruny a americké doláre. V dovolenkovom období  je situácia rovnaká. Treba však zdôrazniť, že banka vymieňa iba papierové bankovky a vo vybraných menách. Okrem českých korún a amerických dolárov sú to aj  britské libry a švajčiarske franky.

01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 01:33