StoryEditor

Auto dajte po dovolenke späť do formy. Očistite ho aj od hmyzu

23.08.2016, 22:30
Aj vaše auto si zaslúži ochranu pred páliacim slnkom, koróziou či škrabancami. Už to, že len ledabolo umyjete kapotu od nalepeného hmyzu, dokáže lak poškodiť.

Išli ste na dovolenku autom a po jeho návrate ste na benzínovej pumpe akurát zotreli stopy po hmyze? Vozidlu by ste mali venovať väčšiu pozornosť. Odletujúce nečistoty z cesty, páliace slnko, stopy hmyzu nielen na čelnom skle, ale aj na karosérií, dokonca jemné škrabance, no i vystavenie auta vlhkému slanému vzduchu na ňom dokážu nechať trvalé následky. Už aj zanedbané umývanie hmyzu či vtáčieho trusu z laku ho dokáže nenávratne poškodiť, upozorňuje odborník na servis vozidiel spoločnosti Würth Jozef Mišurda. Ako ho teda dostať späť do formy?

SOS pri poškriabaní laku
V lete síce kamienky nie sú až taký problém ako v zime, no vozidlo je aj tak vystavené hrozbe škrabancov, ktoré môžu spustiť koróziu karosérie. Najlepšie je na to myslieť už vopred. „Proti škrabancom existuje jediná ochrana, a to vo forme fólie, buď priehľadnej, aby sa zachovala originálna farba laku, alebo vo forme farebnej, ktorá zmení farbu laku na celom vozidle,“ Jozef Mišurda.
Ak však už k poškriabaniu laku došlo, odborník radí zistiť hĺbku škrabanca a podľa nej voliť „prvú pomoc“.
„Na test stačí naliať trochu vody na škrabanec. Ak má navlhčené miesto rovnakú farbu ako pred poškriabaním, ide o jemný škrabanec, ktorý stačí vyleštiť či zatrieť lakovou ceruzkou či priesvitným lakom,“ hovorí. Ak ide o hlbší škrabanec, teda navlhčené miesto už má inú farbu, potom je núdzové riešenie zalakovať miesto lakovou ceruzkou na báze farba a lak. „Takéto ceruzky dostanete od autorizovaného predajcu. Odporúčaným riešením je však danú časť prelakovať celú, aby ste prípadnej korózii zabránili,“ odporúča odborník.

Ako proti slnku
V prípade nových áut už vyblednutie laku veľmi nehrozí. Ak však máte staršiu karosériu, dobré je vozidlo preleštiť leštenkou v tieni od zaoxidovanej vrstvy laku (vyzerá ako matný biely povlak), a potom dať na lak napríklad keramickú ochranu. Prípadne zverte tento úkon špecializovanej firme.

Odstráňte zvyšky hmyzu
Trh dnes poskytuje široké možnosti kvalitných a značkových náplní do ostrekovačov, ktoré účinne počas jazdy odstránia z čelného skla stopy hmyzu tak, aby nenechávali rozmazané mastné šmuhy na skle. Je tak na šoférovi, čo preferuje. Určite však netreba šetriť a dávať do ostrekovačov mydlovú vodu, ktorá jednak pení a jednak môže systém poškodiť.
Stopy hmyzu či vtáčieho trusu však po jazde treba zmyť aj z karosérie, aby ste predišli poškodeniu laku. Podľa experta je najúčinnejšie lak auta poriadne namočiť, prípadne použiť produkt na odstránenie hmyzu z laku, aby ste ochránili lak pred trvalým poškodením.

Spomienka na more
Kým vy si vďaka suvenírom, opáleniu či fotkám chcete uchovať spomienky na more, v prípade vášho vozidla je lepšie ich čo najskôr zmyť. „Už pred cestou je najlepšie vozidlo navoskovať ochranným voskom. No keďže vplyvom vlhkého slaného ovzdušia hrozí autu korózia, je dobré po príjazde domov auto nízkym tlakom vody celé umyť, a to sa týka aj vychladnutého motora,“ uzatvára Mišurda.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:55