StoryEditor

Test energetických nápojov: Čo všetko obsahujú a ako nám škodia?

26.10.2016, 10:07

Energetické nápoje, ktoré dospelým občas pomáhajú prekonať únavu, napríklad pri dlhej ceste autom, sa v poslednej dobe stali módou medzi tínedžermi. Plechovky s "energeťákmi" nosia do školy aj desaťročné deti. Tie však môže doviesť pitie týchto nápojov k nesústredenosti, nespavosti, ale aj spôsobiť depresiu.

Čo vlastne plechovky s atraktívnym dizajnom obsahujú? A nemôžu deťom uškodiť? Redaktori českého denníka MF Dnes otestovali spoločne s iniciatívou "Vím, co jím a piju" 20 vzoriek energetických nápojov a s výsledkami oboznámili niekoľko lekárov, ktorí k tomu majú čo povedať.

Cukor a kofeín

Aj keď je v energetických nápojoch viac zložiek, stoja predovšetkým na dvoch základoch - na cukre a na kofeíne. Cukor rýchlo dodá energiu a kofeín potlačí únavu.

Väčšina testovaných nápojov obsahovala 80 až 180 mg kofeínu, čo zodpovedá zhruba množstvu, ktoré je v jednej až dvoch šálkach kávy. Jedna plechovka energetického drinku teda nepredstavuje žiadne riziko. Problém môže nastať, keď ich adolescent pije ako bežné limonády alebo k nim pridá alkohol. A predovšetkým, keď ich konzumujú deti. Na tom sa zhodli všetci odborníci, ktorých sme oslovili.

"Kofeín deťom rozhodne do výživy nepatrí," hovorí pediater Petr Tláskal, predseda českej Spoločnosti pre výživu. "Síce stimuluje ich nervový systém, ale býva tiež príčinou nesústredenosti alebo nespavosti. Pri dlhodobom podávaní môže u detí viesť k rozvoju depresie či úzkosti. U dospievajúcich navyše hrozí riziko, že budú skúšať energetické nápoje kombinovať s alkoholom."

Riziková kombinácia

Koktail energetického drinku s alkoholom pije podľa európskeho prieskumu 56 percent dospelých a 53 percent adolescentov.

"Miešať energetický nápoj s alkoholom je veľmi nebezpečné. Kofeín totiž odďaľuje útlm po alkohole, ktorý by pitie inak zastavil. A akonáhle odznejú účinky kofeínu, objaví sa útlm, ospalosť a otupenosť," hovorí odborník na závislosti, psychiater Karel Nešpor, a zdôrazňuje: "Pitie energetických nápojov je preukázateľne spojené s vyšším rizikom zneužívania alkoholu a drog alebo závislosti od nich."

Kardiologička Věra Adámková z pražského IKEM-u to vidí ešte z iného uhla pohľadu. "Ak konzumujeme alkohol s povzbudzujúcim nápojom, nedostaví sa únava z požitia nadmerného množstva alkoholu, pretože energetický drink únavu tlmí. Človek sa cíti stále svieži, a tým pádom nie je schopný poznať mieru opitosti. Takže môže dôjsť aj k otrave alkoholom," vysvetľuje.

Energetické drinky obsahujú okrem kofeínu ešte ďalšie stimulanty nervového systému s energetizujúcimi účinkami, ako sú taurín, guarana, vitamíny skupiny B alebo rôzne rastlinné extrakty, ktoré môžu mať niekoľko vedľajších účinkov, napríklad srdcovú arytmiu alebo zvýšenie krvného tlaku.

Až 15 kociek cukru

Nezanedbateľnou zložkou je tiež cukor. A laboratórne rozbory potvrdili, že obsah cukru je v energetických nápojoch skutočne vysoký, aj keď porovnateľný s ostatnými sladenými nápojmi. V priemere obsahujú okrem niekoľkých vzoriek sladených náhradnými sladidlami 11 gramov na 100 ml, ale niektoré aj viac, takže vypitím jednej plechovky si školák alebo adolescent vyčerpá celú dávku cukru, ktorú by mal prijať za celý deň.

"Pravidelná konzumácia sladených energetických drinkov môže viesť až k obezite. Sú súčasťou celkového životného štýlu, ku ktorému patrí aj fastfoodová strava," hovorí endokrinológ a obezitológ Peter Hlavatý. "Stretávam sa vo svojej praxi s mladými ľuďmi, ktorí sú schopní skonzumovať tri až štyri energy drinky denne, a tie tvoria základ ich energetického príjmu. Cez deň si kúpia bagetu a večer zájdu po niečo k McDonaldovi ..."

Nameraný obsah cukru zodpovedal množstvu, ktoré bolo uvedené na obaloch. Horšie to bolo s kofeínom. U troch vzoriek bol obsah kofeínu nižší, pri jednom podstatne vyšší - miesto deklarovaných 32 mg/100 ml laboratórium nameralo 52,8.

"Výrobca dáva do nápoja zámerne väčšie množstvo kofeínu, aby ho bolo aj na konci trvanlivosti vždy minimálne toľko, koľko deklaruje. Berieme to skôr ako pozitívum, že nápoj má viac kofeínu, pretože je viac povzbudzujúci," uvádza Michaela Janourková zo spoločnosti X-life, ktorá nápoj The Simpsons Energy drink distribuuje.

Soľ v sladenom pití?

Pri sladkých nápojoch nás trochu prekvapil obsah soli, ktorý nebol v niekoľkých vzorkách práve nízky. Niežeby výrobcovia do nápojov sypali kuchynskú soľ, ide o sodík, ktorý sa do nápojov dostane ako súčasť rôznych stabilizátorov a regulátorov kyslosti.

Niektoré nápoje mali sodík takmer nulový, iné obsahovali takmer pätinu množstva, ktoré by sme mali prijať za celý deň.

01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:23