Postupne zvyšujete dávky alkoholu, aby ste dosiahli stav pohody a opojenia? Kým kedysi vám stačilo jedno malé pivo, dnes už na to, aby ste sa dostali do nálady, musíte vypiť aspoň tri veľké? V rukách máte dôkaz, že alkohol už potrebujete. Ergo alarm, že skĺzavate na šikmú cestu.Flickr
StoryEditor

Pozrite sa, ako dlho nesmiete po alkohole šoférovať

13.12.2016, 01:19
Autor:
(red)(red)
December býva na alkohol za volantom rizikovým mesiacom. Na vine sú sviatky.

Koniec roka a predvianočný čas je spojený s množstvom firemných večierkov, návštevami vianočných trhov alebo posedeniami s rodinou či priateľmi. Štatistiky Policajného zboru hovoria, že práve december patrí dlhodobo k mesiacom, kedy za volant sadá najviac vodičov pod vplyvom alkoholu.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu sa preto s niektorými reštauráciami rozhodlo minulý piatok spustiť vzdelávaciu kampaň –  „Keď pijem, auto zostane doma“. A to priamo v prevádzkach čapujúcich pivo. Kampaň chce poukázať na na nebezpečenstvo takzvaného zostatkového alkoholu.

Takmer 8 tisíc

Štatistiky Prezídia Policajného zboru sú negatívne. „Približne 9 percent  zo všetkých dopravných nehôd na Slovensku sa stane pod vplyvom alkoholu. Zapríčiní ich v pomere 90 percent mužov-vodičov a 10 percent žien-vodičiek. Za posledných päť rokov najviac vodičov pod vplyvom alkoholu zistili policajti v Košickom kraji a najmenej v Trnavskom kraji,“ vysvetľuje Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ.

Ignaták dodáva, že podľa aktuálnych štatistík, od januára do októbra 2016, bol zistený alkohol u 7 670 vodičov motorových vozidiel. Za to isté obdobie sa na slovenských cestách stalo 914 dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu.

Muži najmä počas víkendu

Mnohí vodiči podceňujú vianočné či novoročné prípitky alebo následný zostatkový alkohol v krvi. „December patrí k mesiacom v roku, kedy vodiči pod vplyvom alkoholu spôsobujú najväčší počet dopravných nehôd,“ tvrdí Ignaták. Podľa neho sú to ženy vodičky, ktoré sa najčastejšie správajú nezodpovedne práve v tomto mesiaci.

Čo sa týka dní v týždni, Ignaták objasňuje, že víkendy patria ku dňom, kedy si aj muži aj ženy vypijú viac ako inokedy a potom sadnú za volant. Muži tak šoférujú pod vplyvom alkoholu prevažne v sobotu a nedeľu, ženy v piatok a sobotu. Od januára do októbra prišlo na slovenských cestách o život 22 ľudí pri autonehodách, kde hral úlohu aj alkohol. Ťažko zranených bolo 75 a ľahko zranených 3712.

Pomôže alkoholtester
Veľkým problémom u šoférov býva v mnohých prípadoch zostatkový alkohol. Aký „zostatok“ ráno koluje v žilách, závisí od viacerých faktorov. Orientačne však muž vážiaci 85 kg potrebuje asi osem hodín na odbúranie alkoholu z troch veľkých pív, zatiaľ čo žena vážiaca 60 kg potrebuje až deväť hodín na odbúranie alkoholu z dvoch veľkých pív.


„Ak si nie sme ráno istí, aké množstvo alkoholu máme v krvi, môžeme si aspoň orientačne skontrolovať hladinu alkoholu jednorazovým alkotesterom, ktorý je bežne dostupný napríklad na čerpacích staniciach alebo v internetových obchodoch. Podľa výsledku sa potom môžeme lepšie rozhodnúť, či sadnúť za volant,“ vysvetľuje prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:12