StoryEditor

Kúpili ste byt či pôdu? Musíte ich priznať a zaplatiť daň

22.01.2017, 17:00
Autor:
tur, runtur, run
Ak ste sa vlani stali vlastníkom pozemku, bytu či domu, musíte do 31. januára podať priznanie k nehnuteľnosti. Čítajte pondelkové HN.

Priznanie podávate aj vtedy, ak ste nehnuteľnosť darovali, predali či inak ste sa jej zbavili. Musíte navštíviť mestský alebo obecný úrad v katastri, v ktorom sa nehnuteľnosť nachádza.

Ako sa podáva toto priznanie

Kto a kedy ho podáva
Kúpa, predaj, darovanie: podáva ho nový aj starý vlastník. Okrem vyplneného tlačiva, ktoré doručíte na mestský alebo obecný úrad, pod ktorý katastrálne územie patrí, doneste so sebou aj rozhodnutie z katastra. Ide o rozhodnutie, ktorým sa vlani povolil vklad. Ak ste v minulom roku kúpili alebo dostali darom nový byt, pozemok či rodinný dom alebo podnikateľský objekt, avšak doteraz kataster vklad nepovolil, nie ste ešte novým vlastníkom. Preto v tomto roku ešte nebudete podávať vy ako kupujúci a ani predávajúci daňové priznanie. Platí to aj o darovaní. Čaká vás to na budúci rok.

Dedičstvo, dražba: dedičia mali túto povinnosť už počas roka 2016. Priznanie mali podať od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po dni právoplatnosti osvedčenia alebo rozhodnutia o dedičstve najneskôr do 30 dní. Rovnako je to aj v prípade zmien vlastníkov na základe dražby, keď sa priznanie podáva tiež do 30 dní po príklepe alebo právoplatnosti dražby. Zákon o miestnych daniach dedičom určil, že daňové priznanie podávajú prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom sa dedič stal vlastníkom na základe právoplatného osvedčenia o dedičstve alebo rozhodnutia o dedičstve. Ak ste tento termín zmeškali, mali by ste tak urobiť počas januára.

Stavebné povolenie, kolaudácia: priznanie podávate, ak máte stavebné povolenie a to sa stalo právoplatným vlani, najneskôr k 1. januáru tohto roka. Priznanie za novostavbu podávate len s právoplatným kolaudačným rozhodnutím k 1. januáru tohto roka alebo ak stavbu užívate aj bez tohto rozhodnutia. Týka sa to aj nadstavby a prístavby, ak ste ich už začali využívať neskolaudované. Okrem právoplatného kolaudačného rozhodnutia by ste mali mať pri sebe aj geometrický plán, prípadne poznať skutočnú výmeru zastavanej plochy.

Zmena užívania stavby: ak ste napríklad vlani začali využívať časť rodinného domu na podnikanie, mali by ste mať pri sebe doklad o zmene užívania stavby. Rovnako aj ten, kto vlani zmenil napríklad nebytový priestor na byt alebo naopak, a to aj keď nedošlo k zmene vlastníka. Na prislúchajúcu plochu sa spravidla uplatní iná sadzba dane zo stavieb.

Zmena druhu pozemku: ak ste počas minulého roka zasadili vinič alebo vysadili ovocné stromy a podobne. Obce a mestá majú totiž podľa druhu pozemku určené rôzne hodnoty a sadzby. Môže sa stať, že v tomto roku budete platiť za pozemok vyššiu daň.

VIAC  SA  DOZVIETE  V  PRÍHOHE  HOSPODÁRSKYCH  NOVÍN  PODNIKANIE  V  PONDELOK  23.  JANUÁRA.

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 04 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 05 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:45