StoryEditor

Nižšiu DPH na potraviny ľudia v ich cenách necítia

03.02.2017, 23:01
Autor:
(tur)(tur)
Odmerať efekt zníženej sadzby DPH na pokles cien potravín, ktorú Ficova vláda zaviedla pred rokom, je takmer nemožné.

Myslieť si, že zníženie sadzby DPH o 10 percent pre vybranú skupinu potravín sa premietne rovnako aj do cien potravín na pultoch, je mylné, tvrdí štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Gabriel Csicsai (nominant Most-Híd). Merať dosah zníženej DPH nie je podľa neho možné „ani smerom k spotrebiteľovi, ani k prvovýrobcom“.

Predchádzajúca vláda Robera Fica vlani pripustila, že nižšia daň sa zavedie aj na ďalšie potraviny. „V súčasnosti však takýto návrh nepripravujeme,“ informovalo ministerstvo HN.

To ale neznamená, že sa rezort vzdal tejto myšlienky. „Všetko bude závisieť od vývoja finančných prostriedkov v štátnom rozpočte a od určenia výšky finančných dopadov z titulu znižovania sadzby DPH na všetky potraviny,“ doplnil rezort. V prípade kladného vývoja v budúcnosti rezort  zváži zvýšenie počtu potravín s nižšou sadzbou DPH.

Jedinou merateľnou veličinou zmeny DPH na 10 percent je podľa Csicsaia objem peňazí, o ktorý sa znížil príjem do štátnej pokladnice. V tomto prípade štát prišiel o 70 miliónov eur. Ale na pultoch potravín to v cenách nevidieť. .

Podľa štátneho tajomníka by bolo oveľa efektívnejšie, keby sa táto suma použila na štart dvoch tisíc mladých farmárov. Za súčasných okolností prostriedky z Programu rozvoja vidieka vystačia iba pre polovicu z nich.

Csicsai upozornil, že vývoj priemerných mesačných spotrebiteľských cien vybratých potravín na Slovensku za rok 2016 poukazuje na vysokú volatilitu cien, ktorá u mnohých položiek prevyšuje 10-percentné zníženie DPH. Poľnohospodárstvo je odvetvie, kde je volatilita cien najmarkantnejšia. „Zníženie DPH sa vôbec nemusí prejaviť v konečnej cene konkrétnej potraviny, prípadne sa prejaví iba nepatrne," poznamenal Csicsai.

Napríklad počas roka sa nákupná cena surového kravského mlieka podľa neho pohybovala od 25 eurocentov za liter, cez 21 eurocentov, na 27 eurocentov. To predstavuje až 30-percentný výkyv počas roka.

Podobný vývoj je pri nákupnej cene jatočných ošípaných, ktorá vykazovala až 40-percentné výkyvy. „Popri uvedených výkyvoch zníženie DPH o 10 percent sa nedá identifikovať. Uvedený fakt sa pri vzniku tohto zákona úplne ignoroval," zdôraznil Csicsai.

Zníženie sadzby DPH z 20 na 10 percent sa od januára 2016 vzťahuje na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené, a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso.
V zozname sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Nižšia daň sa vzťahuje aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostalo mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb.

01 - Modified: 2024-07-24 21:20:41 - Feat.: - Title: Európska iniciatíva žiada zatvorenie bitúnkov, eurokomisia registruje aj snahu o zmenu označovania potravín 02 - Modified: 2024-07-24 09:08:05 - Feat.: - Title: HN24: Agrorezort spúšťa kontroly týkajúce sa dvojakej kvality potravín 03 - Modified: 2024-07-24 10:26:40 - Feat.: - Title: Pečivo prehryznuté hlodavcami. Kontrolóri si posvietili na reťazce, výsledky sú pre ministra znepokojivé 04 - Modified: 2024-07-15 09:33:13 - Feat.: - Title: Inflácia v Poľsku zrýchlila na štvormesačné maximum, ovplyvnila najmä ceny potravín 05 - Modified: 2024-07-16 07:11:46 - Feat.: - Title: Pomáha pri osteoporóze, funkcii čriev, depresiách, lieči žalúdok. Táto naša potravina má naozaj čo ponúknuť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. júl 2024 01:34