StoryEditor

Rozhovor s ekonomickým poradcom spoločnosti Makro Konzult Jánom Mintálom

18.08.2004, 00:00
Charakteristickou črtou zásielok "call of stock" teda je, že z hľadiska platiteľa z iného členského štátu EÚ sa nechávajú v skladisku na Slovensku. Ak platiteľ DPH z iného členského štátu udržuje sklad typu "call of stock" na Slovensku, musí sa v zmysle § 5 ods. 1 súčasného znenia zákona o DPH na Slovensku registrovať a plniť aj nadväzné povinnosti (daňové priznanie, súhrnný výkaz). Zavedením spomínanej novej osobitnej úpravy by sa teda tieto povinnosti zahraničného subjektu odbúrali, v čom možno vidieť určité zjednodušenie.

Myslíte si, že je potrebná takáto úprava?
- Spomínaná novela zákona o DPH navrhuje vložiť do zákona úplne nový § 11a, ktorého predmetom by mala byť osobitná úprava nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu. Ide o prípady, keď musia byť splnené nasledujúce podmienky: v čase začatia odoslania alebo prepravy tovaru musí byť známy platiteľ, pre ktorého sa tovar umiestňuje v sklade. V sklade musí byť umiestnený tovar len pre jediného platiteľa. A platiteľ písomne oznámi daňovému úradu vopred, že je v tomto osobitnom prípade osobou povinnou platiť daň z nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu.

V čom teda spočíva rozdielnosť?
- Charakteristickou črtou tzv. zásielok call of stock teda je, že z hľadiska platiteľa z iného členského štátu EÚ sa nechávajú v skladisku na Slovensku. Ak platiteľ DPH z iného členského štátu udržuje sklad typu call of stock na Slovensku, musí sa v zmysle § 5 ods. 1 súčasného znenia zákona o DPH na Slovensku registrovať a plniť aj nadväzné povinnosti (daňové priznanie, súhrnný výkaz). Zavedením spomínanej novej osobitnej úpravy by sa teda tieto povinnosti zahraničného subjektu odbúrali, v čom možno vidieť určité zjednodušenie. Novela zákona o DPH napokon nadväzne ustanovuje, že daňová povinnosť pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu prostredníctvom tzv. skladov call of stock vzniká platiteľovi dňom umiestnenia tovaru v sklade.

Zjednoduší sa postup zahraničných dovozcov, ak ich bude zastupovať slovenský daňový zástupca?
- Dovozca, ktorý je zahraničnou osobou a nie je platiteľom podľa slovenského zákona o DPH, sa vo veci uplatnenia oslobodenia od dane podľa § 48 ods. 3 bude môcť dať v zmysle spomínanej novely zákona o DPH zastúpiť daňovým zástupcom. Daňovým zástupcom pritom bude môcť byť len platiteľ so sídlom alebo s bydliskom v tuzemsku. Daňový zástupca bude musieť disponovať na zastupovanie dovozcu udeleným písomným splnomocnením s úradne overeným podpisom a osobitným identifikačným číslom pre daň prideleným Daňovým úradom Bratislava I. Daňový zástupca bude teda disponovať právami a povinnosťami zastúpenej osoby v rozsahu, v ktorom bude konať za zastúpeného dovozcu vo veci oslobodenia od dane podľa § 48 ods. 3 zákona o DPH na základe spomínaného udeleného splnomocnenia.

Čo musí obsahovať?
- Písomné splnomocnenie bude musieť obsahovať vyhlásenie splnomocniteľa, že ide o daňové zastúpenie v mene a na účet dovozcu vo veci uplatnenia oslobodenia od dane podľa § 48 ods. 3 zákona o DPH a následného dodania tovaru do iného členského štátu. Vyhlásenie, že splnomocniteľ je zahraničnou osobou a nie je platiteľom podľa slovenského zákona o DPH, a splnomocnenie daňového zástupcu na podanie daňového priznania a súhrnného výkazu. Daňový úrad Bratislava I by mal vydať na žiadosť platiteľa daňovému zástupcovi osobitné osvedčenie o pridelení osobitného identifikačného čísla pre daň, pod ktorým daňový zástupca koná v mene zastúpeného dovozcu. Daňový zástupca pod týmto osobitným identifikačným číslom pre daň bude môcť konať v mene viacerých zastúpených dovozcov.

V čom vidíte slabiny novej úpravy?
- Daňový zástupca bude povinný viesť záznamy o dovoze tovaru a jeho následnom dodaní do iného členského štátu osobitne za každého zastúpeného dovozcu. Záznamy budú musieť obsahovať názov alebo meno zastúpeného dovozcu a adresu jeho sídla alebo bydliska. Daňový zástupca bude teda povinný podať za zastúpených dovozcov daňové priznanie Daňovému úradu Bratislava I, a to za obdobie kalendárneho štvrťroka do 25 dní po jeho skončení. K daňovému priznaniu bude daňový zástupca povinný priložiť zoznam zastúpených dovozcov s uvedením sumy všetkých základov dane ním deklarovaných dodaní tovaru osobitne za každého zastúpeného dovozcu.
Daňovému zástupcovi vznikne tiež povinnosť podať za zastúpených dovozcov súhrnný výkaz podľa § 80 zákona o DPH Daňovému úradu Bratislava I. Osobne si teda myslím, že postup zahraničných dovozcov v prípade ich zastupovania slovenským daňovým zástupcom by sa mal výrazne zjednodušiť. Ak si dovozca, ktorý je zahraničnou osobou, totiž zvolí daňového zástupcu, nie je povinný podať žiadosť o registráciu pre daň podľa § 5 zákona o DPH, s čím sú spojené aj ďalšie následné povinnosti (podávanie daňového priznania a súhrnného výkazu). Za predpokladu prijatia spomínanej novely zákona o DPH otázku možných slabých miest zastupovania viacerých zahraničných dovozcov jedným slovenským daňovým zástupcom, podľa môjho názoru, relevantne vyrieši až aplikačná prax.

01 - Modified: 2002-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako prežiť Vianoce v zdraví
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 19:08