StoryEditor

Nezaujímate sa o pôdu svojich predkov? Robíte chybu

22.04.2017, 03:50
Poľnohospodárska pôda stúpa na cene. V blízkosti miest sa jej cena pohybuje okolo 50 eur za meter štvorcový meter. Mnohé pozemky majú nezistených vlastníkov, ktorí sa k pôde doteraz neprihlásili.

Kataster nehnuteľností eviduje aktuálne okolo 5 miliónov nezistených vlastníkov z celkového počtu 29-miliónov všetkých, čo je okolo 17 percent. Prevažne sú to pozemky v extraviláne.

Chcete vedieť, či sú medzi nezistenými vlastníkmi aj vaši predkovia? A ako pozemok zapísať na svoje meno? Tu je niekoľko užitočných rád, ako sa dostanete k pôde po svojich rodičoch či starých rodičoch.

1. Môžete ich vyhľadať bezplatne na webovej stránke katastrálneho portálu. Musíte poznať katastrálne územie obce, v ktorej pozemky vlastnili a, samozrejme, ich meno a priezvisko, v niektorých prípadoch je uvedený aj dátum narodenia. Bežný používateľ katasterportálu môže vyhľadávať iba v rámci katastrálneho územia.

2. Ak by ste chceli zistiť zoznam pozemkov, ktoré váš predok vlastnil v rámci celého Slovenska, môžete si ho vyžiadať od Úradu geodézie, kartografie a katastra. Za vyhotovenie tohto zoznamu však musíte zaplatiť poplatok podľa sadzobníka správnych poplatkov.

3. Nezistených vlastníkov zastupuje Slovenský pozemkový fond, ich osobitnú evidenciu však nevedie.

4. Majetok musíte predediť v konaní o novoobjavenom majetku po poručiteľovi, ktorý je zapísaný na liste vlastníctva ako vlastník – podnet na takéto konanie sa podáva na miestne príslušný súd, ktorým je okresný súd v mieste posledného bydliska poručiteľa.

5. Pokiaľ nemáte všetky doklady k dedičskému konaniu, môžete osloviť kataster nehnuteľností. Ten vedie pozemkové knihy a zbierku listín, z ktorých môžete zistiť, na základe akého právneho titulu boli vaši právni predchodcovia zapísaní na list vlastníctva.

6. Okrem toho je možné osloviť aj archívy a súdy, kde sa môžu nachádzať listiny preukazujúce vlastníctvo právnych predchodcov.

7. Právny vzťah k poručiteľovi sa preukazuje výpisom z matriky. Doklady sa predkladajú notárovi, ktorý novoobjavené dedičstvo prejednáva. Pozemkový fond je účastníkom dedičského konania len v prípade, ak ide o odúmrť.

8. Momentom, keď sa stanete vlastníkom a doručíte výpis z listu vlastníctva na územné pracovisko Slovenského pozemkového fondu, zaniká oprávnenie fondu nakladať s pozemkom.

ZDROJ: Úrad geodézie, kartografie a katastra a Slovenský pozemkový fond

01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 04 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 05 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete premeniť poľnohospodársku pôdu na stavebnú parcelu? Nebude to zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:36