StoryEditor

20 otázok o výmene správcu bytov

Čo musia vlastníci bytov dodržať, ak si chcú zvoliť novú správu v dome. Ako sa menia podmienky pre správcovské spoločnosti. Koľkými hlasmi na schôdzi možno meniť pomery v bytovke. Tieto aj ďalšie otázky vám zodpovedia naši experti.

Anna Krajčiová, výkonná riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku

1. Prísne kritériá
Aké podmienky a odkedy budú musieť splniť správcovia bytových domov?
Od budúceho roku môžu správu vykonávať iba tí, ktorí budú v zozname správcov. Do zoznamu sa dostanú, len ak preukážu odbornú spôsobilosť na výkon správy – teda ak absolvujú odborné vzdelávanie v akreditovanom vzdelávacom programe v rozsahu minimálne 90 hodín. Medzi ďalšie podmienky pre zápis patrí aj povinnosť mať zriadenú kanceláriu na účely uplatňovania práv vlastníkov. Tiež povinnosť mať uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu vzniknutú pri výkone správy. A to v rozsahu, ktorý zodpovedá počtu bytových domov, ktoré spravujú, a miere rizika spojeného s výkonom správy. Doklady, ktoré musia k žiadosti pripojiť, sú v zákone o správcoch bytových domov. Zoznam sa už postupne napĺňa.

2. Špeciálne vzdelávanie
V rámci odborného vzdelávania musia správcovia získať aj špeciálne znalosti. Aké?
Odborná spôsobilosť správcov sa získava absolvovaním ďalšieho vzdelávania v akreditovanom vzdelávacom programe, pričom zákon určuje aj zameranie odborného vzdelávania rozdelené do štyroch oblastí. Ide o: základné právne predpisy týkajúce sa výkonu správy bytových domov, administratívne zabezpečenie výkonu správy, odborné a technické zabezpečenie správy a prevádzky budov a napokon finančný manažment a hospodárenie.

3. Účel zvyšovania kvalifikácie
Mnohí správcovia si myslia, že musia mať odbornú špecializáciu len preto, aby ich zapísali do zoznamu správcov. Je to tak?

Účelom odborného vzdelávania určite nie je iba splniť podmienky na zápis do zoznamu správcov, a teda možnosť podnikať aj po 1. januári 2018. Účelom je predovšetkým zvýšť kvalitu výkonu správy bytových domov, aby mali majitelia bytov istotu, že o ich nehnuteľnosť sa stará odborne zdatná správcovská organizácia.

4. Zánik zmlúv
Čo ak správca kritériá zákona nesplní? Ako sa to dotkne vlastníkov?
Ak k 31. 12. 2017 podmienky dané zákonom o správcoch bytových domov spĺňať nebude, zmluvy o výkone správy, ktoré s takýmto správcom vlastníci pred 1. januárom 2018 uzatvorili, zaniknú najneskôr 30. júna 2018. O tom b...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 02 - Modified: 2024-03-08 10:16:50 - Feat.: - Title: Na Mlynských nivách sa začína výstavba rezidenčného domu Millhaus. Projekt má priniesť viac ako 150 bytov 03 - Modified: 2024-03-05 13:22:33 - Feat.: - Title: Výstavba ako na bežiacom páse: po vyše dekáde sa objem postavených bytov dostal na rekordné čísla 04 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 05 - Modified: 2024-02-26 13:35:40 - Feat.: - Title: Stavba Stockerky, plány v Slovenke
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 05:54