Batožina je pri cestovaní vzduchom príčinou množstva starostí. Pritom často úplne zbytočných. Obmedzení je množstvo, keď si ich ale doma dobre preštudujete a poctivo dodržíte, nemusíte sa báť žiadnych doplatkov, kontrol alebo výsluchov. Postrážiť si musíte hmotnosť batožiny a tiež povolené rozmery. Pri batožine, ktorú si beriete na palubu, sa vyhnite všetkým nebezpečným predmetom. Pozor si dajte i na manikúry, športové vybavenie ako hokejky alebo turistické paličky, ďalej hračky alebo repliky zbraní z plastu či kovu, príbory a vývrtky. A notoricky známe sú tiež kontroly tekutín. Všetky musia byť v originálnych obaloch do 100 ml a v uzatvárateľnom igelitovom vrecku. V drogériách nájdete celé oddelenie s prípravkami v malých fľaštičkách, špeciálne do lietadla.Flickr
StoryEditor

Letecká spoločnosť mení pravidlá o preprave batožiny

12.01.2018, 23:05
Autor:
redredarbarb
Väčší kufor či cestovná taška sa po novom prepravia v podpalubí. Kto si ich bude chcieť vziať so sebou na palubu lietadla, musí si priplatiť.

Najväčšia európska letecká spoločnosť Ryanair mení od 15. januára 2018 prepravné podmienky príručných batožín. Cestujúci môžu Ryanairom aj naďalej bezplatne prepraviť dva kusy príručnej batožiny. Väčšia príručná batožina však už bude prepravená v podpalubí, na palube bude povolený len druhý menší kus batožiny. Pravidlá o zakázaných predmetoch a limity na tekutiny sa vzťahujú na obe príručné batožiny.

 

Možno si zaplatiť prioritný nástup

Príručnú batožinu tvorí jeden kus malej batožiny a jeden kus väčšej batožiny. Malá príručná batožina má rozmery maximálne 35 x 20 x 20 centimetrov, ide napríklad o dámsku kabelku, pánsku tašku, notebook či igelitku. Väčšou príručnou batožinou sa rozumie väčší kufor na kolieskach s rozmermi maximálne 55 x 40 x 20 centimetrov či väčšia cestovná taška alebo batoh. Dôležitou informáciou je, že na palubu si budú môcť vziať dva kusy batožiny len tí cestujúci, ktorí si zaplatia prioritný nástup. Ten si možno zakúpiť za päť eur v čase rezervácie letenky, alebo dodatočne za šesť eur až do jednej hodiny pred odletom.

 

Rovnaké prepravné podmienky

Väčšiu príručnú batožinu cestujúci odovzdá až pri nástupe do lietadla. To znamená, že si ju vezme so sebou aj pri prechode bezpečnostnou kontrolou. Vzťahujú sa na ňu preto rovnaké podmienky prepravy ako na príručnú batožinu, vrátane limitov na tekutiny, pasty, gély len do 100 ml. Cestujúci, ktorí si nezakúpili prioritný nástup, si budú môcť na palubu vziať len jeden kus malej príručnej batožiny. Druhý kus príručnej batožiny bude zdarma označený pri nástupnej bráne. Následne ho odovzdajú pri nástupe do lietadla a bude umiestnený do podpalubia lietadla.

Zníži sa poplatok

Ryanair zároveň znižuje poplatok za podanú batožinu zo súčasných 35 eur na 25 eur a zvyšuje jej hmotnosť z pätnásť na dvadsať kilogramov. Nové pravidlá tak prinášajú zníženie cien podaných batožín, a tiež ich väčšiu hmotnosť. Poplatok platí pri rezervácii vopred cez webovú stránku, na letisku sa platí doplatok.

„Všetci cestujúci spoločnosťou Ryanair si môžu stále vziať so sebou dve príručné batožiny. Keďže však máme lety plne obsadené – obsadenosť je 94 percent - nemáme dostatok priestoru na palubách lietadiel pre také množstvo batožín na kolieskach. Žiadame preto cestujúcich, ktorí si nezakúpili prioritný nástup, aby zadarmo umiestnili svoju väčšiu príručnú batožinu do podpalubia“, vysvetlil Kenny Jacobs z Ryanairu. Podľa neho sa touto zmenou eliminuje zdržanie pri nástupe do lietadla, čo spôsobovalo meškanie, a vylepší sa tým presnosť odletov.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:07