Veľkým problémom pre reštaurácie bolo aj zamestnávanie zahraničných pracovníkov z tretích krajín. FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Proces prijímania zamestnancov v gastre sa zmení. Odkedy a čo bude po novom platiť?

09.08.2024, 00:00
  • Nekvalifikovaní pracovníci, ktorí by chceli robiť v tejto oblasti, by v budúcnosti nemuseli mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti, že môžu robiť s potravinami. 
  • Ministerstvo cestovného ruchu a športu predstavilo aj ďalšiu novinku. O akú ide a koho sa to dotkne? 
  • Prevádzky novinky vítajú, no zároveň upozorňujú aj na ďalšie problémy.

Firmy v oblasti gastra a hotelierstva hlásia akútny nedostatok kvalifikovaných zamestnancov. Aktuálne ich chýba približne 10-tisíc. Jedným z dôvodov je, že záujemca o prácu musí dlho čakať na takzvané hygienické oprávnenie, ktoré im umožní pracovať v reštauráciách alebo v predajniach. Podľa rezortu cestovného ruchu a športu ľudia čakajú aj štvrťroka, kým ich dostanú do rúk. 

Problémy hlavne pre zberačov ovocia

Skúšku musí urobiť každý, kto nemá stredoškolské alebo vysokoškolské vzdelanie, potrebné na prácu v gastre. Stojí 50 eur a následne má Úrad verejného zdravotníctva 30 dní na to, aby vás informoval, či ste uspeli alebo nie.

Od 1. januára 2025 by sa to však malo zmeniť, pretože štát chystá zmenu v zákone. Na nedávnej tlačovej konferencii to povedal štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu Marek Harbuľák. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-09 14:23:45 - Feat.: 1 - Title: Slovensko má problém so sezónnou zeleninou. Nakladačky prišli do regálov skôr, v Lidli už nie sú 02 - Modified: 2024-08-06 12:15:45 - Feat.: 1 - Title: Nová poľská sieť drogérií otvorí prvú predajňu v známom nákupnom centre. Začne priamo oproti konkurencii 03 - Modified: 2024-08-02 15:12:40 - Feat.: 1 - Title: Sklamanie pre farmárov. Kľúčovej plodiny bude menej, ako sa čakalo. Prídu o vyše sto miliónov eur
01 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén 02 - Modified: 2024-09-20 09:06:08 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Priniesol pirohy do Európy z Číny Marco Polo? Symbol poľsko-americkej kultúry spôsobil v USA v obchodoch ošiaľ 03 - Modified: 2024-09-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Uži si pekné počasie na terasách pri brunchi. Vyberáme NAJ bratislavské gastroprevádzky, v ktorých si vychutnáš neskoré raňajky 04 - Modified: 2024-09-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Najsilnejší a najstarší vývar na svete? V Thajskej reštaurácii ponúkajú polievku, ktorá sa varí nepretržite celých 50 rokov 05 - Modified: 2024-09-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. september 2024 04:35