Veľkým problémom pre reštaurácie bolo aj zamestnávanie zahraničných pracovníkov z tretích krajín. FOTO: Dreamstime
StoryEditorProces prijímania zamestnancov v gastre sa zmení. Odkedy a čo bude po novom platiť?
- Nekvalifikovaní pracovníci, ktorí by chceli robiť v tejto oblasti, by v budúcnosti nemuseli mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti, že môžu robiť s potravinami.
- Ministerstvo cestovného ruchu a športu predstavilo aj ďalšiu novinku. O akú ide a koho sa to dotkne?
- Prevádzky novinky vítajú, no zároveň upozorňujú aj na ďalšie problémy.
- Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.
Firmy v oblasti gastra a hotelierstva hlásia akútny nedostatok kvalifikovaných zamestnancov. Aktuálne ich chýba približne 10-tisíc. Jedným z dôvodov je, že záujemca o prácu musí dlho čakať na takzvané hygienické oprávnenie, ktoré im umožní pracovať v reštauráciách alebo v predajniach. Podľa rezortu cestovného ruchu a športu ľudia čakajú aj štvrťroka, kým ich dostanú do rúk.
Problémy hlavne pre zberačov ovocia
Skúšku musí urobiť každý, kto nemá stredoškolské alebo vysokoškolské vzdelanie, potrebné na prácu v gastre. Stojí 50 eur a následne má Úrad verejného zdravotníctva 30 dní na to, aby vás informoval, či ste uspeli alebo nie.
Od 1. januára 2025 by sa to však malo zmeniť, pretože štát chystá zmenu v zákone. Na nedávnej tlačovej konferencii to povedal štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu Marek Harbuľák.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-09 14:23:45 - Feat.: 1 - Title: Slovensko má problém so sezónnou zeleninou. Nakladačky prišli do regálov skôr, v Lidli už nie sú
02 - Modified: 2024-08-06 12:15:45 - Feat.: 1 - Title: Nová poľská sieť drogérií otvorí prvú predajňu v známom nákupnom centre. Začne priamo oproti konkurencii
03 - Modified: 2024-08-02 15:12:40 - Feat.: 1 - Title: Sklamanie pre farmárov. Kľúčovej plodiny bude menej, ako sa čakalo. Prídu o vyše sto miliónov eur
01 - Modified: 2025-03-07 11:30:09 - Feat.: - Title: Nemusíš cestovať k moru, aby si si vychutnal čerstvé delikatesy. Kam v Bratislave na plody mora?
02 - Modified: 2025-03-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Croissant vôbec nevznikol vo Francúzsku, ale v skutočnosti len 50 kilometrov od Bratislavy
03 - Modified: 2025-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Kosti či hrozno: Tieto, naše zdanlivo bežné, potraviny sú pre psov nebezpečné. Čo robiť, keď ich zjedia?
04 - Modified: 2025-02-27 06:30:00 - Feat.: - Title: Vegánske jogurty, syry aj džúsy: Nenechajte sa oklamať, tieto potraviny vám môžu zničiť zdravie
05 - Modified: 2025-02-19 09:15:26 - Feat.: - Title: Chudnutie po tridsiatke je ťažšie, ale ide to. Stačí len dodržiavať tieto jednoduché pravidlá