StoryEditor

Pellegrini vystúpil spolu s Ficom a Gašparovičom. Povedal, čo v Prezidentskom paláci zmení

07.04.2024, 01:40
  • Peter Pellegrini očakával v boji o prezidentské kreslo tesný súboj. Nakoniec však nad Ivanom Korčokom zvíťazil o takmer 170-tisíc hlasov. 
  • Konečný výsledok prekvapil aj dvojitého exprezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý mu počas volebnej noci prejavil podporu. 
  • Pellegrini vyhlásil, že opozícia v Grasalkovičovom paláci končí. Vyjadril sa aj k Ukrajine. 

Volebná noc sa v reštaurácii s výhľadom na Bratislavský hrad začala pre Petra Pellegriniho neisto. Predvolebné prieskumy agentúr vyšli rôzne a veštili tesný výsledok.

Kandidát prišiel na volebnú centrálu po deviatej hodine a z jeho prvého vyjadrenia bola cítiť nervozita. 

image

Peter Pellegrini - volebný štáb kandidáta na prezidenta sme sledovali naživo

Na otázky, či ho prídu podporiť aj koaliční partneri odpovedal, že to bude závisieť od výsledku. Napätie počas volebnej noci začalo v Aušpici opadať.

Informácie z komisií totiž hovorili o silnejšej účasti než v prvom kole, čo Pellegrinimu nahrávalo do kariet.

Keď už boli výsledky isté, v priestoroch reštaurácie sa objavil aj premiér Robert Fico či minister obrany Robert Kaliňák. Na pódium k víťaznej reči stál vedľa neho aj dvojnásobný exprezident Ivan Gašparovič či šéf maďarskej Aliancie Krisztán Forró

Koniec opozície v paláci

„Chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí prišli k voľbám. Je to pre mňa obrovský záväzok a obrovská česť. Čím som si musel pri voľbách ľudsky prejsť, je to pre mňa obrovským zadosťučinením,” povedal Pellegrini na pódiu počas tlačovej konferencie. 

Budúci prezident vyhlásil, že bude zo svojej pozície podporovať vládu v plnení programového vyhlásenia, ktorej bol spolutvorcom. „Vláda sa nemusí obávať, že z prezidentského paláca vznikne jedno opozičné oportunistické centrum, ako to bolo v posledných 10 rokoch,” povedal.

Pellegrini naznačil aj ako bude vyzerať jeho orientácia v zahraničnej politike. Na margo vojny na Ukrajine použil rétoriku, ktorú už dlhšie využíva aj Fico, či maďarský premiér Viktor Orbán. “Urobím všetko preto, aby Slovensko ostalo na strane mieru a nie na strane vojny,” povedal stručne Pellegrini. 

image

Ako volí juh Slovenska? HN sa boli pozrieť na hlasovanie vo Veľkom Mederi

Robert Fico vo svojom príhovore zagratuloval Pellegrinimu k výsledku, ktorý sa jemu napriek snahe v minulosti nepodaril, keďže mu “nepriali hviezdy”.

Povedal, že je presvedčený, že napriek tomu, že sa z Pellegriniho stane prezident, koalícia prežije do roku 2027. Sme predurčení vládnuť do roku 2027. Verím stabilitu vládnej koalície. Nech žije Peter Pellegrini, nech žije nový prezident a nech žije Slovenská republika,” povedal Fico.

Pelle na hrad

Bývalý dvojnásobný prezident Ivan Gašparovič na tlačovej konferencii Pellegriniho priznal, že takýto výsledok nečakal.

“Pozitívny áno, ale za takýmto potvrdením dôvery národa v osobu, ktorá bude o chvíľu prezidentom, je ťažká práca. Peter, podporovali sme ťa, ale to neznamená že s touto podporou treba skončiť. Nastanú ešte ťažšie časy,” povedal Gašparovič. Dodal tiež, že podľa neho Slovensku nehrozí “grécka cesta”. "Všetci sa spoločne postaráme o to, aby takýto scenár nenastal,” dodal.

Podporiť kandidáta prišli aj ďalšie známe mená. Medzi hosťami sa pohybovala napríklad štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská, ale aj poradca Roberta Fica a historik Eduard Chmelár.

Na mieste bol aj podpredseda maďarskej menšinovej strany Aliancia György Gyimesi. Boli tu prakticky všetci ministri a prišla aj blízka rodina kandidáta, sestra Eva. Záujem o účasť počas volebnej noci prejavilo 167 novinárov z ôsmich krajín. 

image

Ivan Korčok - volebný štáb kandidáta na prezidenta sme sledovali naživo

Nálada bola po prvotnej neistote počas volebnej noci stále lepšia. Na konci, keď sa už rozdiel medzi dvoma kandidátmi po čiastkových sčítaniach až tak nemenil a víťazstvo bolo takmer isté, sa spred obrazoviek ozýval od podporovateľov pokrik “Pelle na hrad”, ale počuť bolo aj hymnu.

01 - Modified: 2024-04-05 13:29:49 - Feat.: 0 - Title: Prezidentské voľby 2024 online (2. kolo) 02 - Modified: 2024-04-07 06:40:21 - Feat.: 1 - Title: Šimečka chce užšiu spoluprácu s Korčokom: Budeme sa o tom rozprávať. Vie si predstaviť rôzne scenáre 03 - Modified: 2024-04-07 11:54:32 - Feat.: 0 - Title: Prezidentské voľby 2024: Slovenky a Slováci si zvolili nového prezidenta. Do úradu zasadne Peter Pellegrini
01 - Modified: 2024-04-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-07 15:21:24 - Feat.: - Title: Šéf parlamentu, premiér a nakoniec prezident. Pellegrini je unikátom, siahol na všetky tri top funkcie v štáte 03 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 04 - Modified: 2024-04-07 18:05:49 - Feat.: - Title: Redaktorky HN o volebnej noci: Pellegrini najskôr nepôsobil sebaisto, nálada u Korčoka sa počas večera zmenila 05 - Modified: 2024-04-07 13:39:57 - Feat.: - Title: Pellegriniho náhradníci: v hre o post šéfa parlamentu sú Saková a Raši. Predsedom Hlasu však má byť iné meno
menuLevel = 1, menuRoute = prezidentske-volby2024, menuAlias = prezidentske-volby2024, menuRouteLevel0 = prezidentske-volby2024, homepage = false
08. apríl 2024 08:52