StoryEditor

Odborník na kozmonautiku: Na Zem budeme jazdiť ako k moru

05.06.2021, 00:00
Prečo dnes kozmonautika prežíva taký prudký boom a čo od nej môžeme očakávať v najbližších desaťročiach? A ako nám pomáha priamo tu, na Zemi?

O novej ére dobývania vesmíru sme sa rozprávali s Tomášom Přibylom kurátorom odboru letectva a kozmonautiky Technického múzea v Brne.

Čo vás na poli kozmonautiky tento rok najviac potešilo?

To je ťažká otázka. Viete, po päťdesiatich rokoch akejsi stagnácie kozmonautiky, keď sa vesmír síce využíval, ale takým nejakým neviditeľným spôsobom, zažívame teraz kozmonautiku 2.0. Úžasné obrodenie.

Samozrejme, s obrovským záujmom sledujem, asi ako každý prívrženec kozmonautiky, aktivity americkej spoločnosti SpaceX, ktorá má obrovský ťah na bránu. Rakety novej generácie, ktoré v Texase testuje, sú schopné úplne zmeniť naše nazeranie na vesmír, na kozmonautiku.

Z letu do vesmíru sú schopné spraviť to, čo prúdové lietadlá zo zaoceánských cest. Kým v čase Titanicu išlo o luxus pre pár vyvolených, zaletieť si dnes do New Yorku na večeru si môžu dovoliť milióny ľudí.

Vďaka čomu dospela kozmonautika k takémuto prelomu?

Je to logický vývoj. Pri každom odbore chvíľu trvá, kým sa rozbehne. A v kozmonautike na to dozrela doba z viacerých stránok. V prvom rade – objavilo sa množstvo podnikateľov, ktorí majú chuť do nej investovať.

Zoberte si Elona Muska, čo je dnes najväčší ťahúň svetovej kozmonautiky – pre svoje aktivity nepotrebuje žiadnu kozmickú agentúru, a pritom aký má obrovský záber. Jedna z jeho rakiet Falcon 9 pred pár dňami oslávila jubilejné desiate pristátie.

Veď to je niečo neuveriteľné, rakety sa už nezahadzujú, ony sa vracajú z vesmíru naspäť! A pritom samotný Musk hovorí, že pristátie rakety je také zložité, ako keď sa pokúsite vybalansovať gumenú metlu na špičke prstu v hurikáne.

Aj najbohatší človeka sveta Jeff Bezos pumpuje do kozmonautiky miliardy dolárov. Vyvíja obrovské rakety a v júli sa v jednej z nich, v New Sheparde, chystá poslať prvých ľudí na prah vesmíru. Vyvíja lunárny výsadkový modul, bezposádkovú loď – ten človek si robí, čo chce!

Doslova si plní svoje detské sny. A okrem bezodných vreciek mu to umožňujú technológie, ktoré sme tu pred 20 – 30 rokmi nemali. Vezmite si, že mobilný telefón, ktorý dnes máte vo vrecku, je miliónkrát výkonnejší ako počítač, ktorý riadil pristátie Apolla na Mesiaci.

Takže kozmonautika zažíva prelom, lebo sa stretol technologický pokrok s väčším množstvom podnikateľov, ktorí vidia budúcnosť ľudstva tam hore. A ja sa s tým pohľadom stotožňujem.

Čo tým presne myslíte?

Jeff Bezos hovorí, že vidí budúcnosť Zeme tak, že bude miestom pre ľahký priemysel – výrobu švaj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 03 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:19