Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Tieto dva nápoje môžu byť spojené s nižším rizikom mŕtvice a demencie, tvrdí veľká štúdia

23.11.2021, 11:38
Autor:
sansan
Výskum skúmajúci 365-tisíc ľudí vo veku 50 až 74 rokov zistil, že mierna konzumácia dvoch obľúbených nápojov by mohla mať zdravotné výhody.

Pitie kávy alebo čaju môže byť podľa najväčšej štúdie svojho druhu spojené s nižším rizikom mŕtvice a demencie.

Mŕtvica spôsobuje celosvetovo 10 percent úmrtí, zatiaľ čo demencia je jedným z najväčších svetových zdravotných problémov, očakáva sa, že do roku 2050 s ňou bude žiť 130 miliónov ľudí.

Aj nižšie riziko demencie po utrpení mŕtvice

Vo výskume bolo viac ako desaťročie sledovaných 365-tisíc ľudí vo veku od 50 do 74 rokov. Na začiatku účastníci, ktorí boli zapojení do štúdie UK Biobank, sami uviedli, koľko kávy a čaju vypili. Počas skúmaného obdobia sa u 5 079 z nich vyvinula demencia a 10 053 malo aspoň jednu mozgovú príhodu.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí pijú dve až tri šálky kávy alebo tri až päť šálok čaju denne, prípadne kombináciu štyroch až šiestich šálok kávy a čaju, mali najnižšie riziko mŕtvice alebo demencie.

Tí, ktorí pili dve až tri šálky kávy a dve až tri šálky čaju denne, mali o 32 percent nižšie riziko mŕtvice. Títo ľudia mali o 28 percent nižšie riziko demencie v porovnaní s tými, ktorí nepili čaj ani kávu.

Výskum Yuana Zhanga a kolegov z Tianjin Medical University v Číne uverejnený v časopise Plos Medicine naznačuje, že pitie kávy samotnej alebo v kombinácii s čajom je tiež spojené s nižším rizikom demencie po mŕtvici.

Vedci však varovali, že Biobanka Spojeného kráľovstva odráža relatívne zdravú vzorku v porovnaní s bežnou populáciou, čo by mohlo obmedziť schopnosť zovšeobecňovať tieto asociácie.

Aj keď je možné, že káva a čaj môžu chrániť pred mŕtvicou, demenciou a demenciou po mŕtvici, vedci tvrdia, že príčinnú súvislosť nemožno vyvodiť z asociácií.

Je potrebný ďalší výskum

Profesorka Tara Spires-Jonesová, vedúca programu britského inštitútu pre výskum demencie, ktorá sa na výskume nepodieľala, ho opísala ako zaujímavý a dôkladne vedený, ale zdôraznila, že je potrebné urobiť viac práce na úplné pochopenie potenciálnych biologických súvislostí medzi čajom a kávou a rizikom mŕtvice a demencie.

Profesor Kevin McConway, emeritný profesor aplikovanej štatistiky na Open University, ktorý sa tiež nezúčastnil štúdie, uviedol, že sa ukázalo, že spojitosť medzi rizikom mŕtvice a demencie sa nezvyšuje ani neznižuje rovnomerne s pitím čaju a kávy.

"Namiesto toho sa vo všeobecnosti stalo to, že riziko mŕtvice alebo demencie bolo nižšie u ľudí, ktorí pili primerane malé množstvá kávy alebo čaju v porovnaní s tými, ktorí nepili vôbec žiadnu, ale že po určitej úrovni konzumácie sa riziko začalo zvyšovať znova, kým nebolo vyššie ako riziko pre ľudí, ktorí nepili nič z toho," povedal.

"Keď sa spotreba kávy dostala na sedem alebo osem šálok denne, riziko mŕtvice bolo väčšie ako u ľudí, ktorí nepili žiadnu kávu, a oveľa vyššie ako u tých, ktorí pili dve alebo tri šálky denne."   

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 04 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 05 - Modified: 2024-03-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Robíš pri rozprávaní túto konkrétnu vec? Nemáme pre teba dobré správy, ide o znak blížiacej sa demencie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:16