StoryEditor

Kĺby a kosti v ohrození. Prinášame návod na ich záchranu

18.12.2021, 23:00
Tvoria náš skelet a vytvárajú samotný základ fyzického tela. Umožňujú nám hýbať sa, chodiť, behať, tancovať či tvoriť a vôbec prepožičiavajú nám schopnosť byť v živej ríši výnimočnými tvormi. Kedy sa však môžu zaseknúť? A prečo sa za ich bolesťou môžu skrývať problémy iných orgánov?

Hlava, ramená, kolená, palce, kolená, palce... Ak ste si ako deti (alebo s deťmi) spievali a ukazovali túto pesničku, tak ste si nevedomky ohmatávali aj veľmi dôležité kĺby a kosti, ktoré sa, žiaľ, asi aj najčastejšie „zadrhávajú“.

Pridajte k tomu bedrá, ktoré toho (nielen obrazne) na sebe majú naloženého vrchovato, a máte pred sebou paletu diagnóz, ktoré čoraz častejšie trápia aj značnú časť Slovákov.

​Preberme si teda jednotlivé hrozby. Ale najmä ich riešenia a spôsoby, akými sa im vyhnúť alebo ich výrazne minimalizovať. Rozcvičku máme za sebou, poďme sa poriadne zahriať.

Štartovacie bolesti

A začnime pri kolenách, pretože práve tie podľa štatistík trápia obyvateľov krajiny pod Tatrami najčastejšie a najviac.

Kolenný kĺb je tiež najväčším a napriek jednoduchému vzhľadu patrí k najzložitejším v našom tele. Spája tri kosti – stehennú, holennú a jabĺčko, ktoré tvorí akési centrum prepojenia.

Bez neho by sme neboli schopní pohybovať sa, chodiť, bežať, utiecť pred predátorom či naháňať korisť. Ak by našim prapredkom poriadne nefungovali, ľudstvo by evolučne nemalo šancu predbehnúť iné cicavce.

Kolená dnešných homo sapiens sapiens, paradoxne, dostávajú zabrať oveľa viac. Rozhodne však nie z dôvodu väčšieho objemu pohybu. Naopak, ničí ich to, že sa hýbu minimálne alebo, naopak, veľmi intenzívne, no nárazovo.

Tieto dve veličiny, ale najmä ich kombinácia, vedú k tomu, že pribúda ľudí, dokonca aj mladších ročníkov, ktorí si u ortopédov či chirurgov podávajú kľučky.

A práve na kolene sa tiež najčastejšie prejavuje artróza, diagnóza, ktorá je pre kĺby jedným z najväčších strašiakov. O čo vlastne ide?

„Artróza je degeneratívne ochorenie chrupky v kĺbe. Znamená to, že takzvaná hyalínna chrupka sa postupne rozpadáva, odchádza, je pohlcovaná bielymi krvinkami, pričom v poslednom štádiu už z kĺbu mizne úplne, zostáva len obnažená kosť,“ zadefinoval ju v skratke v rozhovore pre HN magazín hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre ortopédiu Andrey Švec.

Ak sa dostanete do tohto stavu, teda keď chodíte systémom takpovediac kosť na kosť, verte, že to pocítite. Bolesť býva jedným z prvých indikátorov, že sa niečo deje. Nemyslíme tým ojedinelé pichnutie v kolene, ale dlhotrvajúcejšiu citlivosť po námahe alebo pri pohybe.

Typické sú aj takzvané štartovacie bolesti, teda také, ktoré sa plnou silou prihlásia na začiatku pohybu po dlhšom období pokoja a v priebehu niekoľkých minút aktívneho pohybu vymiznú.

Neskoršie štádiá choroby môže sprevádzať bolesť aj v pokoji alebo dokonca v noci, keď nám kradne spánok. K nej sa potom pridružujú poruchy funkcie kĺbu či jeho nestabilita, pridať sa môžu tiež opuchy.

„Ďalším symptómom je obmedzenie hybnosti. Keď vás bolí koleno, krajné polohy vynechávate, čo postupne vedie k tomu, že aj keby ste ho chceli vystrieť, už sa vám to nepodarí. Spočiatku je to stuhnutosťou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-25 17:33:30 - Feat.: 0 - Title: Boľavé kĺby. Ako ich liečiť bez skalpela? 02 - Modified: 2021-05-18 20:46:53 - Feat.: 0 - Title: Desať otázok pre ortopéda. Škodí behanie kĺbom a podprsenka chrbtu?
01 - Modified: 2024-03-11 15:24:00 - Feat.: - Title: Kľúčový diaľničný bod pri Bratislave má sklz pre vykopávky. Prvé výrazné obmedzenia prídu už v marci 02 - Modified: 2024-02-23 11:00:58 - Feat.: - Title: Seďte s bedrami vyššie ako kolenami a nebojte sa hýbať. Aj s náhradným kĺbom môžete na bicykel 03 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa v zime vyhnúť boľavým kĺbom? 04 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás zrádzajú končatiny. Ako si zachrániť kosti a kĺby 05 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako kĺby zbaviť bolesti: Najmodernejšie ortopedické zákroky, nové metódy liečby a najhoršie návyky
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 17:25