Pixabay
StoryEditor

Toto sa deje s vaším telom, keď nemáte dostatok zeleniny

15.05.2018, 11:08
Autor:
ČTKČTK
Nedostatočné množstvo zeleniny, ktorá je bohatá na výživné látky potrebné pre organizmus, môže mať negatívne dopady na zdravie.

Naše telo nám vysiela rôzne signály o tom, že zeleniny nejeme dostatok, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Niektoré pokrmy sú bez ohľadu na vôňu smutné na pohľad, pretože im chýba farba. Zelenina okrem toho, že jedlo oživuje, zaručuje vyváženú výživu so správnym množstvom vitamínov a minerálnych látok. Nedostatok vitamínu C môže vyvolať vznik modrín, krvácanie ďasien a skracovať dobu uzdravovania. Jeho prísun môžeme zaisťovať konzumáciou paprík, listovej zeleniny, paradajok, brokolice, kapusty či kelu.

Nedostatok kyseliny listovej môže vyvolávať chronickú únavu a anémiu. Preto je dobré dopĺňať vitamín B konzumáciou zeleniny so zelenými listami a s obsahom škrobu, ako sú fazuľa, šošovica a špargľa.

Ak nejeme dostatok zeleniny, chýbajú nám vitamíny, ktoré tieto potraviny dodávajú, a to sa môže negatívne prejaviť na imunitnom systéme. Organizmus tak nedokáže premôcť vírusy.

"Napĺňať chladničku listovou zeleninou je zdravý a prirodzený spôsob, ako bojovať proti infekcii, pretože táto zelenina je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha telu budovať si obranné reakcie a čeliť voľným radikálom. Skracuje tiež dobu rekonvalescencie," zdôrazňuje dietologička Abby Sauerová.

Istá občasná zábudlivosť sa môže objaviť v každom veku, ale postupné slabnutie mozgových funkcií a nižšia výkonnosť mozgu môžu byť príznakom nedostatku výživných látok. "Luteín, výživná látka, ktorá pomáha zlepšovať schopnosť učenia a pamäť, sa vyskytuje v rôznej listovej zelenine, ale aj v karotke, v brokolici, v kukurici a v paradajkách," upozorňuje Sauerová. Ak svoju stravu každý týždeň obohatíme o tieto druhy zeleniny, zaistíme mozgu výraznú stimuláciu.

'Málo kalorické'
Výživa môže hrať tiež zásadnú úlohu v schopnosti organizmu reagovať na stres. Zápal je prirodzenou odpoveďou organizmu na stresové situácie. Je teda vhodné organizmu dodávať potraviny s protizápalovými vlastnosťami, ako je napríklad losos alebo tuniak, ktoré sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, a listovú zeleninu a papriky, ktoré obsahujú antioxidanty, polyfenoly a karotenoidy.

Ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, ktorá navodzuje pocit sýtosti, takže potom toho zjeme menej. "Väčšina ovocia a zeleniny má tiež nízku kalorickú hodnotu, a to je veľká výhoda, keď chceme zhodiť nejaký ten kilogram," uvádza doktorka Emily Rubinová z univerzitnej nemocnice Thomasa Jeffersona.

01 - Modified: 2025-11-14 08:30:53 - Feat.: - Title: Rast cien jedla sa zastavil, v zlacňovaní vyhrala zelenina. V novembri bude infláciu tlmiť ďalšia potravina 02 - Modified: 2025-08-01 12:39:57 - Feat.: - Title: Konzumovanie jedla na tanieri v určitom poradí je lepšie pre zdravie. Prinášame konkrétne príklady 03 - Modified: 2025-07-31 14:09:53 - Feat.: - Title: Základná potravina je v ohrození. Ak bude takéto počasie aj v auguste, máme problém, vyhlásil pestovateľ 04 - Modified: 2025-07-18 08:11:30 - Feat.: - Title: Chystáte sa zavárať uhorky? Zohnať slovenské je takmer nemožné, aké sú dôvody? (+ prehľad cien) 05 - Modified: 2025-07-15 13:30:00 - Feat.: - Title: (Ne)bezpečné ovocie: Z výživovej bomby ničivá smršť pre zdravie. Ktoré druhy sú najrizikovejšie?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. december 2025 10:39