Nikto nespochybňuje skutočnosť, že veľa ľudí pije príliš veľa alkoholu. Diskusia sa sústreďuje na to, či sú dokonca aj nízke úrovne spotreby bezpečné. Teraz existuje dobrý dôkaz, že riziká a prínosy alkoholu sú výrazne ovplyvnené typom alkoholu a spôsobom, akým sa pije, píše Business Insider.
Mnohé štúdie však nezohľadnili tieto faktory pri vydávaní odporúčaní o bezpečnej hladine konzumácie alkoholu. Takže môžete piť alkohol takým spôsobom, ktorý je bezpečný alebo dokonca prospešný?
Zdá sa, že údaje naznačujú, že "áno". Keď sa pitie rozloží počas týždna, smrť z akejkoľvek príčiny je nižšia, ako keď sa rovnaké množstvo alkoholu vypije iba za jeden alebo dva dni v týždni. Nad určitou koncentráciou alkoholu v krvi telo rozkladá alkohol spôsobom, ktorý vytvára škodlivé molekuly nazývané voľné radikály, ktoré môžu poškodiť pečeň a sú spojené so zvýšeným rizikom rakoviny.
Ale bohužiaľ, mnohé štúdie týkajúce sa alkoholu sú založené na celkovom množstve konzumovanom za týždeň - nerozlišujú medzi rôznymi spôsobmi pitia alkoholu.
Pitie s jedlom má tiež veľký vplyv na účinky alkoholu na zdravie, pretože jedlo spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo znižuje koncentráciu alkoholu v krvi. A keď sa konzumuje alkohol ako súčasť stredomorskej stravy, zdá sa, že je tam omnoho menšie riziko rakoviny ako u väčšiny iných spôsobov konzumácie alkoholu. To možno aspoň čiastočne vysvetliť živinami, ktoré sú prítomné vo vysokých úrovniach v stredomorskej strave, napríklad foláty, ktoré znižujú karcinogénne účinky alkoholu.
Keď sa alkohol užíva s mierou, znižuje kardiovaskulárne ochorenie a možno aj demenciu. Samozrejme, niektorí ľudia, ako sú tehotné ženy a ľudia, ktorí produkujú vysokú hladinu acetaldehydu spôsobujúceho rakovinu, keď metabolizujú alkohol, by sa mali alkoholu úplne vyhnúť.
Súčasné dôkazy naznačujú, že pre tých, ktorí sa rozhodnú piť, výhody plynúce zo striedmeho pitia počas jedenia (najlepšie víno s jedlom v stredomorskom štýle) prevažujú nad rizikami.