Japonskí vedci sledovali 1083 dospelých po dobu piatich rokov a rozdelili ich do troch kategórií podľa toho, ako rýchlo jedli: pomaly, normálne a rýchlo. Na začiatku štúdie všetci odpovedali na rovnaký dotazník o ich strave, fyzickej aktivite a zdravotnej anamnéze.
Na začiatku žiadny z dobrovoľníkov nemal metabolický syndróm - čo znamená najmenej tri rizikové faktory, vrátane abdominálnej obezity, nízkeho "dobrého" HDL cholesterolu, vysokých triglyceridov, vysokého krvného tlaku a vysokej hladiny cukru v krvi - čo môže viesť k zdravotným problémom, ako sú ochorenia srdca a cukrovka, píše Reader´s Digest.
Keď sa účastníci ohlásili o päť rokov neskôr, 84 bolo diagnostikovaných s metabolickým syndrómom - a ich rýchlosť konzumovania bola podľa výsledkov v časopise Circulation hlavným predpovedateľom. U rýchlych jedákov bola o 89 percent vyššia pravdepodobnosť, že majú metabolický syndróm ako pomalí a normálni jedáci. Len 2,3 percenta pomalých jedákov malo túto diagnózu, v porovnaní s 11,6 percentami rýchlych jedákov.
Ale to nie je všetko. Rýchli jedáci mali tiež väčší prírastok na váhe, väčšie pásy a vyššiu hladinu cukru v krvi ako pomalší jedáci. "Keď ľudia rýchlo jedia, nemajú pocit, že sú plní a pravdepodobnejšie sa prejedajú," uviedol Takayuki Yamaji, autor štúdie a kardiológ na Hirošimskej univerzite v Japonsku. "Rýchle jedenie spôsobuje väčšiu fluktuáciu glukózy, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii."
Predchádzajúce výskumy podporujú prínosy pomalého stravovania. Jedna štúdia novozélandských žien ukázala, že rýchli jedáci majú vyššie indexy telesnej hmoty a čínska štúdia zistila, že zdraví aj obézni muži jedia menej, keď požujú jedlo 40-krát než iba 15-krát. Predbežný výskum dokonca naznačuje, že prežúvať vašu potravu dlhšie môže spáliť viac kalórií - asi až o tisícku viac každý mesiac.