StoryEditor

Vitamíny ako škodcovia. Ako sa nepredávkovať doplnkami výživy

28.04.2019, 00:01
Aj vy si niekedy servírujete vitamíny ako lentilky? A máte pocit, že za vás vyriešia všetko a ešte vás aj ochránia pred chorobami? Patríte tak asi k štvrtine Slovákov, ktorí denne prehĺtajú multivitamínové tabletky. Odborníci však začínajú naše pojedanie vitamínov vnímať ako čoraz väčší problém. Ako teda byť (rýchlo) zdravý?

Doba pokročila a samozrejmým výdobytkom dneška majú byť rýchle a efektívne riešenia. Cítite sa zle? Ste unavení a chorí, neustále v strese, padajú vám vlasy alebo vás bolí hlava? Zažívame to všetci, patrí to k dnešnej dobe – znie z reklám a vy, sediac na gauči s nezdravým jedlom v jednej ruke a s ovládačom v druhej, pritakávate a máte pocit, že je to namierené presne na vás. Je?

Hoci si dnes už ľudia o niečo viac uvedomujú, že v prvom rade treba zistiť príčiny týchto problémov, stále je veľa takých, ktorí sa vyberú do obchodu alebo lekárne a kúpia si rôzne doplnky výživy. A nič iné nezmenia.

Len v roku 2011 to boli multivitamíny v hodnote 16 miliárd dolárov, prípravkov s vitamínom B za 4,5 miliardy a vitamínu C niečo za viac ako 4 miliardy na celom svete. Reči o drahom moči Američanov už nikoho neprekvapia, no kým v takýchto prípadoch je ich užívanie len zbytočné, pri iných zle samonaordinovaných kúrach vitamínmi si môžeme aj vážne uškodiť.

Kým lekári a odborníci varujú pred nebezpečenstvom nadmerného a neodborného užívania umelých vitamínov, lekárnici varujú pred nákupmi pod vplyvom reklamy. „Je to biznis, vitamínové prípravky a doplnky stravy nepodliehajú na rozdiel od liekov zvláštnemu režimu. Lekáreň ich môže predať za cenu, ktorú je zákazník ochotný zaplatiť,“ hovorí odborník na lieky z firmy Infopharm Josef Suchopár.

A tým, že v prípade doplnkov stravy nejde o lieky, príslušné autority kontrolujú iba ich zdravotnú neškodnosť, nie účinnosť.

S liekmi si normálne uvažujúci človek netrúfa manipulovať sám bez lekára a tak isto, i keď v menšej miere, by to malo byť aj v prípade vitamínových doplnkov.

Kedy nám doplnky pomôžu
„Vitamíny sa v ľudskom organizme zapájajú do celej škály procesov látkovej premeny v mnohých systémoch ľudského organizmu. Nové vedecké práce dokázali, že ľudia, ktorých strava obsahuje dostatok takzvaných antioxidačných vitamínov C, E a betakaroténu (z ktorého sa tvorí vitamín A), sú lepšie chránení pred ochoreniami srdca a ciev, ale aj pred nádorovými a inými závažnými chorobami. Podobne i vitamín B6, B12 a kyselina listová ovplyvňujú riziko kardiovaskulárnych chorôb. Tieto vitamíny znižujú hladinu látky zvanej homocysteín, ktorej nadbytok v krvi podobne ako nadbytok cholesterolu predstavuje riziko ochorení srdca a ciev,“ hovorí Katarína Babinská z Fyziologického ústavy Univerzity Komenského v Bratislave.

Áno, vitamíny v našom tele sú nenahraditeľnou zložku potravy a nevieme si ich sami vytvoriť. Aj keď sa poznatky o zdraví a zdravej výžive stále vyvíjajú, tento fakt obstál všetky skúšky.

Dnes už tiež vieme, že problémy môžu vzniknúť, aj keď spĺňame odporúčané denné dávky podľa tabuliek. Vplyv na to má vstrebávanie v zažívacom trakte, fyziologické zmeny v organizme, vek, miesto, kde žijeme, či reálne pot...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-03-22 12:09:05 - Feat.: 0 - Title: Čo sa stane, keď vysadíme mäso: Znížime riziko chorôb alebo nám budú chýbať vitamíny? 02 - Modified: 2019-03-05 22:15:13 - Feat.: 0 - Title: Otázka pre vedcov: Naozaj ničia kovové nože vitamíny? 03 - Modified: 2018-06-04 07:19:02 - Feat.: 0 - Title: Desať spôsobov, ktorými telo prezrádza, že vám chýbajú kľúčové vitamíny
01 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s jarnou únavou. Jednoduché tipy, ktoré vám zaručene pomôžu 02 - Modified: 2024-01-29 09:04:11 - Feat.: - Title: Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá 03 - Modified: 2024-01-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zo svojich génov vyťažiť maximum. Pozrite sa, čo dokázateľne predlžuje život 04 - Modified: 2023-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Vitamíny neberieš? Ako dlho ešte budeš chorá? Spláchni choré reči jedným shotom a vyboostuj si imunitu s Rio Cold Press Ginger shotmi 05 - Modified: 2023-11-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Vitamínové otázniky. Aké sú riziká a plusy ukryté v tabletkách
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 12:01