Pixabay
StoryEditor

Komáre novej generácie. Vedci našli spôsob, ako vykoreniť smrtiace vírusy

10.05.2019, 14:10
Autor:
bajbaj
Svet objavil nový spôsob boja proti smrteľným chorobám, ktoré prenášajú komáre. Sú ním prekvapivo samotné komáre. Vedci do ich vajíčok vstrekli baktériu, ktorá je schopná zabrániť šíreniu nebezpečných vírusov. Ak sa ich potomkovia rozšíria po svete, choroby ako je zika, horúčka dengue či malária sa môžu stať minulosťou.

Pre človeka sú komáre najnebezpečnejším tvorom na planéte. Jeho bodnutie môže znamenať nákazu smrteľnými chorobami ako je malária, vírus zika či horúčka dengue, ktoré každoročne spôsobí smrť miliónov ľudí.

V uliciach kolumbijského mesta Medellín vedci aj napriek tomu vypúšťajú milióny komárov. Tieto sú však "dobré", hovoria vedci s nadsádzkou. V krvi týchto komárov totiž koluje baktéria Wobalchia, ktorá im zabraňuje v prenášaní chorôb, uvádza iDNES.cz.

"Aby komár mohol prenášať napríklad horúčku dengue, vírus sa musí v jeho tele rozrásť. Wolbachia zabraňuje vírusom v raste, tým aj v ich prenose," vysvetlil pre BBC profesor Scott O'Neill, riaditeľ projektu World Mosquito Program. Nebolo pritom nutné meniť genetiku komárov, vedci iba vstrekli baktériu do nakladených vajíčok.

Samičky nakazené Wolbachiou ju potom prenášajú na svojich potomkov, a to aj keď sa spária s jedincami, ktorí baktériu v tele nenesú. Nakazení samčekovia sa zase s nenakazenou samičkou spáriť nemôžu, ich vajíčka sa nevyliahnu. Vedci preto dúfajú, že sa hmyz neschopný prenášať choroby čoskoro stane v prírode dominantný.

Aby toho však dosiahli, musia do prírody vypustiť čo najviac komárov s baktériou v tele. To je však problematické kvôli nedostatku dobrovoľníkov, aj kvôli strachu z nebezpečného hmyzu, ktorý medzi ľuďmi nezriedka panuje.

V kolumbijskom meste Medellin, ktoré sa potýka s epidémiou smrtiacej horúčky dengue, vedci do projektu zapojili miestnych školákov. Deťom rozdávajú kapsule s vajíčkami "dobrých" komárov a súpravy, v ktorých sa z nich vyliahnu dospelé jedince. Deti ich pomáhajú roznášať po meste, šíria ale aj osvetu.

Nádej vykoreniť dengue aj ziku
"Najprv som sa bála, že náš dom bude plný hmyzu. Ale keď mi dcéra všetko vysvetlila, pochopila som, aký skvelý projekt to je. Prajem si, aby sme týchto komárov mali v okolí čo najviac," zverila sa pre BBC Aura Agudelo Ospinaová, matka jednej zo žiačok zapojených do projektu.

Podľa vedcov môže nová metóda viesť až k odstráneniu smrtiacich chorôb. Existuje však aj pravdepodobnosť, že vírusy si vyvinú proti Wolbachii obranu a opatrenia sa časom stane menej účinné. "Keď mu zabezpečíme aspoň 50 rokov ochrany, počas ktorých bude čas na vývoj vakcín a ďalších opatrení, bude to stále veľký úspech," neobáva sa mutácie vírusov O'Neill.

Komáre s baktériou v tele už zvládli takmer vykoreniť horúčku dengue v meste Townsville v Austrálii, píše The New York Times. Zatiaľ čo predtým sa jej tam nakazilo 54 ľudí za rok, po vypustení "dobrých" komárov úrady v Townsville evidovali len štyri prípady dengue, ktorú si ľudia nepriviezli odinakiaľ.

Na mnoho chorôb, ktoré komáre prenášajú, sa doteraz nepodarilo vynájsť účinné vakcíny. Komár tropický každoročne nakazí neliečiteľnými chorobami vyše 400 miliónov ľudí. Ďalšie stámilióny ročne nakazí komár anofeles maláriou, proti ktorej síce lieky existujú, v mnohých oblastiach však nie sú dostupné.

V oblastiach výskytu komárov-prenášačov sa chorobám doteraz nedarí predísť ani plošnými chemickými postrekmi. Tie navyše hubia iné živočíchy a poškodzujú celé ekosystémy.

01 - Modified: 2019-04-29 10:08:31 - Feat.: 0 - Title: Dengue či leishmanióza. Európe hrozí šírenie tropických chorôb prenášaných hmyzom 02 - Modified: 2018-07-27 11:48:10 - Feat.: 0 - Title: Nekupovať: Bzučiaky proti komárom nefungujú 03 - Modified: 2018-06-21 02:54:31 - Feat.: 0 - Title: Komáre, ktoré prenášajú nebezpečný vírus, sú aj na Slovensku. Horúčka môže byť smrteľná
01 - Modified: 2023-12-09 14:00:00 - Feat.: - Title: 130 miliónov rokov staré krvavé prekvapenie. Prehistorické komáre zamrznuté v jantáre zmenili pohľad vedcov na hmyz 02 - Modified: 2023-09-08 09:23:15 - Feat.: - Title: Hrozby z komárov rastú, vracajú sa nebezpečné choroby 03 - Modified: 2023-08-19 08:30:00 - Feat.: - Title: Svet čelí ďalšej ekologickej hrozbe – hmyz vymiera a ekosystémy skolabujú. Čo by sa stalo, keby sme vyhubili všetky komáre? 04 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 05 - Modified: 2023-06-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Nevieš sa zbaviť komárov? Odborníčka prezradila, čo ich skutočne odpudzuje a s ktorými radami len zbytočne strácaš čas
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. apríl 2024 12:34