StoryEditor

Dengue či leishmanióza. Európe hrozí šírenie tropických chorôb prenášaných hmyzom

27.04.2019, 00:01
Autor:
sansan
Vedci varujú pred nebezpečenstvom horúčky dengue v teplejšej a vlhkejšej klíme v severných zemepisných šírkach

Choroby prenášané hmyzom, ako je horúčka dengue, leishmanióza a encefalitída, sú na vzostupe a teraz hrozí, že sa rozšíria do mnohých oblastí Európy, varujú vedci. 

Ohniská týchto chorôb sa zvyšujú v dôsledku klimatických zmien a rozširovania medzinárodného cestovného ruchu a obchodu, oznámil Európsky kongres klinickej mikrobiológie a infekčných chorôb.

Výskyt ohnísk hrozí dokonca aj predtým nedotknutým oblastiam vo vyšších zemepisných šírkach a nadmorských výškach, vrátane niektorých častí severnej Európy, pokiaľ sa neprijmú opatrenia na zlepšenie dohľadu a zdieľania údajov.

„Klimatická zmena nie je jediným, ba dokonca hlavným faktorom, ktorý vedie k nárastu chorôb prenášaných vektormi v Európe, ale je to jeden z mnohých faktorov popri globalizácii, sociálno-ekonomickom rozvoji, urbanizácii a rozsiahlych zmenách využívania pôdy, ktoré je potrebné riešiť, aby sa obmedzil dovoz a šírenie,“ povedal profesor Jan Semenza z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb v Štokholme.

Tento bod podporil Giovanni Rezza z Istituto Superiore di Sanità v Ríme. „Poučenie z nedávneho prepuknutia západonílskeho vírusu v Severnej Amerike a vírusu chikungunya v Karibiku a Taliansku zdôrazňuje dôležitosť hodnotenia budúcich rizík ochorenia prenášaného vektormi,“ povedal.

Globálne otepľovanie umožnilo, aby sa komáre, kliešte a ďalší hmyz prenášajúce choroby v priebehu posledného desaťročia šírili, prispôsobili rôznym obdobiam a napadli nové územia v celej Európe, so sprievodným prepuknutím horúčky dengue vo Francúzsku a Chorvátsku, malárie v Grécku, západonílskej horúčky v juhovýchodnej Európe a chikungunya v Taliansku a Francúzsku.

Znepokojujúce je, že autori hovoria, že to môže byť len špička ľadovca. „Stredomorská Európa je teraz tropickým regiónom na čiastočný úväzok, kde sú už vytvorené kompetentné vektory ako komár tigrovaný,“ dodal Rezza. A v budúcnosti by teplejšie a vlhšie počasie mohlo poskytnúť ideálne podmienky pre ázijského komára tigrovaného, ktorý šíri vírusy spôsobujúce dengue a chikungunya, aby sa rozmnožovali a rozširovali po veľkých častiach Európy, vrátane juhu a východu Veľkej Británie a strednej Európy.

Predtým bol prenos horúčky dengue z veľkej časti obmedzený na tropické a subtropické oblasti, pretože mrazivé teploty zabíjajú larvy a vajíčka komárov, ale dlhšie horúce sezóny by umožnili ázijským komárom tigrovaným prežiť a šíriť sa po celej Európe v priebehu desaťročí.

„Vzhľadom na pokračujúce šírenie invazívnych komárov a iných vektorov v celej Európe musíme predvídať prepuknutie a čoskoro zasiahnuť. „Agentúry verejného zdravotníctva musia zlepšiť dohľad, napríklad prostredníctvom systémov včasného varovania, a zvýšiť informovanosť o potenciálnych rizikách medzi zdravotníckymi pracovníkmi a širokou verejnosťou,“ dodal Semenza.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 18:36