StoryEditor

Keď sa zblázni imunita. Pozrite sa, ktoré choroby si spúšťame sami

06.10.2019, 00:01
Naša imunita je zázračný systém. No len do chvíle, kým celú svoju silu neobráti proti vlastnému organizmu. Hoci o jej fungovaní vieme mnoho, práve autoimunitné ochorenia sú veľkou neznámou. Ako vznikajú a ako ich liečiť? A vieme im vôbec predchádzať?

Keď sa 32-ročnému Petrovi objavila kúsok nad zápästím červená tvrdá vyrážka, spočiatku tomu nevenoval pozornosť. Predpokladal, že do niekoľkých dní sama zmizne. No tá sa ani „nepohla“, dokonca sa zväčšila a v priebehu niekoľkých týždňov sa pridali ďalšie – v lakťových jamkách, na chrbte rúk a dokonca aj na stehnách.

Ukázal ich teda svoje známej, kožnej lekárke. Tá mu poradila, aby vyskúšal gáfrovú masť, ale zároveň vyslovila podozrenie, že problém bude ukrytý niekde hlbšie. Aj Peter s manželkou si všimli, že vyrážky až podozrivo nápadne kopírujú hlavné žily na rukách. Masť, podľa predpokladu, nezabrala.

K vyrážkam sa navyše pridal dusivý kašeľ výrazný najmä ráno. A dovtedy nezvyklá únava. To sa však ťažkosti ťahali už zopár mesiacov, počas ktorých „obehal“ aj niekoľko lekárov špecialistov, z ktorých viacerí len bezradne krčili plecami. Rozuzlenie priniesla až biopsia jednej z vyrážok. Diagnóza? Sarkoidóza.

Choroba od doktora Housa

Ak je vám to slovko povedomé a nie ste imunológ, nebude to náhoda. Práve sarkoidóza totiž bola (spolu s lupusom a subdurálnym hematómom) jedným z obľúbených podozrení, ktoré pri diagnostike záhadných chorôb svojich pacientov vyslovoval v kultovom seriáli čudácky doktor House.

No hoci vďaka frekvencii spomínania sa toto ochorenie stalo pre fanúšikov seriálu takmer anekdotou, na jej potvrdenie si museli dlho počkať. Podobne ako Peter, ktorému však po oznámení do smiechu príliš nebolo. „Snažil som sa niečo o sarkoidóze zistiť. Informácií však nebolo veľa a aj tie, ktoré sme s manželkou našli, boli často rozporuplné. A nie príliš povzbudzujúce.“

Sarkoidóza je totiž pomerne zriedkavá a jej prejavy rôznorodé. Navyše je príznaky sa ľahko zamenia s inými chorobami, napríklad chrípkou. Podobne ako pri väčšine autoimunitných ochorení nepoznáme jej presnú príčinu. Ako možný spúšťač sa v niektorých štúdiách uvádza prekonaná bakteriálna infekcia, no exaktné potvrdenie chýba.

Navyše nie je jasné, na základe čoho sa imunitný systém „zblázni“ a začne napádať sám seba. V postihnutých tkanivách hromadí zápalové bunky, z ktorých vznikajú akési zápalové uzlíky - granulómy. Najčastejšie bývajú zasiahnuté pľúca, práve ich röntgenové vyšetrenie pomôže diagnózu potvrdiť. Postihnutá však býva aj koža či iné orgány v tele.

„V Národnom ústave pľúcnych chorôb vo Vyšných Hágoch mi okrem iného vyšetrovali aj oči, ktoré vraj bývajú tiež často postihnuté. Našťastie, tie mám zatiaľ v poriadku,“ opisuje. Spomína tiež prípad muža s rovnakou diagnózou, ktorého v ústave stretol. „Rozprával mi, ako býval doslova na smrť unavený, takže nevládal normálne fungovať.“

Sarkoidóza sa však dlho nemusí prejaviť vôbec, niekedy môže dokonca odznieť sama. Na druhej strane vie pacienta aj slušne potrápiť, pretože napadnuté orgány nemôžu pracovať na plný výkon. Pridružiť sa môžu poruchy v metabolizme vápnika a jeho zvýšená hladina v krvi môže spôsobiť vytváranie močových kameňov a dokonca ovplyvňovať činnosť srdca.

Útoky do vlastných radov

Rovnako nevyspytateľný ako vznik býva aj liečba sarkoidózy. „Lekárka mi povedala, že nieked...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-05-28 13:38:57 - Feat.: 0 - Title: Päť faktorov, ktoré zvyšujú riziko autoimunitnej choroby 02 - Modified: 2017-09-24 22:25:03 - Feat.: 0 - Title: Autoimunitné ochorenie ako prekliatie modernej doby
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Machovka neslúži len na ozdobu jedál: Takéto má účinky na zdravie 05 - Modified: 2024-03-05 18:00:00 - Feat.: - Title: Zelený čaj pôsobí podobne ako modrá tabletka: Takto vám môže zlepšiť intímny život
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 12:59