Pixabay
StoryEditor

Psychopati sú príťažliví, ale len na moment. Štúdia uvádza, prečo prežívajú v spoločnosti

05.11.2019, 09:35
Nie je to príjemná správa. Muži, medzi ktorých výbavu patrí parazitovanie, neschopnosť lásky a súcitu, majú väčšie prvotné úspechy u žien. Je to preto, že psychopati dokážu účinne napodobňovať vlastnosti a rysy, ktoré ženy oceňujú, tvrdí štúdia.

Tak úplne nový fenomén však neskúmala. „Napríklad klinickí lekári a psychológovia pracujúci vo väzniciach už dlho vedia, že väzni s psychopatickým rysmi sa často veľmi húževnato snažia o sexuálne styky s väzenským personálom - a veľmi často úspešne. A napriek tomu, že by zamestnanci mali byť vybavení nástrojmi, ako zabrániť tomu, aby boli podvedení manipuláciou a šarmom, ktoré psychopatickí muži dokážu vyvinúť, zatiaľ čo patria medzi najnásilnejších a najvýbušnejších trestancov,“ uviedol serveru PsyPost vedúci štúdie Kristopher Brazil.

Prečo to tak je? Psychopati dokážu na trhu svojich konkurentov uchádzajúcich sa o ženy predčiť tým, že vlastnosti, črty, o ktorých vedia, že sú pre dámy atraktívne, vedia dávať najavo vyzývavejšie. Uvádza to Xman.cz.

Štýl, ktorý funguje

Odborníci z kanadských Brock Univeersity a Carleton University si vo svojom pokuse vzali k ruke 46 mužov vo veku od sedemnásť do dvadsaťpäť rokov. Spovedali ich o tom, ako by chceli, aby vyzeralo ich prvé rande, čo je podľa nich dôležité vo vzťahu, hodnotili, nakoľko vykazuje ich osobnosť psychopatické rysy. Tiež sa však zaoberali ich sociálnou inteligenciou a pohľadom na sex.

S vybranými mužmi potom zaobstarali krátke videoklipy, ktoré predložili sto ôsmich ženám. Tie mali hodnotiť atraktívnosť a sebavedomie jednotlivých účastníkov pokusu, rovnako ako to, nakoľko sú sexi. A áno, drvivo vyhrali tí páni, ktorí v sebe nosili najvýraznejšie psychopatické rysy. Aj potom, čo výsledky vedci očistili od vplyvu fyzickej príťažlivosti.

Psychopati majú osobnostný štýl, ktorý pri flirtovaní funguje, zhŕňa výsledky server Unilad. Magazín Big Think potom upresňuje: Muži so psychopatickými znakmi dokážu pri rýchlych sociálnych stretnutiach zahrať, predviesť rysy, ktoré si ženy žiadajú, lepšie ako ostatní.

Podľa Brazil to môže byť tým, že sú sebavedomejší, uvoľnenejší alebo presne vedia, čo ženám hovoriť. Najviac pritom ženy na mužoch so silnými psychopatickými rysmi oslovovali znaky ich životného štýlu, že boli bez zábran, lákalo ich vzrušenie a dobrodružstvo, neboli zviazaní zodpovednosťou. Prečo?

"Jednou z možností je, že tieto črty robia mužov v konverzáciách zaujímavejších, zábavnejších. Ich nositelia tak účinne vysielajú signál, že sú vzrušujúci partneri. A ženy pri zoznamovaní sa s krátkodobým kontextom zodpovedajú preferovaním daných rysov,“ píšu autori štúdie, ktorá vyšla v magazíne Evolutionary Psychological Science.

A zistenia vyvodzujú k provokatívnej a spochybňujúcej otázke: je psychopatia porucha? Z hľadiska evolučnej perspektívy totiž poskytuje, akokoľvek je chladná, manipulatívna a nemorálna, výhody. „V tomto osobnostnom štýle spočíva niečo, čo môže poskytovať individuálne benefity, akokoľvek to so sebou nesie aj náklady a straty. A to nás núti domnievať sa, že to nie je choroba,“ uvádzajú autori štúdie. A dodávajú, že práve preto psychopati v spoločnosti prežívajú.

Krátkodobé žatvy, dlhodobá púšť

Jedným dychom však odborníci znovu zdôrazňujú, že sú nositelia psychopatických znakov vystavení enormným rizikám a platia za ne značnú cenu. „A to vysvetľuje, prečo nie je psychopatických viac ľudí,“ objasňuje Brazil a napovedá: „psychopati nikdy nezapadnú, v dlhodobom meradle, do nejakej sociálnej skupiny. Ich vzťahy s ostatnými sú sporadické. Keď o niečo naozaj pôjde, budú mať len zriedkakedy niekoho vedľa seba.“

V tom je kľúč k pochopeniu výhod a strát života s psychopatiou. Mužom môžu jej črty pomáhať v krátkodobom horizonte. Často vďaka stratégii zvanej bombardovanie láskou, keď na začiatku vzťahu zahŕňajú partnerku lichôtkami, dokladmi lásky, neustálou komunikáciou. Nakoniec však fasáda čoskoro spadne a odhalí sa, že nie sú schopní intimity.

V dlhodobom horizonte sú teda neúspešní. Nielenže častejšie podvádzajú, tiež sú častejšie podvádzaní sami. To, že psychopati platia za svoj krátkodobý úspech ťažkú ​​cenu, treba podľa autorov štúdie pripomínať. „Na potenciálne výhody 'investície' do psychopatických rysov mladí muži doplácajú negatívnymi následkami,“ zdôrazňuje Brazil.

A všetkou silou sa so svojím tímom snaží vyvarovať sa toho, aby jeho práca psychopatii spopularizovala alebo ospravedlňovala. „Náš výskum by mal byť využitý na podporu zdravších vzťahov tým, že sa zameriame na porozumenie zvodnosti psychopatie pri formovaní vzťahov. Náš výskum poukazuje na to, že v prvom rade je potrebné objasňovať predzvesti a vývojové cesty, ktoré dávajú psychopatii vyrásť,“ uzatvárajú.

A server Unilad varovne pripomína slová hlavnej postavy filmu Americké psycho Patricka Batemana: „Mám všetky znaky ľudskej bytosti, krv, mäso, kožu, vlasy. Nemám však jedinú, jasnú, identifikovateľnú emóciu.“

01 - Modified: 2021-10-12 07:25:12 - Feat.: 0 - Title: Ako spoznáte psychopata? Tento test ho môže odhaliť 02 - Modified: 2021-02-19 11:20:57 - Feat.: 0 - Title: Neúspešní psychopati často končia za mrežami, tí úspešní v politike, hovorí uznávaný psychológ 03 - Modified: 2019-06-28 12:10:50 - Feat.: 0 - Title: Psychopatom patrí budúcnosť. Ako ich spoznať v kolektíve?
01 - Modified: 2024-03-04 11:01:58 - Feat.: - Title: Medzi psychopatmi môže byť viac žien, než sa odborníci domnievali. Sú menej nápadné 02 - Modified: 2022-09-29 14:00:00 - Feat.: - Title: Páči sa ti pieseň Lose Yourself od Eminema? Možno si psychopat, naznačuje štúdia 03 - Modified: 2022-07-15 09:51:23 - Feat.: - Title: Sebec niekedy prežije ľahšie. Psychopatia má evolučnú funkciu, tvrdí výskum 04 - Modified: 2022-04-21 11:12:38 - Feat.: - Title: Temné duše našej spoločnosti: Sú motivovaní zapájať sa do politiky alebo odmietajú opatrenia 05 - Modified: 2020-01-03 12:29:19 - Feat.: - Title: Ako mení správanie chémia v jedle aj internet
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 14:15