Ratno Sardi
StoryEditor

Môže ísť o najstarší príbeh sveta. V indonézskej jaskyni objavili maľbu

12.12.2019, 12:35
Autor:
ČTKČTK
Na indonézskom ostrove Sulawesi bola objavená jaskynná maľba, na ktorej neznámy umelec pred 44-tisíc rokmi zrejme zobrazil loveckú scénu. Podľa niektorých vedcov by mohlo ísť o najstaršie umelecké dielo, ktoré rozpráva nejaký príbeh, napísal dnes server BBC News.

Maľba, ktorá má na dĺžku takmer päť metrov, zachytáva šesť cicavcov - diviaky a divokého tura, pravdepodobne miestny druh zvaný anoa nížinný. Korisť prenasleduje skupina podstatne menších ľudských postáv so zvieracími črtami, ako je chvost či zobák. Postavy držia v rukách kopije a možno tiež akési lasá. Zvieratá i ľudské postavy sú vytvorené rovnakou technikou a majú tmavo červenú farbu.

Štúdiu týkajúcu sa spomínaného poľovného výjavu zo Sulawesi zverejnil v časopise Nature tím expertov z Griffithovej univerzity sídliaci v austrálskom meste Brisbane. Archeológ Adam Brumm maľbu prvýkrát uzrel pred dvoma rokmi vo vápencovej jaskyni Leang Bulu'Sipong 4 na juhu ostrova Sulawesi (Celebes), ktorý sa nachádza východne od Bornea.

Vek maľby jedného z diviakov bolo následne stanovený na najmenej 43 900 rokov, u dvoch turov to bolo najmenej 40 900 rokov. Za vôbec najstaršie umelecké dielo vytvorené ľudskou rukou je považovaný 73-tisíc rokov starý zhluk červených čiar na kúsku kameňa objaveného v juhoafrickej jaskyni.

Najstaršie umelecké diela, ktoré očividne rozprávajú nejaký príbeh, sa našli v Európe a sú staré 14-tisíc až 21-tisíc rokov, uvádza sa v článku v časopise Nature.

„Zobrazenie skupiny lovcov pri strete s minimálne dvoma druhmi zvierat naznačuje, že by mohlo ísť o spoločný lov, pri ktorom sú zvieratá vyhnané z úkrytu ústrety čakajúcim lovcom,“ uviedli vedci z Griffithovej univerzity.

Iní odborníci ale podľa BBC spochybnili, že by výjav zobrazoval jediný príbeh. Podľa nich by mohlo ísť skôr o rad scén vytvorených v dlhšom časovom období. „Či je to skutočne jediný výjav, je otázkou,“ povedal časopisu Nature archeológ a špecialista na skalné maľby a kresby Paul Pettitt.

Na ostrove Sulawesi je najmenej 242 jaskýň a podobných miest, ktoré skrývajú prehistorické maľby, a každým rokom sú objavované nové lokality. Spoluautor štúdie v časopise Nature Adam Brumm uviedol, že maľba zo Sulawesi patrí tiež k najranejšom príkladom ľudskej spirituality.

„Napoly ľudské a napoly zvieracie postavy poznáme z folklóru či z ústne tradovaného rozprávania takmer každého súčasného národa. Tieto postavy sú vnímané ako bohovia, duchovia či postavy dávnych predkov v mnohých svetových náboženstvách sveta,“ povedal Brumm.

01 - Modified: 2018-02-27 10:58:00 - Feat.: 0 - Title: Nový objav archeológov: Neandertálci boli prvými umelcami na svete
01 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 10:04