Najlepšie fungujúce trávenie je také, o ktorom ani nevieme. Keď však prídu problémy v podobe bolestí a ťažoby žalúdka, nafukovania, pálenia záhy, refluxu či nadmernej ospalosti po jedle, aj ten najlepší pôžitok z jedla sa stráca.
Tento článok vás prevedie jednotlivými tráviacimi ťažkosťami, a v jeho závere nájdete niekoľko rád, ako si môžete pomôcť.
Sprevádza váš tiež niektorý z týchto spomenutých problémov?
Tereza, 19 rokov: Už dlho ma trápi trávenie. Aj keď sa zdravo stravujem a neprejedám sa, po jedle mám vždy nafúknuté brucho, nadmernú plynatosť a riedku a častú stolicu.
Milan, 37 rokov: Už dva mesiace pociťujem niekoľkokrát denne kŕče v žalúdku, pálenie záhy, pocit cudzieho telesa v krku a často grgám. Čo s tým môžem robiť?
Klára, 58 rokov: Po každom jedle mám kŕče v bruchu a vetry. Veľmi mi to komplikuje situáciu v práci.
Petra, 26 rokov: Čakám prvé dieťa, tehotenstvo prebieha v poriadku, okrem tráviacich problémov, kvôli ktorým sa poriadne nevyspím. Často ma páli záha a trápia ma pocity nafúknutého brucha. Neviem, či by som nejakými liekmi na tento problém neuškodila dieťatku.
Najčastejšia odpoveď gastroenterológa z internetovej poradne na popisované ťažkosti v takýchto prípadoch znie, že ide skôr o funkčné ako organické ťažkosti.
Čo sú funkčné poruchy trávenia?
Neustále problémy s trávením, nekončiaci sa pocit dyskomfortu, nutkanie na zvracanie...Ak nesúvisia takéto problémy so závažným ochorením, s akútnou virózou či infekčným ochorením, zväčša ide o funkčnú poruchu trávenia. To znamená, že odborné vyšetrenia nič neukazujú, ale ťažkosti aj napriek tomu trvajú ďalej.
Funkčná porucha je porucha činnosti, pri ktorej nebola zistená žiadna porucha orgánu. Patrí medzi tzv. psychosomatické ochorenia, keď sa psychické vplyvy, ktorým je človek vystavený, premietajú do porúch činnosti jednotlivých orgánov ľudského tela. Tráviace orgány sú jedným z najčastejších miest, na ktorých sa psychika človeka podpíše.
Gastroenterológ Ľubomír Jurgoš zjednodušene definuje funkčné poruchy tráviaceho traktu ako žalúdočno-črevné neurózy. „Sú to početné ochorenia tráviaceho traktu, ktoré nemajú pôvod v závažnom organickom ochorení, akými sú zápaly, nádory, a nie sú ani následkom infekčných ochorení, metabolických či endokrinne podmienených ochorení, ako je napríklad cukrovka alebo ochorenie štítnej žľazy.“
Asi 30 percent pacientov gastroenterologických ambulancií tvoria pacienti s rôznymi funkčnými poruchami tráviaceho traktu. Súčasný životný štýl a spôsob stravovania vývoj a vznik funkčných porúch tráviaceho traktu rapídne podporuje.
„Súčasný spôsob života výrazne zvyšuje celkový výskyt funkčných porúch tráviaceho traktu a z roka na rok sa aj nárast týchto ochorení zvyšuje v mladých vekových dekádach, v skupine 30 a 40-ročných,“ hovorí docent Jurgoš.
Bludný kruh
Problémy s trávením v začiatočných štádiách poriadne podceňujeme. Hovoríme si, že sme niečo „ťažké“ zjedli, že máme žalúdočnú nervozitu, že nám „niečo zostalo ležať v žalúdku“. Nie je to však bežný prechodný problém, ktorý zajtra pominie, pretože tráviace problémy sa na seba nabaľujú.
Medzi najfrekventovanejšie funkčné poruchy hornej časti tráviaceho traktu patria podľa Jurgoša funkčná nauzea, teda nevoľnosť, napínanie na zvracanie a funkčná dyspepsia, teda zlé trávenie.
„Pre pacientov je veľmi nepríjemné, že ani z kvalitného jedla nemajú dostatočne dobrý pocit a navyše krátko po jedle prichádza tráviaci dyskomfort v podobe zväčšenia objemu brucha, nadmernej plynatosti a veľmi často sa im odgrgáva. Okrem odgrgávania ich spoločensky hendikepuje aj zápach z úst.“
Dlhotrvajúce ťažkosti prežívajú pacienti dramaticky, znižujú príjem potravy, držia rôzne diéty, čím sa vytvára bludný kruh vyúsťujúci do zvyšovania napätia, ktoré ešte negatívnejšie pôsobí na funkčnú zložku trávenia.
Čo zaberá?
„Rozsiahlu skupinu funkčných porúch tráviaceho traktu tvoria aj ochorenia dolnej časti črevného traktu označované termínom dráždivé črevo,“ opisuje Jurgoš. Po dobu 2-3 mesiacov v roku môže mať pacient 3 až 5 stolíc denne alebo zápchu, teda stolicu raz za 3 až 5 dní.
Spúšťačom takýchto problémov je aj stres. Základná príčina funkčných porúch trávenia teda podľa odborníka spočíva v centrálnom nervovom systéme a aj preto ich môžeme zaradiť medzi psychosomatické ochorenia.
Väčšina ľudí rieši prvotné problémy s trávením diétou či úpravou jedálnička. Pri narastajúcich problémoch vyhľadá odborníka, ktorý mu často predpíše prokinetiká, ovplyvňujúce pohyblivosť hladkej svaloviny tráviaceho traktu.
Tento typ liekov staršej generácie však mohol mať vedľajšie kardiovaskulárne a neurologické účinky. Nová generácia prokinetík, ktoré sú viazané na predpis gastroenterológa už závažné nežiaduce účinky nemá, nie sú však vhodné na užívanie pre tehotné a dojčiace ženy, ani pre deti do 18 rokov.
Vysvetlenie pojmov:
- Nafukovanie, tzv. meteorizmus alebo nadúvanie je nadmerné hromadenie plynu v tráviacej sústave spôsobujúce bolesť a pocit nafúknutého brucha. Môže sa objaviť v rôznych častiach zažívacieho traktu a prejavovať sa celým radom symptómov, napríklad nafúknutým bruchom, grganím a plynatosťou. Aj keď sa z hanblivosti o nadúvaní veľa nehovorí, každý z nás vypustí črevný plyn v priemere 5 – 15x za deň.
- Pálenie záhy, tzv. pyróza, je pocit pálenia vychádzajúci zo žalúdka smerom k hrdlu. Je spôsobené návratom žalúdočného obsahu cez pažerákový zvierač do pažeráka, ktorého sliznica je dráždená agresívnou žalúdočnou kyselinou. Môže trvať aj niekoľko hodín a najčastejšie sa objavuje po jedle alebo v spánku.
- Reflux žalúdočnej šťavy je spätný tok kyslého obsahu žalúdka do pažeráka, čo môže vyvolať pálenie záhy. Termíny reflux a pálenie záhy sa často zamieňajú. Refluxom sa však označuje návrat časti žalúdočného obsahu späť do pažeráka (niekedy úst) a pálenie záhy je príznak, ktorým sa reflux prejavuje.
- Dyspepsia je súbor tráviacich ťažkostí, ktoré môžu byť neškodné (pocit plnosti, nauzea), ale aj závažné (bolesti, nechutenstvo).
Desať rád, ako si pomôcť pri tráviacich problémoch
Hoci diagnostika a liečba tráviacich ťažkostí patria do rúk lekára, môžeme si pomôcť aj úpravou stravovania a spôsobu života.
- Prvým krokom je vytipovanie a vylúčenie jedál, ktoré fungujú ako spúšťače problémov (korenisté a pikantné jedlá, horúce jedlá, mastné jedlá, káva, nápoje s obsahom kofeínu, mlieko, mliečne výrobky, alkohol, kakao, čokoláda, kapustová zelenia, strukoviny, niektoré druhy ovocia a ovocných štiav, sýtené nápoje a pod.)
- Dbajte na to, aby bola strava vyvážená.
- Denný príjem energie a živín by sa mal rozdeliť do piatich menších porcií.
- Vhodné je naplánovať a pripraviť si jedlo vopred.
- Na jedenie je vhodné vyhradiť si dostatok času a tento čas využiť súčasne ako relaxáciu.
- Veďte si stravovací denník.
- Nejedzte pred spaním.
- Pite dostatok tekutín.
- Nefajčite a vyhýbajte sa nadmernej konzumácii alkoholu.
- Upravte celkovú životosprávu a veľa sa hýbte. Pohyb totiž stimuluje sťahy čriev a činnosť tráviaceho systému.