Môže byť únavné utešovať hypochondra, ktorý má v pondelok bolesti žalúdka, v utorok zase opuchnuté lymfatické uzliny, v stredu boľavý chrbát.. Ale on skutočne môže veriť, že sú tieto abnormality vážne. Tento stav môže byť znakom chorobnej úzkostnej poruchy, ktorá zahŕňa nadmerné starosti o privodení važneho ochorenia, aj keď nie sú prítomné (alebo sú len mierne) príznaky. Dokonca ani lekári zvyčajne nemôžu upokojiť obavy postihnutej osoby. Hoci nie je isté, čo poruchu spôsobuje, ľudia s veľkým životným stresom, anamnézou zneužívania v detstve alebo inou duševnou poruchou, ako je depresia, sú vystavení vyššiemu riziku. Porucha sa typicky objavuje vo veku od 25 do 35 rokov a niektoré antidepresíva alebo lieky proti úzkosti ju môžu pomôcť liečiť.Pixabay
StoryEditor

Páli vás záha alebo máte kŕče? Odborníci radia, ako si nezničiť trávenie

27.12.2019, 23:00
Prejedanie, sladkosti, chlebíčky, majonéza, vyprážané jedlo, torty, koláčiky, slané pečivo. A k tomu sekt na prípitok, štamperlík domácej na pretrávenie, limonáda na zapitie. Už pri čítaní týchto riadkov „cítite“ žlčník? Alebo je vám nevoľno, páli vás záha, dostali ste kŕče? Ani sa nedivím. Vianočné sviatky sú totiž okrem sviatkov kresťanských, rodinných či zimných aj sviatkami bezbrehého prejedania, hodovania a bruchabôľu.

Občas nás trápi žlčník. Niekedy je na vine laktóza, lepok, vredy, no väčšinou ide o prozaickejší dôvod. Príliš veľa jedla. Keby náš žalúdok vedel cez Vianoce rozprávať, určite by nám poriadne vyčistil žalúdok.

„V období Vianoc dávame zabrať nielen tráviacemu traktu, ale celému telu, ak sviatky znamenajú len plný stôl jedla a žiadny pohyb,“ tvrdí Adela Penesová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Podľa nej nášmu tráveniu mimoriadne škodí nárazová konzumácia veľkého množstva mastných a sladkých jedál a alkoholu.

„Hrozí tu podráždenie žlčníka, gastritída aj akútna pankreatitída, ktorá môže byť až život ohrozujúcou komplikáciou.“ Nepríjemností je ešte omnoho viac. Ochorenia tráviaceho traktu sa prejavujú vracaním, hnačkami, ale aj záchvatmi dny, ktoré prichádzajú po extrémnom prejedaní stravou bohatou na puríny. Tie sa nachádzajú najmä v mäse, vo vnútornostiach alebo treščej pečeni. Kryštáliky kyseliny močovej sa môžu postupne usadzovať v tkanivách. Ak ich je príliš veľa, vyvolajú silný zápal kĺbov.

„Pokiaľ očakávame ducha Vianoc s mnohopočetnými reklamami na zľavy v potravinách ako ,chutné a jedinečné Vianoce‘ a spájame si ich len s nakupovaním darčekov a hodovaním, nemôžeme sa čudovať, že najkrajšie sviatky roka strávia podaktorí z nás na pohotovostiach, centrálnych príjmoch nemocníc so zápalmi pankreasu, žalúdkov, zvracaním a hnačkami,“ dopĺňa internistka so špecializáciou na choroby pečene Mária Belovičová.

Pomôže sóda bikarbóna

Postrašili sme vás dostatočne? Alebo sa opäť aj tento rok potrebujete presvedčiť na vlastnej koži, že čoho je veľa, toho je už naozaj príliš?

Nemusíte skončiť rovno v nemocnici, stačí keď s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-02-08 12:55:06 - Feat.: 0 - Title: Nová nádej pre črevá. Ako si dať do poriadku trávenie 02 - Modified: 2018-05-18 09:14:28 - Feat.: 0 - Title: Neposlúcha vás trávenie? Veci, ktoré prospievajú hlave aj bruchu
01 - Modified: 2024-03-19 08:45:42 - Feat.: - Title: Lekár o strave: Raňajky sú výmysel a väčšina výživových doplnkov nespĺňa to, čo by mali 02 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Rodič je pre dieťa vzorom. Aj pri stravovaní a pohybe 03 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu 04 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 05 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 19:26