Reuters
StoryEditor

Život ohrozujúcou komplikáciou COVID-19 sú aj krvné zrazeniny

21.04.2020, 00:00
Autor:
sansan
Ťažko chorým pacientom COVID-19 postihuje viac ako len pľúca. Lekári hlásia problémy s obličkami, srdcom a nezvyčajne vysokú mieru krvných zrazenín.

Lekár Alex Spyropoulos sa zameriava na veľkú otázku ohľadne vážne chorých pacientov na COVID-19: Ak lekári podávajú terapeutické dávky heparínu, zachránia tým životy?

Spyropoulos je odborníkom na krvné zrazeniny v Northwell Health v New Yorku a serveru Business Insider povedal, že je to najdôležitejšia otázka počas jeho doterajšieho pôsobenia v tomto obore.

Ukazuje sa, že respiračné ochorenie COVID-19 postihuje viac ako len pľúca, najmä v závažných prípadoch. Lekári hlásia problémy s obličkami, srdcom a nedávno aj s krvnými zrazeninami vyskytujúcimi sa v rôznych častiach tela.

Pozoruhodne vysoký výskyt zrážania krvi 

Na začiatku epidémie lekári v Číne hovorili o následkoch koronavírusu na srdce. Zdá sa, že súviseli s jeho útokom na srdce aj so stresom v boji proti respiračnému ochoreniu.

Lekári teraz zaznamenávajú aj krvné zrazeniny, ktoré sa vyskytujú v pľúcach a telách pacientov na ventilátoroch, povedal Greg Martin, pneumológ a profesor na univerzite Emory.

Zrazeniny môžu spôsobiť zmätok v tele, putovanie a blokovanie žíl, čo vedie k mozgovej mŕtvici, infarktu, problémom s obličkami či pľúcami.

Iné vírusy tiež zvyšujú riziko vzniku zrazenín

Lekári majú tušenie, že vírus tiež môže zohrávať úlohu pri zvyšovaní rizika zrazenín. „Myslíme si, že je to jeden z najdôležitejších problémov u chorých hospitalizovaných pacientov COVID-19,“ povedal Spyropoulos.

Nie je to po prvýkrát. Lekári zaznamenali zvýšené riziko zrážanlivosti u pacientov s H1N1 alebo prasacou chrípkou, ako aj pri prepuknutí SARS v roku 2003. Pri novom koronavíruse sa zdá, že viac zrazenín pochádza z pľúc.

V nedávnej štúdii holandskí vedci skúmali 184 pacientov s COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti. Približne tretina z nich mala komplikácie spojené s zrazeninou, ako sú zrazeniny v pľúcach, zrazeniny v nohách, mozgová príhoda, infarkt alebo iné zrazeniny, ktoré blokujú tok krvi do iných častí tela. Všetci boli na preventívnej liečbe, ktorej cieľom bolo zabrániť zrážaniu krvi v tele.

Podľa Spyropoulosa ide o vyššiu mieru problémov, aká by sa zvyčajne vyskytovala u pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Vedci označujú výskyt zrazenín pri COVID-19 za pozoruhodne vysoký a odporúčajú zvyšujúce sa dávky liekov na riedenie krvi.

Vedci teraz zisťujú najlepší spôsob liečby pacientov a posudzujú dve možnosti:

  • Heparín, liek na riedenie krvi, ktorý zabraňuje komplikáciám zrážania krvi u pacientov.
  • Lieky na rozbíjanie zrazenín, ktoré sa zvyčajne používajú na liečbu mŕtvice.

Komplikácie zrážania krvi u miernejších prípadov

Väčšina diskusií je zatiaľ o tom, ako riešiť komplikácie krvnej zrazeniny u hospitalizovaných pacientov.

Ale podľa Spyropoulosa sú tu ešte ďalšie dve dôležité otázky. Jednou z nich je, či sa vyskytujú komplikácie zrážania krvi v miernejších prípadoch COVID-19, ktoré si nevyžadujú pobyt v nemocnici. To je otázka, ktorá nie je ani zďaleka zodpovedaná.

Druhou otázkou je, či krvné zrazeniny spôsobili problémy potom, čo pacienti opustili nemocnicu, ktoré viedli k náhlym úmrtiam. Spyropoulos povedal, že je znepokojený komplikáciami, ktoré vznikajú po prepustení pacientov.

Z pitevných údajoch z Northwell Health sa zdá, že u 40 percent pacientov s COVID-19, ktorí zomreli po opustení nemocnice, došlo k závažným zdravotným komplikáciám, ako sú masívny infarkt alebo pľúcne zrazeniny.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-17 12:15:21 - Feat.: 0 - Title: Odborník nesúhlasí, že za vyššiu úmrtnosť mužov na COVID-19 môže životný štýl. Má iné vysvetlenie 02 - Modified: 2020-04-16 14:36:54 - Feat.: 0 - Title: Čo odhalili výskumy o koronavíruse: Problémové lieky aj poškodené orgány vyliečených
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 19:56