Vari nepôjdem do hrobu so zdravou pečienkou! Ak by raz niekto vypočítal rebríček najfrekventovanejších slovenských výrokov, tento by zaručene neminul prvú desiatku. A pokiaľ by malo ísť o tie najľahkovážnejšie, vyšplhal by sa ešte vyššie.
Pečeň má pritom najmenej predpokladov na to, aby nás do „večných lovísk“ priviedla práve ona. Ide totiž doslova o zázračný orgán a mýtus o Prométeovi ju ani trochu neprecenil: ak vám napríklad v rámci resekcie pri nádorovom ochorení zoberú hoci aj väčšinu jej objemu, o pár dní vám opäť dorastie.
A aj v prípade, že si ju systematicky „prejedáme“ a „prepíjame“, dáva nám viac ako veľkorysý čas na to, aby sme svoj macošský postoj voči nej prehodnotili. O to smutnejšie je, že čoraz viac z nás ho ľahkovážne premrhá.
Čakateľov na transplantáciu pečene neustále pribúda a odborníci hovoria doslova o epidémii steatózy (stukovatenia pečene) či až steatohepatitídy (stukovatenia pečene s pridruženým zápalom).
Ako v rozhovore pre HN magazín hovorí Marian Oltman, hepatológ z Gastroentero-hepatologického centra Thalion, za posledných 25 rokov stúpol počet ochorení pečene o štyristo percent. A čo vy, kedy ste naposledy boli na pečeňových testoch či sone brušnej dutiny?
Nie je to iba o alkohole
Kým ešte nedávno sa do stavu cirhózy dostávali takmer výlučne alkoholici, v posledných dekádach toto nezvratné ochorenie pečene postihuje aj ľudí, ktorí nielenže nikdy nevypili ani kvapku piva, ale obišla ich aj hepatitída či iné ochorenie z radu tých, ktoré najväčší orgán brušnej dutiny poškodzujú masívne.
Pozrite si v našej galérii, aké potraviny sú vhodné pre pečeň:
Lebo hoci je pečeň takmer nezničiteľná, priveľa soli, cukru (najmä fruktózy, ktorá sa metabolizuje výlučne v nej), zlých tukov či bielej múky a primálo pohybu ju z dlhodobého hľadiska devastujú úplne rovnako. A, samozrejme, aj lieky. Vrátane tých zdanlivo nevinných, napríklad tie na báze paracetamolu.
„Každoročne u nás ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.