StoryEditor

Záhady ľudského tela: špina chráni a neandrtálci nám dodnes oslabujú imunitu

15.01.2021, 17:14
Našu telesnú schránku sme počas stáročí dôkladne rozobrali, zmerali, prezreli mikroskopom, zrentgenovali...A napriek tomu stále nevieme zďaleka všetko.

Niektoré záhady ľudského tela a života pripomína magazín Víkend. V zajatí svalov, kostí, šliach, tkanív a nervov prežijeme asi osem desaťročí.

Čo bude ďalej, nikto netuší. Než umrieme, môžeme si krátiť čas doteraz nevyriešených hádankami. Tu tie najzaujímavejšie.

​Päť otáznikov

  • K čomu je slepé črevo?

Donedávna si vedci mysleli, že k ničomu - okrem toho, aby nás obťažovalo zápalom.

V roku 2016 sa zistilo, že sa v ňom v ranom detstve "školia" biele krvinky k rozpoznávaniu patogénov. Neskôr v dospelosti slepé črevo slúži ako zásobáreň zdraviu prospešných baktérií.

  • Prečo máme srdce na pravom mieste?

Alebo vlastne skôr na ľavom, ako nás učili v škole. V skutočnosti je srdce pod hrudnou kosťou umiestnené skôr centrálne. Doľava vybieha ľavá, väčšia a silnejšia komora, pumpujúca krv. Zriedkavo sa narodí človek s tzv. dextrokardiou: má srdce vyvinuté zrkadlovo obrátene.

  • Sme hotely mitochondrií?

Každá ľudská bunka obsahuje mitochondrie - zvláštne organely slúžiace na produkciu energie. Už dlho sa vie, že ide o pozostatky pohltených baktérií, ktoré v bunkách prežili a naučili sa s nimi spolupracovať.

Ale čo keď to bolo naopak? Čo keď si nás mitochondrie chytro vytvorili ako obrovské chodiace "hotely", kde si lebedia v stálom prostredí s prísunom živín?

  • Prečo nás trápia zuby múdrosti?

"Zuby múdrosti" sa prerežú z ďasna len niektorým dospelým. Problémy s nimi má asi každý piaty človek, pritom sú nám k ničomu. Predkom slúžili k oslabeniu tvrdej nevarenej stravy.

S evolúciou sa ľudská čeľusť posledné tisíce rokov zmenšuje. Sú v tele neznáme orgány? Napriek pokroku anatómie objavy nekončia.

Vlani bola v ľudskom nosohltane vďaka výpočtovej tomografii nájdená doteraz nepopísaná slinná žľaza. Holandskí vedci ju nazvali "tubariálna žľaza" a prišli s teóriou, že uľahčuje prehĺtanie potravy.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď štítna žľaza spustí alarm. Ako zasahuje srdce či psychiku 02 - Modified: 2024-02-21 13:00:00 - Feat.: - Title: Telo je zo 60 percent voda a z ôsmich vírus. Každý z nás v sebe nesie dlhú históriu pandémií, ktoré sme ako ľudstvo prekonali 03 - Modified: 2024-02-16 11:00:00 - Feat.: - Title: Túto jednu vec majú všetky mŕtve telá spoločnú. Nové zistenie vedcov ťa nechá v nechutnom nemom úžase 04 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Prebuďte ma o sto rokov. Dočkáme sa doby, kedy sa bude dať zmraziť a opäť bezpečne rozmraziť človek? 05 - Modified: 2024-01-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa deje v tele po vypití energetického nápoja? Prinášame rozbor minútu po minúte, ďalšiu plechovku si možno rozmyslíte
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 07:42